Torsdag- den individuella bedömningen

I morse gav Frenchie mig ännu ett fint pass i ridhuset; traven känns verkligen så fin och reglerbar nu och galoppen jobbar jag ständigt på att samla ännu mer.

När jag gjorde i ordning Frenchie inför passet tänkte jag på en diskussion jag deltog i igår på Facebook som handlade om varför en del väljer att klippa sina hästar, om varför man har täcke eller inte och…ja, ni fattar…detta ständigt återkommande ämne varje vinter.

Hur som helst ”erkände” jag i diskussionen att jag både klipper för det rent estetiska och för funktionen; jag vill inte behöva ta hand om en genomsvettig häst efter ridningen och framför allt inte eftersom jag släpper ut Frenchie i hagen direkt efter ridningen.

Som jag har berättat om tidigare är min lilla gosse ett stort fan av att rulla sig och helst där han kan bli skitig och inte i det rena gräset och det är ärligt talat så skönt att ta av täcket och mötas av synen ni ser på bilden.

En ren, välvårdad häst som kräver minimalt med skrubbande och som kan ridas ett helt pass utan att bli annat än lite fuktig under sadeln.

Jag har ju den andra varianten också; min mammut Lillis som ibland luktar våt hund och ser allt annat än välvårdad ut men jag tycker själv att jag har gjort bra val för dom båda och att det som passar den ena är fullständigt olämpligt för den andra och vice versa.

Men dessa diskussioner kommer alltid att väcka ont blod hos somliga, det märkte jag igår medan jag själv håller fast vid mitt mantra om den individuella bedömningen. Alltid.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan

    Min är bara halvklippt i år men det är för att han inte tävlar annars brukar han vara helklippt på vintern. Men som idag minus sex grader igår och idag piss regn. Fick ta in honom på lunchen och byta täcke på honom till ett med hals. När det varit minus grader och ingen blåst har han fått gå utan halstäcke då pälsen vuxit ut rätt bra på halsen redan. Men kommer inte sluta med täcke på honom oavsett om han är klippt eller inte, han fryser och är inte rolig när han fryser heller för den delen. Han blir sur och grinig trots fri tillgång på hö ute. Han står sällan hela dagarna i hö häcken utan gör andra saker också som vandrar omkring eller sover under sin gran.

    Svara
  2. Minstral

    Jag förstår det estetiska men jag förstår inte att man inte väljer det bästa för hästen. Du tränar och tävlar, men hur många rider så mycket att de måste ha en helklippt häst?

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag tycker ju att detta är det bästa för MIN häst.

      Innan jag klippte om honom för 2 veckor sedan hade han en så gullig fluffpäls och var söt som socker. Men; blev svettig av 30 minuters LÄTT ”igångsättningsridning” i ridhuset så jag vågar inte ens tänka på hur han hade sett ut efter ett rejält dressyrpass.

      Hur mycket andra som helklipper rider vågar jag inte generalisera kring då jag numera ser så lite hästar och de jag ser tränar och tävlar ungefär som jag.

      Svara
      • Minstral

        Fast du vet ju likaväl som jag att måååånga ryttare jobbar sina hästar väldigt lite. Det har du ju t.o.m. tagit upp en hel del gånger i bloggen. Helklippt shettis? Jag är en del i shettisvärlden och ser aldrig någon utföra ett jobb som tarvar helklipp. Såklart om det finns hudproblem är det ok. Men om vi tar mig som exempel just nu, varken tränar eller tävlar. Visst blir hon varm men det räcker med halvklipp. Du tränar och tävlar så då kan jag förstå det. Men låååångt ifrån alla har sin häst i sånt arbete att det kräver helklipp.

        Svara
        • Birgitta

          Instämmer i allt.

          Kanske har dessa helklippta shettisar någon hudåkomma för rent prestationsmässigt vet jag ingen så liten ponny som jobbar så hårt att helklippning behövs.

          Även om någon skulle köras på hög nivå sker ju detta utomhus…

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>