Genusforskare; här får ni ett uppslag (om tillskottsutfodring)

Innan vi ger oss i kast med diskussionen om vintervila vill jag bara orda lite om några tankar jag fick efter att ha läst Minstrals kommentar kring gårdagens inlägg.

Så här skriver Minstral:

Håller helt med, en i stallet, som inte tränar hårdare än vad jag gör, snarare mindre, ger minimal stråfodergiva för att hästen inte ska bli tjock. Sen ger hon 2 kg Krafft Groov (för att hon tycker det innehåller mer vitaminer än Grund) och 1 kg Krafft energi.

Jag har försökt påtala att hösilaget täcker upp så att hon kan ge grund ist (billigare och lite mer energi)men hon vill nog göra som tävlingsryttarna.

Misty har just nu ”vintervila” dvs hon får stå när jag inte kan rida pga mörker eller dåligt underlag. Försöker komma iväg till ridhus var tredje dag iaf.

Annars rider jag väl mellan 5 o 6 dagar/vecka året runt. Dressyrträning 1 dag/vecka. Då får Misty stråfoder (mängden varierar efter grästillgång i hagen) och 1 kg Krafft Grund/ dag. Morötter och äpplen.

Efter att ha läst detta fick jag ÅTER en tanke som slår mig då och då:

Jag skulle vilja sätta en bra slant på att detta med överdriven utfodring, både vad gäller ”vanlig” hästmat (kraft och stråfoder) och framför allt tillskottsfoder är ett typiskt KVINNLIGT FENOMEN!

Något för genusforskare att undersöka?

Vi kvinnor är, om JAG ska generalisera mer ”omhändertagande” och ägnar dessutom långt mer tankar kring mat och matlagning än vad ”gemene karl” gör.

De av oss som har djur öveför GÄRNA detta beteende på just djuren och en del TYCKER OM och finner faktiskt nöje i att blanda till olika fodersorter, skiva äpplen och morötter och göra små ”rätter” åt hästen (eller hunden eller katten….).

Att bara ge havre och hö eller gud förbjude ENBART HÖ känns för dessa hästägare ”fattigt” och ”trist” och har de dessutom förläst sig på hur proffsen utfodrar så är det lätt hänt att de beger sig till foder-shopen utan att i förväg ha analyserat det foder som hästen äter och tagit reda på om det ens finns ett BEHOV av tillskottsutfodring (vilket då jag är övertygad om att det i 90 % av fallen inte finns).

Själv tycker jag att det är jättetråkigt de gånger jag måste köpa något tillskott, exempelvis soja om stråfodret har rent för dåliga proteinvärden.

Varför ägna extra tid åt att köra iväg enkom för att köpa detta, baxa med tunga säckar och SLÖSA PENGAR om det inte behövs.

Nej…för mig är detta obegripligt men så är jag kanske inte den typiska kvinnan heller?

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>