Mitt nya släp

Mitt nya värstningåk :=)!

I förra veckan fick jag äntligen mitt nya släp!

Sååå fint…och nu fattar jag inte ens att jag tvekade inför att köpa det.

Får instämma med de som förespråkar sadel- och klädkammare, det är onekligen mycket mer praktiskt och ”hygieniskt” att ha allting i släpet än i bilen.

Något som jag inte ens hade reflekterat över innan köpet var att Boj-tillverkaren har förfinat/ utvecklat vissa detaljer på släpen sedan mitt gamla tillverkades (bland annat kan man öppna och stänga innerdörrarna mycket smidigare på de nya släpen) och detta gjorde ju inte mitt köp sämre precis.

Även Archie verkade uppskatta sin nya åklåda då han traskade in i den utan en sekunds tvekan. Annars har jag varit med om att även mycket lättlastade hästar (som min Décima tex) kan tveka om man plötsligt byter släp även om det skulle vara (i våra människoögon i alla fall) till det bättre.

Jag invigde släpet genom att spruta ner det med min ”anti-gnag-spray” även om det på detta släp finns långt färre trädetaljer att hugga tag i än i mitt gamla. Men det är lika bra att försöka skydda det så gott det går.

Jag TRODDE att jag skulle brista ut i gråt då Archie hade fräckheten att besudla min investering genom att bajsa (TVÅ gånger dessutom) men jag lyckades hålla tårarna borta och får väl inse att det hör till livets realiteter att det hamnar lite bajs i släpet då och då :=).

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Jättefint!

    Vad är det för vikt på släpet?

    Själv har jag bara B-kort och är lite beroende av ett lätt släp…

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Hej Anonym!

    Det är ett 1500-släp. Man kunde få valfri vikt om man köpte ett nytt släp så då valde jag samma vikt som jag hade på det gamla. Jag har en V 70 (Volvo) att dra med. Det är ju minst lika mycket BILEN som KÖRKORTET som avgör hur mycket släpet får väga, många bilar får inte dra ett 1500-släp på B-körkort.

    Svara
  3. Anonymous

    Hej!

    Har du B eller BE kort? Väger Volvon exakt 2000kg? Om inte så kommer du ju över totala tillåtna vikt 3500 kg för ekipaget som sådant….

    Förövrigt blir du säkert nöjd med vrålåket!

    Svara
  4. Otto

    Det där med valfri vikt måste man se upp med. Först och främst måste man kolla upp vad bilen får dra med B-körkort. Utifrån detta får man ta reda på släpets tjänstevikt, dvs vad det väger tomt, och vad hästen väger. Lägg ihop släpets vikt + hästens vikt och du får fram vad du kan ha för bruttovikt på släpet. Säg att ditt släp väger ca 1000 kg tomt, det innebär att din häst får väga 500 kg för att du ska köra lagligt. Nu förmodar jag att du har koll på det här med vikterna men att säga att man kan få valfri vikt på släpet är inte riktigt sant om man ska köra lagligt.

    Svara
  5. AnnH

    Anledningen till att man kan välja »valfri vikt« är ju just för att man ska kunna anpassa släpet utifrån släp – bil – körkort – häst. Den valfria vikt-möjligheten är ju inte för att man ska hålla ett finger i luften och säga, jag känner för 1829 kg, DET tar vi!

    Den valfria totalvikten på släpet är ju m a o begränsad, men jättebra om man t ex kör en liten ponny och har en bil som inte får dra så mycket (eller alternativt är tung och man har B-kort). Då kan man ju sätta en lägre vikt på släpet och ändå kunna lasta sin lilla ponny.

    Själv har jag ett 2000-kg Boj som jag drar med en stor pickup som får dra 2.500 kg, och har BE-kort vilket gör det hela enkelt. Fast när jag någon enstaka gång lastar 2 hästar blir det inte helt lagligt då det något överskriker släpets maximala lastvikt; 820 + 660 + 600 = 2080. Ev övrig last får man då lägga på bilens flak…

    Svara
  6. Anonymous

    Har du aldrig funderat på att ta ett BE-kort, du som kör så mycket? Man lär sig massor på kursen som man TRODDE att man kunde innan…

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Hej Anonym!

    Jodå; FUNDERAT på att ta BE-kort har jag gjort några gånger genom åren men det har då strandat på kostnaden. Sist jag kollade upp det skulle det kosta ca 7000:– om jag minns rätt och så mycket var/är det inte värt för mig.

    Förr körde jag en del hästar åt andra (våra ridskolehästar bla) men eftersom jag numera bara kör min egen häst känns det inte så livsviktigt. Inte så att jag hade tackat nej om jag kunde få ett BE-körkort relativt lätt men det som ändå krävs för att få det är inget jag vill prioritera i mitt liv just nu, inte bara pga kostnaden.

    Svara
  8. AnnH

    När jag tog BE-kort år 2000 så kostade det mig EN körlektion (bara för att checka av vad som skulle komma på uppkörningen), ett studiematerial och en uppkörning. Inte kan det kosta så mycket idag heller?

    Max hälften av vad du skriver kan jag tro. Däremot så fick jag faktiskt plugga en del så HELA teorin skrivs om, inte bara en liten del gällande att köra med släp.

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Fråga från anonym som jag glömde att besvara:
    ”Har du B eller BE kort? Väger Volvon exakt 2000kg? Om inte så kommer du ju över totala tillåtna vikt 3500 kg för ekipaget som sådant….”

    Svar: bilen väger 1990 kg.

    Svara
  10. Birgittas hästsida

    Svar till Ann:

    Jag tror att prisutvecklingen har skenat iväg lite på de 8 år sedan du tog körkortet.

    Några i stallet gick någon form av gemensam utbildning för kanske 2 år sedan och då krävdes det i vart fall 3 lektioner.

    Ja, ja…hur som helst så känner jag inte att jag BEHÖVER ett BE-körkort för stunden, visst hade det varit ”kul att ha” (som så mycket annat i livet) men inget jag kommer att lägga varken tid eller pengar på nu.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>