Avmaskning

Eftersom den lille ska åka iväg på 1 månds semester (medan Arch stannar kvar och håller ställningarna på ridskolan) har vi postat iväg lite av hans bajs för mask-kontroll. Det är nu femte gången vi gör detta sedan Birk flyttade till ridskolan och vi har hittills inte behövt att avmaska honom en enda gång.

Detta stärker mig bara ännu mer i min åsikt att många avmaskar sina hästar i onödan eller i varje fall utan att veta om och i så fall hur mycket och vilket sorts mask hästen har.

Det där med avmaskningsmedel och intervall är ju en hel vetenskap och att bara köpa billigaste medlet och köra in i munnen på hästen dagen innan bete (så som jag sett alltför många gånger på ridskolan) kan göra mer skada än nytta, både för hästen men också för betet (det är ju där eventuella maskar lär hamna om man avmaskar så tätt inpå ett betessläpp).

Har man en häst med känslig mage (kolikbenägen) eller en häst som tex haft fång skulle jag direkt avråda från att avmaska ”bara för att vara på den säkra sidan” då ju avmaskning faktiskt är ett GIFT (vad tror ni annars dödar maskarna) som kan rubba mag och tarmbalansen på ett sätt som man kanske inte tänkt på/ räknat med.

Nej, idag finns det möjlighet att tämligen enkelt och billigt kolla eventuell maskförekomst så jag tycker gott att man kan göra denna lilla investering innan man avmaskar- som sagt kanske helt i onödan.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marre

    Har faktiskt för första gången också skickat in för maskkontroll. Som inte var farligt dyrt, och som ledde till att vi inte behövde avmaska.
    Ja ett litet undantag hade vi! Treåringen avmaskades innan hon åkte på bete, med sina jämnåriga.
    Där gjordes ingen maskkoll! Men trots unghäst, så hade övriga hästar ingen mask.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Jag vet inte vad de kit för mask-kontroll man säljer på apoteket kostar exakt men anlitar sedan några år tillbaka en tjej som gör prover som ett extraknäck. Hon är mycket insatt och följer alla nya råd och rön och när hon gör en koll av ens häst får man också rekommendationer på vilket medel man bör använda, med vilket intervall osv. Hon tar 120:–/ häst om jag inte har fel för mig (jag har lite ”kompispris” och betalar något mindre).

    Jag förmedlar gärna kontakt med henne om någon är intresserad.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>