Dagens träning

I morse ville jag visa Birgitta att mina bytesförsök med Archie hade förbättrats sedan sist. För säkerhets skull sa jag ”sist tog det ju 3 långsidor innan det blev ett byte…nu tar det bara en halv långsida”.

Archie var snäll och bytte mer eller mindre direkt även om han vid ett tillfälle tog 1 travsteg innan bytet. Hur som helst så fick Birgitta erkänna att det var en förbättring även om vi givetvis är en evighet ifrån att bytet sker klockrent på hjälpen.

Sidvärtsrörelseträningen fortsatte idag och det gick väl varken bättre eller sämre än sist.

Däremot var travökningarna mycket förbättrade enligt Birgitta, kanske för att vi bearbetar bakdelen så mycket i sidvärtsrörelseträningen. Tidigare har Archie inte alls tagit i med bak när han har ökat (eller gjort försök att öka snarare) och då har det mest blivit ”spring-spring”.

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Birgittas hästsida

  Jaaa du…hur lär jag hästen byten?

  Det tycker jag är extremt svårt att förklara i skrift; det handlar så mycket om KÄNSLA tycker jag.

  Man kan läsa sig till hur ett byte rent teoretiskt ska utföras men det gäller ännu mer att ge rätt hjälp i EXAKT rätt ögonblick.

  Jag försöker att sitta så stilla i sadeln som möjligt och inte kasta mig i sidled när jag ska byta i tron att detta förstärker hjälpen.

  Det är också viktigt att inte låta sig dras fram/ ur sadeln utan att försöka sitta kvar korrekt.

  Att se till att man inte låser den blivande innersidan genom att bli hängande i den tygeln.

  Det finns en mängd olika sätt att tillämpa för att få hästen att byta (bringa den ur balans så att den byter av DEN anledningen).

  Man kan lägga ut en bom på marken som man galopperar över och försöka byta när hästen galopperar över bommen. Man kan göra samma sak med ett mycket lågt hinder.

  Man kan byta/ försöka byta genom att byta om volt eller genom att rida snett igenom.

  Sedan kan man rida ”vänd rätt upp”, flytta hästen i sluta ut på spåret och när man når detta skifta om skänklarna och försöka få hästen att byta.

  Själv kör jag en kombination av snett igenom och byt om volt.

  Det jag tror på är att upprepa på samma plats och att berömma mycket vid minsta antydan till att vara på rätt väg.

  Är man det minsta osäker ska man absolut inte träna ensam och kanske befästa ett felaktigt byte = hästen byter något före med fram = EXTREMT svårt att korrigera om det väl blir befäst (Décimas akilleshäl, skapad av undertecknad).

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>