Oseriös hästverksamhet

Jag har den senaste tiden läst flera annonser/ inlägg på Facebook från en person som skriver så här:

Tre hästar behöver skötas & ridas för 150 kr per gång i XX! Just nu är de nyverkade med perfekta hovar! Om Du vill att jag är med och visar första gången och visar så går det bra IDAG tisdag hela dagen, samt imorgon ons, tors, fre förmiddag och annars så ringer du mig, vi tar ett filmsamtal om rutiner & grejer,  och Du hämtar AA, BB rider i paddocken ( CC mest skötsel!)” (det är jag som har avidentifierat hästnamnen).

För er som fullt förståeligt inte fattar någonting ska jag förtydliga:

Denna person har alltså 3 fd travare som hon under namnet ”Pedagogisk häst” (sweeet jeeesus…..) låter vilt främmande människor komma och sköta, beta och t.o.m. rida mot att de betalar 150:- vilket hon kallar ett bidrag till deras ”foder och hage”!?!

”Verksamheten” beskriver hon så här:

Kallar detta ”Pedagogisk häst” (sök på fb för mer info), dvs människor som behöver energi, intresse, villl lämna skärm o hemmasittande, eller bara vill lära sig mer, sköter o rider och får vägledning efter behov kring AA, BB och CC, swishen är som en donation till hästarnas hö & hagplats, för hästarnas chans till överlevnad i lågkonjunkturen dvs just nu blir många hästar avställda, riskerar en tidig död pga att Sveriges ekonomi många har ej råd/ ork att ha hästar och Länsstyrelsen/ Jordbruksverkger heller ej tex bidrag för foder o hage,..:: detta är ett rädda- hästar projekt!”

Jag ställer mig mycket, mycket frågande till detta upplägg och det av många anledningar.

Det känns som att personen har köpt/ lånat billiga, ej så utbildade hästar i syfte att antingen ”rädda” dom eller tjäna pengar på dom eller båda delarna. Dvs hon har ej själv tid och pengar att ha hästarna utan bidrag från utomstående.

Det jag ser som den absolut största faran oaktat om kvinnan är mångmiljonär (för jag gissar att hon skulle hävda att hon visst har råd att ha hästarna) är att denna typ av hästar attraherar FRÄMST relativt okunniga människor.

Även jag som haft egen häst i över 30 år, tävlat 130 hoppning och därefter medelsvår dressyr i hur många år som helst skulle inte åka ut till ett stall och rida på en för mig vilt främmande häst oaktat hur snäll den påstods vara.

Detta är bäddat för diverse faror och olyckor och det går måhända bra 99 gånger av 100 men den hundrade gången kan det gå RIKTIGT illa.

Jag hade inte heller som ägare av dessa djur vågat chansa med folk som kanske online påstår sig kunna och veta bla bla bla- att ha en övertro på sin förmåga är inget världsunikt.

Jag hoppas verkligen att ingen hoppar på detta erbjudande hur sugna de än skulle vara på att ”ta hand om” en häst för jag är tämligen säker på att ”verksamheten” bedrivs ”svart” och undrar vilka, om några försäkringar som täcker om besökare och/ eller hästar råkar illa ut? Inga om ni frågar mig!

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Hon verkar mycket märklig. Det verkar som om hon, som du skriver, har tre hästar hon varken har råd eller tid med. Då har hon startat ett ”företag”. Hon spyr ju även galla över alla myndigheter som inte sponsrar henne samt att foder är så sjukt dyrt vilket också är katastrof enligt henne. Hoppas verkligen inte folk nappar på detta.

    Svara
    • Birgitta

      När historien har rullats upp mer via ”detektiven nätet” är det tydligen så att personen äger den ena travaren och är fodervärd åt de två andra.

      Personen är också uppsagd från stallet där hen erbjuder denna skötsel och ridning.

      Svara
  2. Fia Pobog

    Min spontana tanke var nog mer att det där kan bli en dyr historia för ägaren. Att ”låna ut” sin häst till någon man inte känner/litar hundra på kan kosta mer än det smakar. Det var nog ganska ogenomtänkt, särskilt med tanke på hur veterinärpriserna skenar just nu. Dock hade jag själv inte haft något emot att betala en slant för att mysa med en häst nån gång då och då den dag jag inte själv har ork och pengar att ha egna.

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller med dig helt.

      Tanken/ företagsidén per se är inte dum men då ska det vara just ett företag med försäkring.

      Jag lekte själv kort med tanken att låta någon med barn komma och pyssla med min tidigare ponny samt skritta omkring lite i ridhuset/ på utebanan men insåg direkt att det var mer riskfyllt än något annat.

      Svara
      • Fia Pobog

        Ja, åtminstone känner jag att det kräver att man själv är närvarande också om man inte känner personen väl, och då är det inte mycket till avlastning.

        Svara
        • Birgitta

          Jag tycker som du men många hästägare (menar JAG) låter på tok för lättvindigt andra rida på deras häst, både när de har medryttare, delfodervärd eller bara vill vara snälla och låta någon ridsugen låna hästen.

          Jag har alltid varit superrestriktiv trots att flera av mina hästar har varit extremt snälla och pålitliga bla bla bla.

          Det var måååånga år sedan en tidigare hästskötare fick skritta ut på någon av mina hästar ensam och Frenchie som är så reaktiv och kan visa istadighet skulle jag varken våga eller vilja låna ut. Dels pga att både han och ryttaren kan skada sig men också för att en ryttare som inte känner honom kan trigga denna istadighet som jag sedan skulle behöva ta itu med.

          Svara
          • Fia Pobog

            Japp. Har lite av samma situation. Dock lite tråkigt eftersom jag har problem med rygg/höfter/knä och verkligen hade velat att häststackarn fick bli riden lite mer än sporadiskt som det är numera… ‍

  3. Anja K Phersson

    Otrolig annons! Det är helt uppåt väggarna, tyvärr stämmer det väl in på min fördommar om just travare. De stackars djuren hamnar allt för ofta hos människor som inte har råd med dem.

    Svara
  4. Jeanette Kobilsek

    Eftersom hästunderstödda insatser/djurunderstödda insatser inte finns som en bransch med SNI koder etc och området är på frammarsch, så finns det mängder av oseriösa människor därute.

    Allt från det du beskriver till folk som påstår sig bedriva terapi eller har ett par kaniner som helar vilka sjukdomar eller funktionsnedsättningar som helst.

    Svara
  5. Madeleine

    Jag har sett denna annons, verkar vara ett mycket underligt koncept.
    Kvinnan som har ”verksamheten ” skriver ofta och mycket långa inlägg på olika Facebooksidor. Alla inläggen röriga, upprepande och mycket kritiska. Ofta har hon själv bättre lösningar som hon rekommenderar.

    Svara
    • Marie

      Får en att undra över om det kanske även finns andra bekymmer än hästar i hennes liv.

      Svara
  6. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Om man läser kommentarena i senaste annonsen verkar det vara en person som hyr ut ANDRAS hästar utan lov! De står tydligen på en gård som ägs av mor o dotter vilka också äger hästarna! Alltså rent bedrägeri!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>