Sent/sparsamt tagen- vad BETYDER det (egentligen)?

I gårdagens blogginlägg skrev jag om ryttare som ibland skyller egna och/ eller hästens tillkortakommanden på dressyrdomaren.

Något som jag också tycker är väldigt vanligt bland de som har yngre hästar, säg upp till 7 års ålder är att man ständigt måste påpeka att hästen är sent/ sparsamt tagen av en eller tusen olika anledningar, som för att markera att ”egentligen så hade min häst kunnat gå ÄNNU bättre om bara inte bla bla bla hade varit/ hänt”.

Man skyller på att hästen har haft föl, den har varit halt flera gånger, ryttaren har varit sjuk, inte hunnit med, inridningen blev försenad, hästen kom in en växtperiod osv osv. Förklaringarna (ursäkterna) är oändliga.

När man säger att hästen är 6 år ”men egentligen som en 5 åring pga bla bla bla” så undrar jag efter vilken MÅTTSTÅCK man mäter när man fäller ett sådant yttrande?

Det finns väl inget som säger att hästen ska vara på ett visst sätt när den är 3, 4, 5 eller 6 år. Det beror ju på ”tusen” olika faktorer, inte bara på hur många gånger man har suttit i sadeln.Vad är det förresten som säger att hästen per automatik hade varit längre kommen med MER ridning?

Sedan beror det ju för all del också på med VAD man jämför:

För att ta min egen Archie som exempel så betraktas han säkert av amatörryttaren som väldigt långt kommen eftersom han redan har massor av placeringar upp till LA trots att han bara är 5 år och då han dessutom började tävla redan som 4 åring.

En proffsryttare skulle däremot säkerligen inte tycka att Archie var speciellt ”framme” för sin ålder: DE (proffsryttarna) tränar sina hästar på ett helt annat sätt än vi amatörer (om man ska generalisera).

Förresten tycker i alla fall jag att det är,om inte naturligt,så mer eller mindre ofrånkomligt att unga hästar ibland måste ställas av pga diverse sjukdomar, skador och annat.

Den unga hästen har dels inte ett så utvecklat immunsystem och drar lättare på sig olika infektioner, förkylningar osv och har dessutom sämre kontroll på sin kropp än en vuxen, fullt utvecklad häst = större risk att skada sig fast ingen sitter på.

Sedan är det väl vanligare att unga hästar går i större flockar än vuxna tävlingsindivider = också större skaderisk.

13 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Tror också som du att det beror på en hel del olika faktorer. Men om man tar Misty som ett exempel så fick hon fång som treåring och jag fick vänta med inridningen ett år. Så när hon var 4 så var vi där de flesta är när hästen är 3. Men att hon inte har kommit längre än vad hon gjort nu som 6åring har absolut inget med det att göra, utan det är helt och hållet mitt fel. Jag lallade runt alldeles för länge på egen hand och trodde att jag skulle få ordning på det hela. När jag väl började rida för min tränare fattar jag inte vad f-n jag sysslat med.

  I mitt fall spelar det ingen roll för jag har ingen brådska. Men hade Misty varit hos en skickligare ryttare så hade det försenade året som orsakades av fången inte haft någon betydelse för hon hade varit som en vanlig 6åring ändå.
  Så jag tror det beror mycket på vem som rider hästen.

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  *LER*

  Ja, DU har självinsikt i alla fall och jag kan bara hålla med om det du skriver.

  Tror förresten att det inte är helt ovanligt att ryttare ”lallar runt” på egen hand så som du beskriver och oftast brukar resultatet också bli därefter :=).

  Och för vissa kvittar även det (resultatet) och för andra inte….

  Svara
 3. Minstral

  Ja när man blir lite äldre så kan man ju erkänna sina fel och brister utan att hela världen rasar. Min veterinär var mycket impad av att jag tog på mig skulden för Mistys sår i ena mungipan rakt av. Hon sa att de flesta väljer att skylla på bett m.m.

  Jag kan unghästar från marken, är ganska haj på det t.o.m. Har varit mycket på travet och jobbat på travstuteri. Vi har nu uppfödning av ardenner och det är inga lätta pjäser att fostra alla gånger.

  I min enfald trodde jag att det bara var att överföra till hästryggen. Så var det ju inte. Jag har försvårat det avsevärt för Misty. Det värsta tänkbara scenariot, grön häst, grön ryttare.

  men nu är det som det är och Misty vet ju inte om något annat. Min tränare rider henne ganska mycket för att jag ska kunna sitta upp och få in känslan och för att stackars Misty inte ska bli helt förvirrad.

  Har nu även börjat löshoppa för min tränare, så jag har tur som hittat en tränare som lotsar fram oss så fint och sakta men säkert leder in oss på rätt spår.

  Även innan jag började träna för Camilla så tog jag hjälp av Y i stallet som är duktigare än mig så hon satt upp då och då. Hon har svårt att förklara från marken men när hon hoppade upp kunde hon förklara medan hon red.

  Svara
 4. Anonymous

  Jag tror att många som har unghästar jämför sig med de ekipage som deltar i championaten. Unghästklasserna är en måttstock på vad en unghäst ”förväntas” klara av och prestera om förhållandena varit optimala, dvs rätt träning, mogenhet, styrka, inga skador mm. Nu är det bara en liten del av alla unghästar som är färdiga för deltagande i unghästtester och championat. Om en ryttare säger att hästen ligger efter i utbildningen så tror jag att de jämför med de hästar som verkligen presterat i förhållande till deras ålder. Jag har en 5-åring som är relativt ”omogen”. Jag tränar skolor, förvänd galopp, skrittpiruetter, enkla byten, samling m.m och har börjat så smått med piaff. Trots detta så är hon inte mogen och stark nog för att visas upp i 5-årsklasserna eller i ”vanliga” LA-program. Om jag jämför med ekipagen på championaten så ligger min häst ca ett halvår efter dessa. Visst skulle jag kunna starta LA på henne och förmodligen rida godkänt men jag väntar hellre tills min häst känns helt ”färdig” för att gå ett helt LA-program stadigt och lätt. Att en häst däremot är ”sent tagen” är inget positivt. En ung häst måste belastas och tränas för att kunna utvecklas optimalt. Om den är sent tagen pga skador är ju förstås en annan sak.

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Fick Ridsport i brevlådan igår och där har det framförts kritik mot att kraven på Breederskvalen är så höga (eller otydliga?) att ryttare sitter och rider (på 4 åringar) samlad galopp på näst intill ”piruett-tränings-volter” och gör avancerade skänkelvikningar.

  Och det är klart: Det finns ju de hästar, ffa de som rids av MKT skickliga ryttare, som klarar detta men för merparten är det verkligen överkurs och inget man ska sträva mot tycker jag.

  Även jag valde att INTE försöka kvala till Breeders och Scandinaivan Open i år eftersom jag ”vet” hur pass bra de hästar är som premieras/placerar sig där.
  Och Archie är inte där (än), trots idogt tävlande och fina resultat i lätt klass.

  Vad gäller ”sent tagen” har jag en helt oventenskaplig känsla av att man börja gå tillbaka till att rida in hästar vid 2½-3 års ålder.

  När jag köpte min första häst för lite mer än 20 år sedan tyckte jag att det var vanligare att man (av missriktad välvilja) talade om att vänta med inridning till hästen var 4 år.

  Själv är jag av uppfattningen att ”det ska böjas i tid det som krokigt ska bli” fast med måtta och hela tiden genomtänkt.

  Svara
 6. Anonymous

  Läste detta också Wiveca Schenholms krönika. Jag såg inte 4-åringarna på Flyinge så jag vet inte vad de red för program. Men i ”Dressyrprogram för 4-åriga hästar 2008” ingår inte skänkelvikning öht och galoppvolterna är 20 m. Att rida en 4-åring på detta sätt som Wiveca skrev om är ju självklart förkastligt och ger knappast en frisk, sund och hållbar häst.

  Svara
 7. Birgittas hästsida

  jag red ju själv ett Breederskval förra året (i Stävie) och kan vittna om att man ombads att både flytta hästen sidvärts och att minska den från bröjan stora volten i galopp så mycket som man förmådde. Sedan är det ju en tolkningsfråga (både för ryttare och domare) HUR mycket man ska samla/minska/länga/flytta sidvärts osv för att det ska vara adekvat för hästens ålder (4).

  Och visst kan det bli tokigt om man i sin iver att kvala försöker forcera fram sådant som hästen rent fysiskt inte är färdig för.

  Svara
 8. Anonymous

  Riktigt bra inlägg. Håller med dig helt i ditt tanke sätt.
  Och när jag tänker efter så är det sant att väldigt många använder just den ursäkten för de inte tycker att deras hästar är tillräckligt långt framme.

  Svara
 9. Bernie

  Det hela tycker jag är en domar sak. Domarna premierar ju faktiskt långa skänkelvikningar och ”piruettgalopp”. I finalen förra året påpekade Christof Hess i ganska skarpa ordalag att Brinken hade forcerat sin häst, kanske en anledning till att han inte dömde i år? Säg den domaren i från Sverige som hade gjort det. Där tyckte jag faktiskt att Wiveca kastade sten i glashus och hoppade runt i kodyngan

  Svara
 10. Prick

  HAHA huvudet på spiken! Ofta är det väl en fras man får läsa i samband med annonsering av hästar, dvs ett sätt att försöka plocka ut mer pengar (köparen kommer att komma myyycket längre/högre klasser eftersom hästen är så ”sent tagen”), eller när ägaren ska presentera sin fina häst för någon som det ska impas på. Däremot en femåring som-haft-föl kan ju med gott samvete ligga lite efter, men det tycker ju även asvh (menar då kvalitetsbed. då dessa visas med 4-åringarna).

  Svara
 11. Birgittas hästsida

  Hej Prick!
  Ja, du har helt rätt vad gäller ASVH och 5 åriga ston och där kan jag också förstå resonemanget för oftast är just ledighet för ”barnafödande”, även bland hästar något som brukar ta ganska lång tid, både före och efter graviditeten. Då kan en häst säkert ”halka efter” utbildningsmässigt.

  Svara
 12. Birgittas hästsida

  MKT klok synpunkt Bernie!
  Så klart är det (oftast) så att ryttarna rider så som domarna dömer, dvs det som premieras bland domarna blir måttstock för hur det ”ska” vara.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>