Söndag- sommarhund

Idag har Frank vilodag och det har jag också höll jag på att säga. Jag jobbade i natt så jag har sovit bort delar av dagen i stället.

Jag har i alla fall gjort lite sysslor oxh konstaterade medan jag mockade hagarna att Molly är exakt som sin ägare; våren och sommaren är tveklöst hennes årstider medan resten av året gärna kunde strykas från kalendern.

Doggy har en blåsa utan dess like och detta utnyttjas friskt på hösten och vintern när hon kan vägra att gå ut på fler timmar än jag vågar berätta. Vi får ibland nästan tvinga ut henne och hon kan inte komma inomhus fort nog.

Ofta vill hon följa med när jag släpper ut hästarna men detta tar typ 5 minuter och sedan börjar hon oja sig när det är kallt och vill in.

Nu när temperaturen är mer vettig kan hon vara ute mycket längre och  ser inte ut som att hon ska förfrysa alla kroppsdelar dessutom.

Här ser ni vad Frenchie gör när jag harvar utebanan; står och tittar på helt lugnt.

Väldigt bra desensibileringsträning tycker jag.

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Frida

  Tror de flesta hundar och andra djur blir lyckligare av att ha handlingsutrymme. Visst, man måste kompromissa om en del saker och andra är ett absolut måste ur säkerhetsaspekt.

  Klart jycken ska få bestämma själv i den mån det är möjligt. Min hund var likadan vid regn och kyla, inte tvingar man ut den bara för att. Relationen blir mkt bättre om man inte behöver använda stora bokstäver från båda håll. Har aldrig förstått alla regler en del har runt hundar om det inte är ett faktiskt problem.

  Svara
  • Birgitta

   Vår hund är dessutom snart 9 år gammal så det känns liksom inte som att hon måste vara i toppkondition eller rastas x timmar/ dag om hon inte känner för det.

   Med yngre hundar har jag varit mer noga med motionen men Molly verkar klara sig utmärkt ändå.

   Svara
 2. Frida

  Tänkte likadant ju äldre min hund blev. I takt med stigande ålder hos hundar och hästar kan man tumma på vissa principer. Min hund var i mycket god kondition in i det sista, men har man möjligheten att bara öppna dörren för en kiss är det guld värt. Tack vare att jag kunde ha min hund lös under dagens promenader fanns det liksom inget behov av koppelrastning morgon och kväll. Då skall tilläggas att jag bor i tätbebyggt område utanför Stockholm och hunden ifråga var en tax/terrier-korsning som absolut inte skulle gå att ha lös enligt experter haha…allt går om man vill!

  Är väldigt förtjust i whippets som nästa ras, men har backat på att de inte går att ha lösa enligt förståsigpåare . I ditt fall verkar det gå bra vilket är himla inspirerande!

  Svara
  • Birgitta

   Känner igen vartenda ord av ditt inlägg.

   Och jag har haft 2 greyhounds och 2 whippets (Molly och föregångaren) som samtliga gått utmärkt att ha lösa och t.o.m. rida med. Och då har jag ändå köpt alla hundarna som vuxna. Och inte tränat dom speciellt mycket (läs; inte alls).

   Svara
 3. Frida

  Härligt att få vuxna hundar att fungera i sitt nya liv!

  Nyckelordet är väl att förekomma, nog för att min hund kunde dra på frestelser, men det gick ultrasnabbt att få stopp genom rätt belöning. Ibland godis och ibland leksak och ibland inget alls i vuxen ålder. Nio JA och ett NEJ i vardagen fungerade utmärkt sett till proportion. Självberöm kan lukta illa för all del, men krångla inte till det som den ”gode” Leif GW brukar säga…

  Svara
  • Birgitta

   Jag tror det viktigaste är vad man själv liksom ”utstrålar”.

   Jag har ingen som helst hundutbildning och har aldrig gått en hundkurs i hela mitt liv- ändå har alla mina hundar fungerat ypperligt för mina ändamål (sällskapshund som ska kunna vara lös nästan överallt).

   Samma med lastning av hästar. Jag har hjälpt många och jag tror som sagt att det mer handlar om vad jag utstrålar än vilken metod jag använder.

   Både hundar och hästar mår bra av en tydlig och konsekvent ledare som är lätt att förstå. Kort sammanfattat.

   Svara
 4. Frida

  Exakt, utstrålning. Det är liksom ingen slump att vissa alltid har trevliga/lätthanterade djur och andra inte, utan att lägga ngn värdering i det hela om man vill vara snäll.

  Konsekvent utan att vara elak och med hänsyn till alla djurs individuella förutsättningar. En del är sköra liljor och andra är easy going pga omständigheter.

  Svara
 5. Petra

  Min ena whippet är precis likadan. Hon verkar veta vad det är för temperatur redan inne från sängen, är det kallt ligger hon kvar. Nu däremot när värmen kommer kan hon ligga i solen på altanen i timmar 🙂

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>