Måndag- påbörjad kamp

Oj så flitig jag har varit idag under min sedvanliga halvtidstjänst på Ryhus.

Dels har jag sågat ner en massa utstickande grenar lite varstans men framför allt har jag påbörjat kampen mot ståndsen.

Ni som inte har detta ogräs i er del av landet kan vara glada- i Skåne sprids den som en löpeld känns det som.

Och även om jag tex kämpat mot brännässlor så jag kräks så är de i alla fall i teorin användbara då man kan torka dom och ge dom till hästarna medan torkad stånds i bästa fall ger en sjuk häst och i sämsta fall en död dito.

Så skiten måste ryckas upp och decimeras så gott det går men det är oftast en ojämn kamp om man inte har tid och ork att lägga många timmar på utrotningen.

24 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Ja, var glad!

      Jag kan inte skylla på någon annan men vet andra hästägare som mycket noga rensar sina hagar från stånds medan grannstallet skiter i det= ståndsen sprider sig till de noggranna också.

      Svara
  1. Kristina Stenzel Huke

    Usch ja. Började dra upp i helgen och har fått bort det mesta i hagen. En del stora jag inte får upp utan redskap. Får väl köpa.

    Svara
  2. Marie

    Jag började på allvar för en vecka sedan.
    Har utvecklat en besatthet i att spana efter dessa förgrymmade plantor.
    Det gör verkligen skillnad att tillämpa nolltolerans, även om det kan kännas tröstlöst när man håller på. De blir färre efterhand.
    Men jag tror knappast att de kommer att stanna här nere hos oss i söder. Vägverket och kommunerna odlare dem. Uppenbart gör man inte någonting alls på deras marker för att bekämpa stånds. De växer frodigt där och sprider sig allt mer för varje år.
    För 20-30 år sedan fanns här inga alls. Det skulle man inte kunna tro nu.
    Jag kan inte tänka mig att de kommer att sluta sprida sig, suck.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har också sett ytor helt översållade med stånds!
      Jag har dom både på en mindre, överblickbar yta bakom ridhuset där det KÄNNS som att de har blivit mindre och i hagarna där de nog är ungefär lika många varje år men ändå något så när hanterbara om man är lite ihärdig.

      Jag försöker att dra upp allt med rötterna men missar en del. Inte helt enkelt att gå över 3 hektar hagar och helst innan skiten blommar.

      Svara
    • Filippa

      Det är samma sak med parkslide. Kommunens depåer är helt infekterade. Var än kommunen varit och åtgärdat något som kräver någon form av fyllnadsmassa växer det sen parkslide. Inte kul här ute i byn där de håller på att bygga för vatten och avlopp, det växer parkslide i varje dike, och det dröjer inte länge innan det är inne i trädgårdarna. Så otroligt tråkigt för ett område som hittills varit rena torpardrömmen.

      Svara
      • Birgitta

        Ja parkslide verkar vara ett ännu större problem än stånds eller iaf orsaka större/ kostsammare skador.
        Vet inte hur lätt den är att rycka upp- stånds går ju att rycka upp för hand om man inte är allt för klen eller om plantan inte har blivit rejält stor.

        Svara
  3. Victoria Svejme

    Hatar dessa stånds! Vi plockar och plockar men känns ibland tröstlöst då grannen ”odlar” stånds. Men det är bara att fortsätta eftersom vi tar vårt eget hö. Men det är definitivt värt varenda krona att köpa en sådan ”ståndsplockare”. Är så rädd om mina så jag nästan har dem inlåsta.

    Svara
    • Birgitta

      Ja det är verkligen tråkigt när andra inte sköter sin del utan tvärtom förstör för skiten sprider ju sig.

      På tal om att odla eget hö minns jag hur jag en gång åkte till ett naturområde för att rida med en bekant.

      Medan jag står och väntar kommer en traktor och ska hugga ”vallen” där jag ser huuuur mycket stånds som helst!?!?

      Svara
      • Victoria Svejme

        ja, det verkar som att vissa inte bryr sig. Är ju lurigt med hö då de inte smakar illa längre men är lika giftiga. Hos vår granne går det kor och det är magert bete. Alltså risk för att de äter dem! Som jag förstått det är det giftigt även för kor!?

        Svara
        • Birgitta

          Jag vet inte om de är giftiga även för kor; när jag såg traktorn jag skrev om ovan tänkte jag att det kanske skulle bli ko-foder OM de tål stånds för annars verkar det ju ännu mer galet att bara packa ihop skiten och låta djur äta?

          Svara
    • Lilla My

      Vi har det inte (varken stånds eller parkslide) men man blir helt klart rädd när man läser ditt inlägg Nässlorna låter jag vara så länge de håller sig runt gödselstacken, de är ju varken invasiva eller giftiga och jag har gott om ogräs på gårdsplan som jag prioriterar att lägga energin på

      Svara
      • Birgitta

        Det är en grej jag verkligen ångrar från när vi flyttade hit; att jag var så fokuserad på renoveringen inomhus och av stallet och tog massa kort att jag nästan helt glömde att fota utomhusmiljön.

        Jag kan inte ens beskriva hur mycket brännässlor det växte nästan överallt och de nådde mig till höften. Det var stora buskage som förfulade, tog plats och hindrade annan växtlighet.

        Nu är 99% borta efter idogt bokstavligt slitande och det är om inte annat mycket vackrare här nu.

        Svara
        • Linda Ferne

          Tog ju över min mans föräldrahem för några år sedan. Fy vad det såg ut.. Kämpar varje år med att beta av liten bit i taget och sen göra om

          Svara
          • Birgitta

            Ge inte upp! De riktigt långa brännässlorna är lätta att dra upp med rötterna tycker jag- det gäller bara att skydda ffa armarna och händerna ordentligt vilket jag misslyckats med (läs: slarvat) allt för många gånger.

  4. Helena Hille Jardelid

    Började för ett par år sen med att salta där jag grävde upp rötterna, tycker det gav bättre resultat än att bara försöka få upp allt.

    Svara
    • Nina Brynefall

      Jag har också kört grovsalt där jag dragit upp nässlor och de har inte kommit tillbaka. 🙂

      Svara
      • Birgitta

        Skulle jag saltat alla ytor där jag har haft brännässlor och stånds hade det på fullt allvar handlat om några ton salt minst. Och det känns ogörligt av både ekonomiska och tidsmässiga skäl.

        Jag provade att salta bort gräs i hörnorna på utebanan och det resultatet var nedslående.

        Svara
        • Nina Brynefall

          Det förstår jag; i mitt fall handlade det bara om någon kvm på ett olämpligt ställe.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>