Stall-tjänst


Det märks vem som brukar få frukost först. Archie- alltid redo!

Kraftfodret står i spannar- lätt att fodra!

Idag är det jag som har stalltjänst i vårt stall, en syssla man åtar sig att utföra var 7:e vecka (vi har 7 hästar i stallet) eller snarare sagt var 7:e söndag.

För till skillnad mot många andra stall där hästägarna själva ska sköta vissa sysslor dagligen så är vi tämligen bortskämda och behöver alltså bara engagera oss så pass sällan.

I stalltjänsten ingår att fodra vid 07.00, att släppa ut vid 08.00, fodra och ta in vid 14.30 samt att fodra en sista gång 19.00.

En baggis med andra ord då allt foder är förberett i spannar och Ikea-påsar, alla hästar är snälla att leda i grimma (de flesta kan man gå med två och två) och man oftast får lite hjälp med tex intag av de andra i stallet.

Jag är väldigt nöjd med detta system och glad över att vi slipper ha dagliga engagemang med tex in och utsläpp.

Själv bor jag så nära att jag hade kunnat sköta ” hur mycket som helst” (jag sköter faktiskt alla morgonfodringar på vardagarna frivilligt) men dels gör inte alla det och dels har man ju annat att fylla sina dagar med utan att behöva vara låst av vissa klockslag.

Sedan verkar just gemensamma scheman för in och utsläpp samt fodringar vara en ständig källa till bråk, irritation och skäl till stallbyte, i alla fall om man läser på olika hästforum.

Folk blir sura och förbannade på varandra för att någon försöker smita undan sina pass, kommer för sent, ger fel mat, tar in hästarna för tidigt eller vad nu konflikterna kan handla om.

Så min åsikt utifrån det jag läst drabbat andra är att ”ju fler kockar desto sämre soppa” eller i detta fallet att ju fler pass och ju fler hästägare som är involverade desto större är risken för olika meningsskiljaktigheter.

Hur fungerar det i de stall där ni har häst?

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Linda

  Jag gör absolut ingenting i mitt stall :-). Förutom att mocka och ta hand om min egen häst förstås. I hyran ingår in- och utsläpp alla dagar i veckan året runt. 4 fodringar per dag året runt. Stallet tvättas och målas varje år av stallägaren. Halm och allt foder köps in av stallägaren som vi sedan köper till inköpspris av henne. Vi behöver aldrig hjälpa till att köra halm, hö etc. Utevistelse dagligen från morgon till kväll/em så länge det är ljust. Uppvärmd sadelkammare, 3 min skrittväg till 2 ridhus. Fantastiska uteridningsmöjligheter. Jag kan inte ha det bättre känner jag :-). Allt detta till en kallhyra på 1000kr per månad.

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Oj! Det låter onekligen både otroligt BRA och väldigt billigt.

  Antar att din stallägare inte precis behöver pengarna som uppstallningen inbringar för räknar man på hennes ”förtjänst” för att släppa ut och ta in hästar samt fodra 4 ggr/ dag så kan det inte bli någon hög timpenning. Och snacka om att låsa upp sig.

  Du är bara att gratulera även om jag också är supernöjd med ” mitt” stall.

  Svara
 3. ILovehorses

  I vårt stall har vi fullservice i veckorna. Dvs ut/insläpp, täckesbyte, fodring 4ggr/dag, mockning.

  Sen har man stalltjänst ungef. var 5:e vecka då man har hela stallet en lördag eller söndag. Fodring kl.7, täckesbyten, utsläpp kl 9, insläpp 14.30, täckesbyte, fodring kl 15, fodring kl 18, fodring kl 21 PLUS mockning av 10 boxar.

  Vi har försökt få stallägarna att ändra så att man mockar själv på helgerna men det vill dom inte.

  Svara
 4. ILovehorses

  Jag glömde säga att man även får lägga upp all mat själv när man har stalltjänst, dvs allt hö till 10 hästar för tre höfodringar…

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Måste säga att detta verkar vara ett urkorkat system så vida nu inte alla VILL ha det så?
  Det vore ju mycket bättre om var och en mockade till sin egen häst än att en person ska mocka till 10. Och samma sak med höpåsarna. För man ska ju ändå åka ut till sin häst och rida så då kan man ju lika gärna mocka också.
  Eller folk kanske passar på och skiter i stallet den dagen?
  Nej, det systemet hade inte passat mig. Jag VILL mocka själv och helst även göra i ordning fodret själv också. Så blir det precis som man vill ha det :-)!

  Svara
 6. Birgittas hästsida

  Med 4 fodringar blir man ju också mer eller mindre ”upplåst” precis hela dagen, från tidig morgon till sen kväll. Antar att ni försöker dela upp dessa fodringar mellan flera personer, annars är det ju knappt lönt att åka hem innan man måste iväg igen…..

  Svara
 7. ILovehorses

  Helt riktigt så är man upplåst en hel dag….det är ju ok om man inte nåt annat i livet, men dom flesta jobbar heltid, har familj,hem osv.

  Vi har alla i stallet försökt få ägarna att inse att det inte är ett bra system, men dom är inte så flexibla, om man uttrycker sig diplomatiskt…

  Det leder givetvis till frågan: hur hittar man det(nästan) ”perfekta” stallet (perfekt finns ju inte)…

  Finns det någon (inom en radie på 3 mil från Malmö) som hittat det?

  Svara
 8. Birgittas hästsida

  Angående det perfekta stallet så beror det ju mycket på vad man efterfrågar.
  Jag tycker att jag är väldigt kräsen men mitt nuvarande stall uppfyller i princip ALLT jag vill ha.
  Men smaken är ju verkligen olika…..

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>