Försäljningskonsult?

Nu när jag har börjat titta efter ytterligare en häst att köpa påminns jag om hur svårt en del säljare gör det för både sig själv och presumtiva köpare.

Kanske en affärsidé för mig; att marknadsföra mig som försäljningskonsult, dvs någon som hjälper säljare att utforma den ultimata annonsen och därmed underlätta och påskynda försäljningsprocessen?

Om jag ska dela ut några helt gratis råd utifrån mina preferenser och som jag säkert inte är ensam om så kommer de här:

1. Skriv för guds skull ut priset redan i annonsen och lek inte ”hemlige Arne”.

2. Mät hästen. Att hästen var 172 cm som 3-åring säger inte att den är det 3-4 år senare och ja, för en del spelar storleken roll. Av en eller annan anledning. Takhöjd i det egna stallet tex.

3. Var tillgänglig! Förvånansvärt många säljare går under jorden efter annonsering och är omöjliga att nå. Extremt märkligt beteende om ni frågar mig.

4. Gör en eller flera vettiga filmer där hästen visas i alla gångarter. Och tänk på underlaget (lera, snömodd eller en bana som inte harvats på några månader undanbedes). Undvik också att det står en massa hinder i vägen eller att du rider på ett gräsfält med meterhögt gräs. Filma så att man SER ordentligt utan att behöva zooma in hela tiden.

5. Visa att hästen går att rida på träns.

6. Jaga inte hästen! Jag vet inte hur många filmer jag sett där hästarna rids i ett rejält övertempo utan minsta vila på steget.

7. Visa hästens utbildningsståndpunkt på film. Är hästen tex på MSV-nivå bör du visa att den kan byta galopp.

8. Skriv ut hästens fullständiga namn (dessutom rättstavat) så att man som intresserad kan göra efterforskningar via tex TDB.

9. Om du har gjort en i alla fall enklare besiktning (med böjprov) kort innan annonsering är det värt en hel del och du slipper också förhoppningsvis otrevliga överraskningar när det är dags för den ”riktiga” besiktningen av presumtiv köpare.

10. Var så informativ som möjligt redan vid telefonkontakt och ta också reda på vem köparen är (vad hen har för tidigare erfarenhet och vad hen söker) så att du kan sålla bort en del innan det ens är aktuellt för en provridning. Har du tex en känslig unghäst kan en oerfaren ryttare dels själv råka illa ut dels förstöra flera veckors arbete genom en provridning. Kolla också upp om köparen har stallplats ordnad eller om det finns andra hinder för köp. Tyvärr tycker en del att det är mer ”roligt” att åka och provrida än att faktiskt avse att köpa en häst och då slösar man mest sin egen tid som säljare. Jag hade själv en köpare som först efter 2 provridningar sa att hon först behövde sälja sin häst innan hon kunde köpa min och det stod liksom skrivet i stjärnorna när det skulle kunna bli.

Ja, det finns säkert många fler tips – dessa kom jag jag på direkt och ni läsare har kanske fler?

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Elizabeth Torrisi

    Ha ha roligt. Alla dessa som jagar sina hästar så svansen står rätt upp i tron att de visar gångarter. Man kan få många glada skratt.

    Svara
  2. Anja K Phersson

    Eller varför inte en bild när hästen står i hagen med täcke? Sen inget mer . Och ja för guds skull sätt ut pris!

    Svara
        • Birgitta

          Ja på en häst för några hundra tusen kan momsen utgöra runt 100.000 så det är inga småpengar och då vill man absolut veta detta innan man ens ringer.

          Svara
  3. Karolina Cappelli Lindholm

    Jag älskar annars folk som har köpes annonser, de människorna har en standard nivå
    1. Inte ange sin buget
    2. Aldrig svara efter man bemödat sig svara på alla deras frågor och skickat 28 filmer som ska skickas vidare till mamman, tränare och prästen.

    Svara
  4. Smurfan

    Håller med om allt! Framför allt det där med priset! Prislösa annonser scrollas alltid förbi av mig. Sen får hästen vara hur fin som helst på bilden. För mig blir det bara blankt nej ändå. Vill inte lägga tid på att diskutera om något jag kanske inte har råd med.

    Och ja, vettiga bilder! En huvudbild och en på varje bredsida. Och underlaget ska vara platt! Jag vill se hästen från hov till öronspets, inga nedsjunkna kotor i djup sand eller högt gräs.
    Här borde säljaren faktiskt tänka ”utställning”. Hästen ska VISAS UPP både på kort och film. Det är inte klokt hur många dåliga bilder med bortvänt huvud, täcken, motljus eller en hel flock hästar som läggs ut! Vilken av alla de där bruna med täcken på är det som är till salu liksom…

    Aktuella bilder! Jag köper bara föl nu förtiden och då har märkt ett ofog att bara visa Brunte, 5 dagar gammal. Men när annonsen läggs ut har Brunte hunnit bli ett halvår, jag vill gärna se hur han ser ut NU också!

    Skriv ut stammen så man kan söka på Blå basen och liknande. Även om t ex ridponny och welsh partbred räknas som raser, så kan man inte bortse från, (tycker jag!), att de faktiskt är korsningar. Och det är en jäkla skillnad på de pållar som har halvblod närmast i stamtavlan än de som är baserade på fullblod. Jag vill veta sånt här INNAN jag ger mig ut och reser Sverige runt.

    Skriv ut redan i annonsen om det är viktigt att den här hästen skall tävlas, ställas ut eller avlas vidare på. Då slipper jag ringa i onödan.

    Lova inte sånt man inte kan hålla! Det FINNS INGA fångfria hästar. Du kan aldrig lova att den här hästen aldrig kommer skena eller bli halt. Bara för att den är ranglåg nu och kommer ”överens med alla hästar” är det inget som säger att det kommer förbli så när den byter hem…

    Visa att du vet vad du pratar om och var seriös! Följande annonstitlar känns bara sådär:
    ”Check säljes” (det heter skäck! Inte indianhäst eller fläckig häst!)
    ”Cowboyhäst till salu” (valfri häst, oftast travare, med westernsadel på).
    ”Sportko säljes”. (En hoppande skäck på bilden.)

    Vill du inte sälja hästen? Gör det inte! Bara avskyr ”Med gråten i halsen-annonser”.

    Det finns ju kurser i hur man ställer ut / visar upp hästar. Finns det inga kurser i hur man gör bästa annonsen / presentationen? Det borde det göra.

    Tycker Smurfan som just kom på hur mycket hon avskyr att köpa hästar. Och djur. Och begagnade bilar. Och… Ja, allt som säljes på annons.

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha ha…..så jäkla spot on ”med gråten i halsen”!!!!!

      För övrigt är jag så cynisk att jag tror vad jag vill om detta IBLAND.

      Har märkt hur snabbt en del ändrar sig när de vill sälja; från att det är såååå viktigt med att hästen ska gå i flock och gärna på lösdrift till att utan att blinka gå med på box och ensam i hagen.

      Och hade de som annonserar vetat hur många som faktiskt scrollar förbi de prislösa annonserna (det ÄR vanligt) så hade de kanske slutat med detta ofog?

      Svara
  5. LenaB

    Eller där det står att ”priset kan diskuteras” Men priset anges inte någonstans…
    Och om hästen har ngn form av problem/defekt/olat så snälla skriv ut det direkt och tydligt!

    Svara
  6. Anna

    Tycker det är roligt att titta på hästannonser även om jag inte tänker köpa någon häst, och jag håller verkligen med om dina tips om filmerna.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>