Ordpolisen tar till orda igen och var tog skrivstilen vägen?

En tonåring som jag känner (inte Sally, hi hi) startade nyligen en blogg och efter att ha läst de få inläggen hon skapat hittills är jag mer än lovligt förskräckt.

Lär sig inte ungdomar att stava nuförtiden?

I mer eller mindre varje mening fanns det felstavade ord och det är inte några ”avancerade” sådana det handlar om utan helt vanliga ord som man använder dagligen och som är lättstavade.

Fast nu ska jag inte bara klaga på ungdomar för när jag senare samma dag läste en vuxen persons hästblogg kom felstavningarna som ”skjutna ur en kanon”:

ducktig, offta, ryckta, byxer, mej osv osv! Fruktansvärt!

Jag kan faktiskt bara hoppas att denna person kan skylla på någon form av ordblindhet för annars är det mer än lovligt uselt. Ursäkta!

Tyvärr vet jag också att människor som skriver så pass illa kan ha svårt för att bli tagna på allvar, i alla fall om de inte uttryckligen förklarar att de lider av dyslexi då man brukar ha större förståelse.

Själv kan jag också tröttna på att läsa text med en mängd felstavningar, evighetslånga meningar utan punkt osv och det är synd för kanske missar jag på så vis något intressant eller lärorikt?

Läsningen av ovanstående bloggar blev annars tyvärr bara en påminnelse om hur illa ”folk” stavar idag, jag som ofta läser annonser på Blocket kan konstatera att i princip varannan annons (framför allt de som rör hästar) innehåller felstavningar, syftningsfel, märkliga särskrivningar osv.

Detta med den utbredda förstörelsen av den skrivna ordet har fått mig att fundera på flera olika saker:

1. Det kanske inte är så att det blir vanligare och vanligare att gemene man inte kan stava? Det har kanske alltid varit så men tidigare varit mer dolt eftersom det inte fanns internet som översvämmas av diskussionsforum, bloggar, annonser osv där ordfattigdomen avslöjas?

2. Är det egentligen VIKTIGT att kunna stava ”rätt och riktigt” (upps…det rimmade)?

Om jag skriver ”kansje”, ”hest” eller ”värkligen” så vet väl ändå alla vad jag menar?

3. Är det också så att folk idag inte heller kan RÄKNA eftersom man numera till och med har kalkylatorer i mobiltelefonerna? Får barnen lära sig huvudräkning i skolan och är detta något man sedan använder sig av?

4. Finns det någon som kan skriva skrivstil nu för tiden? Är DET något man får lära sig i skolan? Varför skrev man skrivstil förr i tiden?

5. Finns det fortfarande folk som skriver brev för hand eller använder alla dator? Jag märker ju på mig själv att min handstil inte är lika snygg som den varit förr eftersom jag nästan aldrig skriver något just för hand- handen är knappt van att hålla pennan längre stunder än det tar att skriva små korta meddelanden på lappar, anslagstavlor osv.

Ja, en del konstiga frågor som virvlade runt i min skalle ett tag…..kanske ni har svaret på några?

24 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ullis

    Jag tycker om att läsa bloggar och då främst hästbloggar. Jag läser säkert 5-10 nya varje dag, ihopp om att hitta den där ultimata bloggen som har allt. 🙂

    Vad jag har märkt då jag läser så många bloggar, är att jag tyvärr tröttnar förfärligt snabbt på en blogg skriven av en yngre. Det är ytterst få riktigt unga bloggare jag orkar följa. Varför kan man undra. Svaret är att språket irriterar mig. Det är stavfel, texten skrivs i talspråk och det är en massa ”ordbajseri”. Sådant är TRIST. Bloggen blir tråkig och opersonlig.
    Så personligen, ja jag tycker det är viktigt att bloggaren som ska fånga MITT intresse kan stava, sätta ut komma och punkt samt inte skriver talspråk. Det är jobbigt att läsa.
    Upplever dessvärre att många äldre inte heller stavar bra (dyslexi är väl en sak, men när man uppenbarligen inte kan stava…) och det är konstigt.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Hej Ullis!

    Jag kan bara instämma i dina synpunkter.

    Vet inte om du sett att http://www.ryttarliv.se/ har börjat publicera listor på olika hästbloggar.

    Jag gick faktiskt igenom alla härom dagen och det fanns inte en enda blogg som jag fann intressant (jo, EN men den stackaren kan inte heller stava).

    Många skrivs av ungdomar och bortsett från språket så är det för mycket skriverier om skolan, festande och annat som hör ungdomen till som inte alls intresserar mig.

    En del vuxenhästbloggar har en ointressant inriktning (de som skriver om ridtravare och islandshästar tex) och en del innehåller bara en massa ointressant dravel om den egna hästen som sedan kommenteras av bloggskrivarens vänner i parti och minut. Efter att ha läst femtioelva varianter på ”åhhh vad fin min häst är” eller kommentarer som ”åhhh vad söt din häst är” så tappar i alla fall jag intresset.

    Men smaken är ju som baken och själv gillar jag ju bloggar som min egen, ha ha….annars skulle jag ju inte skriva den. Tyvärr har jag nästan inte hittat någon liknande.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Oj, såg nu att jag, ORDPOLISEN, har lyckats få in 3 ”JU” (eller som ungdomarna skriver: JUH…stön…) i samma mening!!! Ful ovana som jag måste försöka skriva bort :=)!

    Svara
  4. Lina

    Just hästannonser blir jag galen på om där är en miljon felstavningar. Man får ett oseriöst intryck och för mig känns det som om hela hästköpet skulle bli just oseriöst i de fallen.

    Ordet ju stryker min svensklärare över med röd penna på ett väldigt aggressivt sätt haha 😉

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Lina:

    Jag håller med om att även jag uppfattar sådana annonser som oseriösa fast de kanske inte alls ÄR det utan bara skrivna av någon med grav dyslexi.

    Sedan hade nog JAG, om jag hade vetat med mig att jag skrev så ”illa” bett någon annan att skriva/ kontroll-läsa annonsen åt mig.

    Jag har en närstående person som gör just så; ber mig att kolla över stavning osv ibland och det är långt bättre än att ge ett dåligt intyck i onödan.

    På tal om att skriva illa så kunde min första sambo ibland knappt läsa vad han själv hade skrivit. Han både stavade konstigt och hade en hemsk handstil. Det hände mer än en gång att han kom till mig och frågade ”vad har jag skrivit här”? (jag har alltid varit ganska duktig på att tyda konstigheter i skrift :=)).

    Svara
  6. Ulla

    …här får man tyddligen ackta sig för at lämnna komenntarer, för då kann man ju få på moopo ju…;-)

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Ulla:

    Hihi…näää det är lugnt.

    Påstår inte heller att jag själv är felfri trots att jag kallar mig Ordpolis :=) men man måste ha rätt att kritisera trots att man själv inte är bäst i världen.

    När jag någon gång vill skylla ifrån mig IRL brukar jag säga ”jamen…det är ju inte så lätt för mig…jag är ju inte SVENSK…” (mina föräldrar invandrade till Sverige året innan jag föddes).

    Svara
  8. Aramis

    Ha ha – vilket klockrent inlägg. Undertecknad lider nämligen också någon form av hysteriskt återkommande hjärnklåda då jag upptäcker stavfel (vilket tyvär inträffar tämligen ofta). Jag råkar veta precis vilken blogg som åsyftas (ryckta, offta etc.) och jag kan inte annat än hoppas att denna person lider av grav dyslexi… 😀

    Ps. Tackar ödmjukast för reklamen 🙂

    Svara
  9. PEWS

    Jag håller med om att ungdomarna stavar som kråkor. Men en av dina frågor kan jag i alla fall ge ett bestämt svar på – JA dem lär sig skriva skrivstil i skolan. Min dotter, 11 år, har skrivstil på schemat. Vet dock inte hur ofta men hon har en bok där hon lär sig hela alfabetet i skrivstil.
    I skolan får man också lära sig räkna huvudräkning men jag tror att det är mest i de lägre klasserna och sedan används det nog inte så ofta. Tyvärr…

    Svara
  10. Ulla

    Om det är den blogg jag tror mig veta så uppväger INNEHÅLLET de felstavningar som finns, tycker jag!

    Svara
  11. Ulla

    EN sak som jag märker ibland är att det tydligen är svårt att veta när man ska skriva DE eller DEM! Såg just det i innlägget från PEWS…;-). Man säger oftast DOM och vad jag förstår så är det numer ”godkänt” att skriva så också?

    Svara
  12. Ulla

    Hm, det finns ett ordspråk som säger att man ska ”sopa rent framför sin egen dörr”… vilket jag borde anamma! Ser att jag stavat ”inlägg” i mitt förra inlägg med två ”n”…:/

    Svara
  13. Louise

    Oh, språkfrågor, det gillar jag, jag har också drag av ordpolis 😉

    När det gäller annonser eller webbutiker undviker jag att handla om säljtexten är full av stavfel. Jag tappar förtroendet då (lite cyniskt kanske, men kan du inte stava kan du säkert inte hantera siffror heller och då vill jag inte anförtro mina pengar åt dig…). Jag tappar även läslusten om en blogg är full av stavfel, fast där kan jag ha större överseende med det. Är du 14 och skriver om din fritid på en blogg som du vet framför allt läses av dina jämnåriga klasskompisar behöver språket kanske inte vara fläckfritt. Tyvärr skriver många, både unga och vuxna, rätt illa. Kan man skylla på en kombination av stor närvaro av det engelska språket i vardagen och en alltför stor tillit till stavningskontrollen i ex Word?

    Jag lärde mig förresten skrivstil på mellanstadiet i mitten på 90-talet. Minns att jag tycket det var pest och pina efter som det tog mycket längre tid att skriva och dessutom blev mycket fulare (med min handstil, tror jag saknar talang för att skriva hopsnirklade bokstäver…). Den enda nyttan med skrivstilen var att jag kunde tyda brev som kom från min farfar.

    Svara
  14. Irene

    Det måste vara jobbigt att reta sig så på stavningen att man inte kan se budskapet i artikeln. Så länge jag förstår vad som menas spelar det ingen roll för mig. Jag läser väldigt många bloggar och de berikar mig vare sig de är rätt eller felstavade. Följde en jättefin blogg (som tyvärr nu är stängd) och den var innehållsmässigt väldigt bra, trots felstavningar och kullerbyttor i svenska språket.

    Svara
  15. Anonymous

    Svar från skolans värld på två av dina frågor:

    1) Säkert stavas det sämre nuförtiden, men i alla fall våra högstadieungar stavar faktiskt rätt bra! Jag undrar om inte mobilerna är med och skolar dem till att göra det? Det går ju inte att knappa in 'ducktig' i ett SMS för då får man ju helt fel förslag på orden.

    3) Jodå, de lär sig att ”räkna”, men inte riktigt på samma sätt som vi oldies gjorde! Nu lägger vi mkt tid på att lära eleverna ett automatiserat seende i enkla och utvidgade talområden. Vi tränar även eleverna att hitta smarta huvudräkningsstrategier. Ex: 999 x 3 bör lösas mha överslag till 1000 (3000 och bort med 3) och inte med en algoritm. Det gamla sättet att räkna gjorde att de flesta av oss per automatik använde ngn form av uppställningsalgortim – t ex ”3 x 9 = 27, 7 där nere, 2 i minnet. 3 x 9 = 27, plus 2:an i minnet är 29, 9 där nere, ny 2:a i minnet” osv osv.

    4) Nej, alla lära sig inte skriva skrivstil i skolan. Vanligen är kidsen dock väldigt snabba på att hantera ett tangentbord =)

    Nähäpp, nu ska här ut och mockas! Ha det!
    /CiA

    Svara
  16. Aramis

    Hi hi 🙂 Intressant reflektioner CiA – men hur är det egentligen med din matematik? Punkt 2 tycks ha fallit bort i sammanhanget :o)

    Svara
  17. Anonymous

    Hehe, ja det kan man ju verkligen fråga sig – jag skulle svara på två av frågorna skrev jag men svarade på tre st istället =) (Fast det hade ju varit ännu sämre om jag svarat på fyra st, dvs även nr 2 – jag får trösta mig med det 😉
    /CiA

    Svara
  18. Ulrika

    Hej!
    Lite sent kanske att kommentera det här nu, när ni andra skrivit 2010, men jag googlade på något om skrivstil och hamnade här. Jag har just fått ett fodervärdskontrakt påskrivet och tillbakaskickat till mig, där underskriften är textad och undrar om det över huvud taget är giltigt? Hon som ska låna hästen av mig är väldigt ung. Angående om man lär sig skrivstil i skolan nu för tiden eller ej, så var det så att när min son gick i skolan så fick de som var snabba med andra uppgifter jobba i skrivstilsboken för att ha något att sysselsätta sig med. Min son var inte så snabb, så han fick aldrig lära sig skrivstil. Någon här ovanför skrev att det går så sakta att skriva skrivstil, då har man ju helt missuppfattat hur det är, skrivstil är ju uppfunnet just för att det ska gå fortare än att texta. Men det kanske man inte märker förrän man lärt sig skrivstil ordentligt, att det går fortare, menar jag. En annan sak, någon nämnde tangentbord. När jag gick i skolan fanns det möjlighet att lära sig maskinskrivning. Jag har sådan jättenytta utav det nu när jag skriver på tangentbordet. Då hade inte alla en skrivmaskin. Nu har nästan alla ett tangentbord. Varför är det inte obligatoriskt att lära sig att skriva på det på ett korrekt sätt. Det går så mycket fortare då!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>