Vi (töm)kör på + underbara besked från hovslagaren!

Så här ser de nya framskorna ut:

Idag är jag gladare än jag varit på mycket, mycket länge!

Har precis varit på ATG-kliniken med Archie och fått EXAKT de önskebesked jag så innerligt velat ha på men inte vågat hoppas på.

Archie blev skodd av ATG:s hovslagare Mats (http://thomssonshovslageri.se/) och ALLT han sa var som ljuv musik för mina öron.

Det går över huvudtaget inte att SE att Archie haft fång när man tar av skorna, hovarna ser superfina ut, han rör sig utmärkt i både skritt och trav och vänder precis korrekt.

Mats har skott Archie med en sko som underlättar överrullningen (ska fotografera hovarna i veckan så att ni får se, annars är det samma typ av sko som visas på bild i den Ridsport som kom ut för 2 nummer sedan tror jag och som handlar om ”natural balance”).

Om man ska hårddra det så hade man egentligen kunnat sko Archie helt ”vanligt” men jag vill ju verkligen göra ALLT för att igångsättning ska kunna ske så bra som möjligt och Mats tyckte att jag även kunde sko med denna typ av sko framöver.

Jag har redan pratat med min ordinarier hovslagare och vi är helt överens om att köra på detta koncept framöver.

Annars pratade Mats och jag om olika råd och rön vad gäller fång och Mats är inte heller förespråkare av boxvila ”in absurdum” (flera månader) om hästen VILL röra sig och gör det bra.

På fråga när jag kunde släppa ut Archie i hagen med tanke på att det är fruset så menade Mats att det ur fånghänseende inte spelade någon roll men att man får ta i beaktande att alla hästar riskerar vrickningar osv och särskilt om de är extra ”stallmodiga” som Archie är nu lite grann.
Så det är en avvägningsfråga och jag får suga lite på den karamellen innan jag fattar ett slutgiltigt beslut.

Jag har nu i ca 10 dagar tömkört 2 gånger om dagen, 20 minuter per gång och vill verkligen än en gång rekommendera denna typ av motion för hästar som vilar/ ska sättas igång.

Det ger enligt min åsikt mycket, mycket mer att tömköra än att leda hästen utan att man belastar hovarna mer!

Jag har även gjort en del trampträning och nu när jag tömkör så ofta så börjar poletten verkligen att ramla ner. Härligt!

Jag kommer att varva tömkörning med ridning framöver och så länge jag inte vågar släppa ut fortsätta med motion 2 gånger om dagen om än mycket korta pass (ca 20 minuter).

Det kliar extremt mycket i ”utsläppnings-fingrarna” men samtidigt är det frågan om det är så smart att riskera en vrickning nu när jag fått en så otroligt fräsch häst på rekordkort tid?

PS:

Hittade en bild på nätet på skon, se ovan och så här skriver en skribent på http://www.bukefalos.se/ om den:
Natural Balance är en sko som är mer tvär i tån, alltså inte så rundad framtill, samt att den är avfasad (tåriktad) och detta befrämjar god överrullning.Vi har provat den på ganska många hästar, oftast med gott resultat.Dock kan man få problem med vissa hästar pga FÖR bra överrullning, som får hästen att snubbla.Vi har också med stor framgång använt den som fångbeslag, då den ligger bra under en avkortad tå, och ger bra överrullning, som minskar stora böjsenans dragkraft mot hovbenet.Så jag vet inte om jag skulle rekommendera den till en snubblande häst, det beror på VARFÖR hästen snubblar…….De Natural Balance-skor som säljs i Sverige via Kerkhaert, tillverkas i Malaysia.Detta gör att skorna är rejält dyra, pga hög fraktkostnad.Kerkhaert tittar på att tillverka dom själva i holland, vilket skulle sänka priserna väsentligt.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lina

    Gud så härligt att höra!
    Jag tänkte på det, att om du ska tömköra på lördag någon gång på eftermiddagen/tidigare kväll så kan jag filma/fota lite om du önskar det! För då är ju jag redan i stallet så!

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Vilken superbra idé!
    Jag har inga filmer från när jag tömkör och det kanske kan bli något som är värt att publicera på bloggen?
    Jag ska kolla hur ridhuset är ledigt och återkomma till dig!

    Svara
  3. Åsa D

    Vad kul att höra!! Grattis! Du måste vara grymt ridsugen vid det här laget. 🙂

    Att jobba sin häst från backen är överlag ganska underskattat, tycker jag. Jag både tömkör och longerar min häst regelbundet och tycker att det är suveräna komplement till ridningen. Min häst trivs förträfligt med detta jobb, och dessutom är det oerhört nyttigt att SE sin häst arbeta ibland. Dock skulle jag vilja gå en tömkörningskurs igen, det var riktigt länge sedan nu och det finns en hel del utvecklingspotential på detta område hos undertecknad. 😉

    /Åsa

    Svara
  4. Scilla

    En helt amatör gissning är att han ”bara” hade en väldigt lätt fångkänning och det aldrig hann utveckla sig till fång därför ser ni inga spår efter fången.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Hej Åsa!

    Jag red faktiskt hela 10 minuter i eftermiddags och det kändes ovant men hur bra som helst. Archie var mjuk och fin, säkert tack vare tömkörningen.

    Jag håller med om att tömkörning är underskattat och tycker att det är synd att inte fler ryttare använder sig av detta utmärkta komplement till ridningen. Och att just kunna SE hästens röreleemekanik osv är ju hur viktigt som helst.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Hej Scilla!

    Jag vågar inte ens spekulera i vilken grad Archie hade fång.

    Å ena sidan tyckte veterinären att han verkade ha mycket ont när han väl kom till klinik, å andra sidan gick han ju långa sträckor dagligen i ca 10 dagar innan dess och då både taktade han och verkade inte alls ovillig till att gå.

    Det viktiga är hur som helst att han nu mår 100 % bra och jag har fått mig en tankeställare för livet!

    Svara
  7. Scilla

    Ja man lär så länge man lever heter det ju.

    Jag var på tömkörningskurs för Thomas Ericsson det var fantastiskt roligt och han är grymt kunnig önskar bara han bodde närmre så man kunde träna för honom. Känner mig som en riktig amatör när jag tömkör själv därför gör jag inte det så ofta som jag kanske borde.

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Ja, helt klart ordnas det för lite tömkörningskurser i alla fall i mina trakter och det gör ju att vissa inte ens har ett HUM om hur man gör.
    Jag vet ju lite men skulle vilja lära mig ännu mer.

    Ann som skriver här på sidan kan tex byta galopp (göra galoppombyten på töm) med sina hästar och DET har jag alltid varit full av beundran över. Jag skulle gärna introducera bytesträning för Archie på detta vis men känner att mina kunskaper inte räcker till.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>