Svett!

Det syns måhända dåligt på bilden men så här svettig var Frenchie efter en timmes uteritt som bestod av 45 minuters skritt och 15 minuters trav och galoppintervaller igår.

Och nej, han svettas varken av stress eller för att han är hetsig eller superslö (han är ingetdera) utan för att det är runt 12-16 grader ute dagtid och han har en inte jättelång men tät vinterpäls.

Ni som aldrig klipper era hästar; hur står ni ut?

Får ni inte dåligt samvete- för det får jag av att släppa ut en blöt häst i hagen efter ridning och se hur han skrubbar sig mot gräset?

Eller svettas inte era hästar?

Nej, jag står ärligt talat inte ut utan det kommer att bli klippning långt innan Frenchie är ”fullt igång” om vi når dit.

25 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lotta

    Alltså, svett är ju inte farligt.

    Jag får absolut inte dåligt samvete, däremot får jag det av att täcka en lite svettig häst som vill rulla(klia) sej men blir begränsad av täcket.

    Alla mina hästar torkar dessutom bättre utan täcke, än med täcke.

    Mina hästar mår verkligen inte dåligt av att släppas ut i hagen svettiga, varför skulle de göra det? De rullar sej kanske, inte alltid, sen går de o äter och är fullständigt nöjda så.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har precis ridit en stund i ridhus med för tjock långärmad tröja och jag är genomsvettig och det känns uräckligt och min ork förbättrades definitivt inte av den onödiga värmen. Varför skulle det kännas annorlunda för en häst?

      Svara
      • Lotta

        Hästar är ju inte människor. Är väl det korta svaret.
        De är ju byggda för det. Hästarna tycker ju inte det är äckligt och orken har åtminstone jag inte upplevt är särskilt hämmande för de flesta normalgående hästar när de blir svettiga. Vi kan ju bli rejält svettiga också utan att tappa massa ork för det. Det blir vi ju även i T-shirt liksom beroende på hur hårt vi tränar..

        Nä, jag ser inga hästliga problem i detta alls.

        Svara
        • Birgitta

          Tja hästars tjocka päls är inte skapad av naturen för att de ska ridas. Och jag tror inte det är bra för hästar att stå svettiga, med eller utan täcke. I alla fall inte i kyla.

          Svara
          • Lotta

            Det tokiga blir ju om de aldrig torkar när de blivit blöta. Hästar som torkar i rimlig tid har ju inte riktigt det problemet. Och där är jag alltså.

            Många klipper ju så fort hästen blir bara lite svettig. Men;
            Jag skulle också klippa om behovet fanns, om jag red såpass svettigt i mycket högre utsträckning. Shettisen har varit på håret att bli klippt av just den anledningen, torkar långsamt pga mycket päls. (men skadade sej och behovet försvann).

            Men jag tycker fortfarande att det är svårt och inte alltid rätt att rakt av jämföra hästen med sej själv.

          • Birgitta

            Min tidigare ponny var ju en ren sällskapshäst (precis som Bibbi) men hade han inte varit en i vissa avseenden gigantisk dramaqueen (kunde bli livrädd för en vanlig sax…) så hade jag ärligt talat klippt honom.

            Han hade dels jättetjock päls 10 månader om året och blev dels svettig av att skritta i hagen. Inte över hela kroppen men tillräckligt. Med andra ord kunde han gå runt och vara lite halvfuktig i flera timmar/ dygn.

        • Birgitta

          I vissa avseenden gör vi inte det, i andra gör vi det.

          Du kan aldrig inbilla mig att en häst jobbar på lika positivt och bra med dyngsur, lång och tjock päls som om den vore klippt.

          Min erfarenhet säger i alla fall något annat.

          Svara
          • Minstral

            Fast inlägget handlade väl om att släppa ut svettig häst? När det gäller i ridning tror jag inte heller det blir någon större skillnad faktiskt om det inte är extrema hastigheter. Men man är fri att tro och tycka som man vill.

          • Birgitta

            Jag kanske var otydlig men inlägget handlade inte bara om att SLÄPPA UT en svettig häst i hagen utan att öht HA en så svettig häst som min i alla fall blir.

            Jag ”tycker synd om” min häst om han måste stå svettig och torka en längre stund vare sig han gör det i hagen eller boxen och jag tror inte att det påverkar hans energi/ lust att arbeta till det bättre. Kanske överdriver jag och det finns säkert värre saker att inte tycka om men jag är ändå otroligt glad att det finns något som heter klippmaskin 🙂 .

    • Birgitta

      Dåligt samvete var kanske lite starka ord men jag tycker inte det känns bra i alla fall. Och jag menar inte fuktig under sadeln utan genomsvettig över hela kroppen.

      Svara
      • Karolina Cappelli Lindholm

        Är de varmt spolas de av
        Brukar undvika att bada hästar i minusgrader, främst för jag inte vill hålla på med vatten i stallet o så blir de blött o fryser.
        Har inte isolerat o värme i golv

        Men ridhästarna som är vuxna klipps i den omfattning de är nödvändigt o täckas

        Svara
          • Karolina Cappelli Lindholm

            Efter att ha badat lucia 4 ggr förra veckan så åkte klippmaskinen fram.

          • Birgitta

            Jag har inte badat en enda gång, bara svampat av under sadeln men min klippmaskin ska också åka fram snart. Avskyr intorkad svett och vill som sagt inte bada nu. Jag har också kallstall.

  2. Kattis

    Klart att hästars prestation påverkas av att de blir varma, tänker också att de förlorar så mkt salter som är svåra att återställa. Så självklart klippning när de svettas så mkt

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller helt med och tycker inte att man kan skylla på att ”det inte går att jämföra hästar med människor”.

      Det gör det visst i vissa avseenden. Samma med hundar för övrigt. Hundar kan både behöva täcke och bli för varma vid ansträngning i hetta.

      Svara
  3. Anja K Phersson

    Klart man klipper, blir lite bekymrad över de som tycker det är ok att hästar ska bli dygnsura av svett. Nä hästar är inte människor men rent biologiskt fungerar svettning på hästar och människor likadant och vem kan på allvar tycka det är ok att ha ett tufft gympass i vinterkläder? nästintill obegripligt.

    Svara
    • Birgitta

      Du tog orden ur min mun.

      Och att tex tvätta/ duscha hästen ser jag inte heller som ett alternativ; den ”vätan” tar ju också tid att torka.

      Som en parentes kan jag nämna att jag i yngre dagar klippte en del starthästar (travare).

      De tvättade man iaf på den tiden ofta och bara slängde på ett fodrat täcke ovanpå det blöta.

      När jag klippte dessa hästar var de ofta fulla av skorv på kroppen- min gissning; för att huden inte mådde bra av dessa vårvarma omslag.

      Själv har jag aldrig haft minsta lilla skorv på mina hästar annat än på min ponnys framben som var täckta av de tjockaste och längsta håren man kan tänka sig. Och han ville absolut inte att man skulle klippa ens med sax utan for omkring och blev stressad.

      Svara
      • Anja K Phersson

        Nej det eviga tvättandet av hästar är inget realistisk alternativ om man har kallstall och en annan sak som slog mig, hur får man i hästen tillräckligt med salt om den stup i kvarten svettas enorma mängder

        Svara
        • Birgitta

          Icke att förglömma så går det åt rätt många liter vatten om man ska tvätta en häst och dessutom finns det många stall utan duschspilta.

          Jag själv har tex varmvatten men ingen duschspilta så antingen får jag blöta ner hela stallgolvet (uteslutet) eller tvätta hästen utomhus vilket jag inte tror är speciellt bra annat än vid rätt många plusgrader. Så inget jag skulle göra på vintern tex.

          Svara
      • Anna

        Här i Bretagne är klimatet väldigt fuktigt (särskilt detta året) och just detta med skorv i pälsen är ganska vanligt tydligen. ”Min” ridskolehäst täckades lite sent förra året och fick massor av skorv som tog ett bra tag att bli av med.

        Nu när vi har haft varmt och regnigt ett bra tag så har min man till exempel varit ute på en hel del besök hos får som är så blöta under pälsen att de nästan ruttnar (får typ svamp, flugor som bor i pälsen osv) och även gårdshundar som kanske inte klipps och badas direkt som har stora hudproblem av fukten. Så det springer runt en del halvrakade hundar på gårdarna nu haha…

        Svara
        • Birgitta

          Intressant att höra en veterinärs erfarenhet och bekräftar bara mina egna tankar och teorier. Stackars djur för övrigt….

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>