Nu har jag ändrat min hästförsäkring IGEN!

I och med att jag ska flytta Archie från hans gamla invanda miljö till ett helt nytt stall bestämde jag mig faktiskt för att se över och höja hans försäkring.

I min värld är sannolikheten för AKUTA skador som störst just när hästen befinner sig i en ny miljö där den kanske inte riktigt vet hur den ska bete sig.

Jag tänker tex på hagvistelsen som ju kommer att se lite annorlunda ut i nya stallet där Archie, i alla fall initialt, kommer att gå ensam till skillnad från nu då han ju går med sin gamle vapendragare Birk.

Inte för att jag TROR att Archie kommer att segla över några hagstaket men samtidigt så var det ju precis det han gjorde i sin ungdom, som tämligen ny i stallet (trots hagsällskap) så det är ju bättre att vara ”safe than sorry”.

Så efter lite funderande höjde jag den delen av försäkringen som förr kallades A2 (livförsäkring som faller ut enbart om hästen måste slaktas pga akuta skador/ sjukdomar) och när jag fick hem de nya försäkringspapperna fick jag en oväntad och smått otrevlig överraskning.

Agria har självsvådligt (så klart) bestämt sig för att ge Archie reservationer på fång och andra liknande hovsjukdomar så till vida att jag om Archie skulle slaktas pga fång maximalt kan få ut 50.000:– från hans livförsäkring. Nu ÄR Archie bara försäkrad för 40.000:– i det som förr kallades A1 men ändå. Ja, ja….bolaget ser till att gardera sig så mycket de bara kan…föga förvånande och inget vi inte har märkt av förut.

Lite intressant att de valde att lämna denna reservation nu, nästan 1 år efter fången.

Samtidigt så orkar jag inte bry mig eftersom jag som sagt ändå inte tänker höja hans livförsäkring mer eftersom den kostar så mycket redan som det är.

Minns Ni förresten att Agria för ett tag sedan också sänkte maximala ersättningsnivån man kan få per år för hältor (frakturer exkluderade) till 12.000:–?

Nu kan man teckna en tilläggsförsäkring genom vilken man kan få ersatt veterinärvård för upp till 30.000:– i stället och då till en kostnad av 1200:–/ år.

Med tanke på hur lätt det är att komma upp i summor över 12000:– när hästen blir långvarigt halt så valde jag faktiskt att teckna denna försäkring (heter Agria Hältor/ rörelsestörningar) eftersom det ”bara” handlar om en extra kostnad på 100:– i månaden på den redan svindyra försäkringen.

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Izza

  Jätte jätte tråkigt att hästförsäkringar skall behöva vara så hutlöst dyra! Och så nedrans svår tolkade, i alla fall jag har svårt att läsa mig till vad som faktiskt gäller. Finstilta paragrafer hit och dit på både voffsingens o kusens försäkringar

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Håller med!

  Förvisso ska vi nog vara tacksamma över att det överhuvudtaget FINNS ett försäkringssystem för våra djur för det finns inte i tex Luxemburg där en väninna har sina hästar fast å andra sidan undrar jag om veterinärer och kliniker verkligen hade kunnat ta ut de ibland HUTLÖSA summor som de gör om alla betalade ur egen ficka?

  Vad gäller att tolka försäkringar är det absolut en djungel och alla bolag som jag har kollat upp har både bra och dåliga villkor vad gäller en och samma försäkring så för egen del tycker jag inte att man kan utkristallisera ETT bolag som har optimala förutsättningar. Ibland låter det också bättre än det är för när man granskar det finstilta så inser man att det inte är så himla bra trots allt.

  Svara
 3. Anonymous

  Försiktig med försäkringsbytena när det kan tyckas man behöver det, den nya försäkringen brukar ha en reservationstid på 2 månader innan man kan få ersättning i enlighet med den nya uppgraderingen.

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Just ”gamla A2” gäller DIREKT, det frågade jag särskilt efter. Men det är väl för att den ersätter akuta skador/olyckor som leder till avlivning.

  Att byta BOLAG skulle jag aldig våga faktiskt. Då vet man inte vilka reserbationer DE skulle hitta på :=(.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>