Var tog taxen vägen? (hund/ras-funderingar)

Är det inbillning från min sida (föga sannolikt) eller är det så att vissa hundraser har blivit helt utkonkurrerade av andra?

När jag var liten var det tex väldigt vanligt med taxar, det var många, framförallt pensionärer, som hade dessa hundar.

Och om ni tänker efter; när såg ni senast just en tax? Nä…just det.

Om man ska döma av Blocket så verkar hundvärlden idag domineras av chihuahuor och amstaff-hundar och jag kan inte låta bli att fundera över varför?

Är det verkligen en enda människas verk (jag tänker så klart på Paris Hilton) att vi numera är översvämmade av dessa handväsk-hundar?

Vad gäller amstaffarna inbillar jag mig att de är de nya ”modehundarna” bland de som vill ha en hund med lite ”klös” i?

När jag var yngre skulle man ha en schäfer för att vara ”cool”, sedan övertog dobermannen den platsen för att därefter ersättas av rottweilern. Och nu är det alltså amstaffens tur, eller?

Det jag personligen kan tycka är tråkigt när det går mode i hundar är att det ofta kan vara de som är minst lämpade att ha hund som blir hundägare.

Precis som många gamla damer inte fattade att taxen egentligen är en JAKT-hund verkar många som köper raser som kräver mycket stimulans och motion ha missat just detta. Och en hund som inte får den motion den behöver kan snabbt bli odräglig på många mer eller mindre otrevliga sätt.

En av mina klienter köpte tex en rottweiler som han hade i sin lilla etta. Att hunden knappt fick plats pga alla möbler hade väl inte varit så farligt om det inte dessutom hade varit så att den knappt kom utanför dörren och blev ordentligt rastad.

Varje gång jag kom på besök blev jag nästan omkullvält av en ouppfostrad, överenergisk och givetvis understimulerad hund- inte kul!

Och att uppmuntra vissa hundars lite ”skarpare” sidor har tyvärr också gett mycket tråkiga konsekvenser vilket i sin tur gör att vissa raser nu får dras med en ”bad-boy”-stämpel de sluppit om bara inte så många olämpliga hundägare valt just denna ras.

Vad gäller whippet som jag ju själv har tror jag risken att de köps av ”fel” folk är liten. Rasens speciella utseende gör tex att det inte är en sådan hund folk skulle spontanköpa och sedan ångra sig, det är vad jag tror i alla fall.

Men har man inget emot dessa magra rackare 🙂 lär man snabbt upptäcka att de är väldigt trevliga sällskapshundar som är både friska, lättskötta och allmänt underbara att ha att göra med.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Carina

    bra funderingar. men är det inte så att det går lite mode i vissa raser även bland hästar??? Fel är att vissa människor förstår inte vad det innebär för ansvar att ha hund eller?
    En fin fotosida är nibefoto.se, visserligen isisar men…väl värd ett besök. Ha de/C

    Svara
  2. Prick

    Nja, fast det finns ju trender vad gäller exv storleken. Ett tag var nästan alla ridhästar stora som hus.

    Och visst har väl friesern inom vissa kretsar blivit lite trendig (och skapat efterfrågan på tex kallblodstravare, helst mörkbruna eller svarta *haha*).

    Fast det är väl lättare med hund – fler har ju möjlijghet att skaffa hund/ar är häst.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>