Överskattar vi vår ridning?

Kort svar: ja, det tror i alla fall jag.

Något längre svar: ja, utifrån det jag sett under mer än 20 år som hästägare så tror jag att det är så.

Exempelvis om man vill räkna ut hästens foderstat på nätet så finns det kolumner som ska fyllas i, bland annat en som handlar om det arbete hästen vanligtivs utför dagligen, typ ”promenadridning”, ”tränar ibland”, ”tränar” osv.

Utifrån de resonemang jag hör från olika hästägare kring deras hästs påstådda behov av både kraftfoder, diverse tillskott och av ”vintervila”, ”bete” osv anser i alla fall jag att många överskattar det arbete deras häst utför och den ansträngning det innebär.

Trots att många foderkunniga vittnar om att merparten av normalpresterande hästar inte behöver någon form av kraftfoder alls (under förutsättning av stråfodergivan är tillräcklig och med bra värden) så skulle jag tippa att 90 % av alla hästar som står inackorderade äter just kraftfoder.

När jag tog bort allt kraftfoder på Décima, som ändå reds mer än de flesta hästar jag känner och som regelbundet tävlade på Msv-nivå så märkte jag INGEN skillnad. Samma sak med Archie efter hans fånganfall.
Även Mulle får numera se kraftfodervagnen köra förbi boxen och han har ändå energi så det räcker och blir över.

Att man om man har ett eget litet stall väljer att byta ut delar av stråfodergivan mot kraftfoder kan jag förstå eftersom havren ibland är billigare än höt/ ensilaget och eftersom man kan lagra långt mer havre på samma utrymme som man har plats till för hö osv.

Men även i stall där det är fri tillgång på stråfoder envisas hästägare med att ge sina hästar diverse müslisfoder som de har bry med att släpa hem och som så klart inte är gratis.

Man kan undra varför?

Vad gäller ”ridmängden” har jag har som sagt haft häst i ett mycket stort stall i över 20 år och har därmed av naturliga skäl kunnat studera ett otal ryttare och deras hästar under dessa decennier.

Hur jag än tänker efter kan jag på denna långa tid inte komma på mer än TRE ryttare som haft för vana att rida mer än 1 timme om dagen. Ironiskt nog var alla tre ”dressyrryttare” fast jag nog snarare elakt skulle säga att de FÖRSÖKTE rida dressyr för trots dessa regelbundna maratonpass tyckte i varje fall jag inte att jag kunde se att de (passen) påverkade dessa hästar i någon positiv rikning.

99 av 100 hästar som jag känner till rids på sin höjd en timme om dagen (många inte ens det) och det är inte ovanligt med både 1 och 2, ibland rent utav 3 vilodagar.

Så klart kan man hinna med ohyggligt mycket ansträngande ridning på enbart 30 minuter, det beror ju givetvis helt och hållet på vad/ hur man rider men åter igen så rider 90 % av ryttare jag omges av föga ansträngande, dvs de är inte ute och kör snabbjobb, rider piaff och passage eller hoppar en 1.30-bana om och om igen.

Med detta sagt och i minne ska vi imorgon diskutera det allmänt vedertagna begreppet vintervila….

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Corres

    Jag kan inte annat än att hålla med dig. Där finns många som jag känner som har hästen på lite stråfoder o en massa kraftfoder, Vilket inte e begripligt för mig ;).

    Då min lilla späda dam har typ fri tillgång till stråfoder (då hon inte äter upp) så får hon Kraft Rehab o lite kraft groov 90 så att hon inte tynar bort 😉

    Ska bli väldigt intressant o se vad du ska skriva om vintervila. *längtar*

    // Corre

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Just din häst Corre, som jag ju sett ”tusen gånger” och känner till skulle jag inte tveka att ge mycket kraftfoder eftersom den dels inte äter upp stråfodret och dels annars skulle tyna bort.

    Men det gäller ju inte många andra tjockisar som trots det får en massa havre men, precis som du skriver,lite stråfoder.

    Jag lider med de hästar som äter upp allt hö/ ensilage på en halvtimme och sedan glupskt försöker komma åt vartenda strå som skulle råka komma i deras väg.

    Fy f..n för att alltid stå hungrig…det kan man ju själv tänka sig hur kul (NOT) det är.

    Och det är ju dessa hästar som i sin hunger inte sorterar eventuellt dåligt foder utan de äter ALLT.

    Vet när vi hade råttbajs i havren för något år sedan (svårt att se om man inte tittade noga).

    Archie vände bort huvudet och vägrade äta medan boxgrannen, hårdbantad sedan år tillbaka, vräkte i sig skiten (bokstavligt).

    Ja…om detta finns mycket att säga….

    Svara
  3. Minstral

    Håller helt med, en i stallet, som inte tränar hårdare än vad jag gör, snarare mindre, ger minimal stråfodergiva för att hästen inte ska bli tjock. Sen ger hon 2 kg Krafft Groov (för att hon tycker det innehåller mer vitaminer än Grund) och 1 kg Krafft energi.

    Jag har försökt påtala att hösilaget täcker upp så att hon kan ge grund ist (billigare och lite mer energi)men hon vill nog göra som tävlingsryttarna.

    Misty har just nu ”vintervila” dvs hon får stå när jag inte kan rida pga mörker eller dåligt underlag. Försöker komma iväg till ridhus var tredje dag iaf.

    Annars rider jag väl mellan 5 o 6 dagar/vecka året runt. Dressyrträning 1 dag/vecka. Då får Misty stråfoder (mängden varierar efter grästillgång i hagen) och 1 kg Krafft Grund/ dag. Morötter och äpplen.

    Svara
  4. Bernie

    Vi är nog bara väldigt lika. Tror varken du eller jag är några ”medhårs-smekare”. Vi är nog egentligen riktiga ”finnar i röven” på vanligtfolk.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>