Tiggeri! (varken hund eller hästinlägg)

Minns ni att jag för länge sedan i ett blogginlägg berättade om hur jag som barn och delvis även som tonåring skrev superpinsamma insändare till bland annat Kvällsposten och Sydsvenskan där jag hade (oftast negativa) synpunkter på allt möjligt (bla olika tv-program om jag minns rätt :=)).

Jag har för övrigt sparat ALLA insändarna men man kan verkligen undra VARFÖR eftersom jag aldrig skulle få för mig att läsa dom igen; så pinsamma minns jag till och med nu, 30 år senare att de var :=).

Jag har sedan ungdomens dagar inte ägnat mig åt denna form av författarskap även om jag någon sällsynt gång och i ”stridens hetta” har hunnit tänka ”detta skulle man banne mig skriva en insändare om”.

Men så kommer man hem, besinnar sig och har framför allt tusen vettigare saker att göra än att skriva klagovisor och så faller allt i glömska….

Fast igår kunde jag faktiskt inte hålla mig och skrev snabbt ihop en sur/ arg insändare på lunchrasten då jag faktiskt skulle vilja väcka en debatt i just denna fråga.

Det handlar om rent och skärt TIGGERI, dvs människor som står/ sitter på gator/utanför affärer med mössor/ burkar och frågar förbipasserande efter pengar.

Ett storstadsfenomen får jag hoppas men inte desto mindre störande!

Jag vill kunna gå och handla i favoritaffären utan att antastas av tiggare men som det är idag har jag nästan börjat undvika att gå in just där eftersom det alltid står en tiggare och blockerar vägen.

Som själv varande socialarbetare sedan mer än 20 år tillbaka vet jag att det inte finns någon som helst anledning till att tigga varken pengar eller annat av sina medmänniskor; det finns en socialtjänstlag som garanterar att man i alla fall får ”mat för dagen” och jag upplever det som sagt som ytterst irriterande att vissa har valt denna form av ”extraknäck”.

För givetvis skulle ingen stå och tigga utanför samma affär månad ut och månad in om det inte ”lönade” sig!

Det är således egentligen inte mest tiggarna jag är arg på utan de människor som ger dessa pengar för det är ju därför de fortsätter att stå där!

Finns det förresten ingen lag som förbjuder tiggeri (har för mig det?)?

Men visst…polisen har säkert bättre saker för sig än att jaga tiggare….det får man väl hoppas i alla fall…

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Annelie

    Nej det finns ingen sådan lag.

    Som anställd hos Polisen får jag flera gånger i veckan svara på den frågan och förklara att Polisen kan inte köra bort dom.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Frågan är då om man kan göra någonting överhuvudtaget?
    Som affärsinnehavare hade jag inte velat ha detta störningsmoment utanför mitt etablissemang.

    Men som redan nämnts: om folk slutade att sponsra dessa extraknäckare hade de nog sanerat bort sig själva!

    Svara
  3. Anonymous

    I vintras dök de upp i Luleå. Jag trodde inte att jag såg rätt först. Men, jodå – två stycken.
    De var kvar några dagar, sedan försvann de. De kanske inte fick så mycket pengar och så var det väl ändå rätt kallt.

    Rie

    Svara
  4. tvärsan

    Det är väl inte en skyldighet att söka socialbidrag. Det kan väl finnas människor som inte vill ha kontakt med Soc och om det finns människor som vill ge så är det väl deras rättighet att själva välja vad de vill göra med sina pengar. Eller??

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Givetvis står det var och en fritt att söka bidrag eller att avstå. Och självklart ska man få ge sina pengar till vem man vill. Det jag vänder mig emot är att även de som verkligen inte har lust att ge en spänn ska behöva bli antastade med frågor om man vill skänka pengar eller ej. En del av de tiggare jag stött på har varit rätt så påträngande och jag vill inte bli störd på det viset faktiskt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>