Schabrak en masse- but why?


Så här ser det nog ut i många hästägares stallskåp. Räknade snabbt till 11 schabrak hos just denna ryttare.

Jag tror det var i det senaste numret av Hippson som jag läste att man gjort någon form av enkätundersökning och bland annat frågat hur många vojlockar/ schabrak man som hästägare hade.

Föga förvånande hade en majoritet 10 schabrak eller fler och jag får väl sälla mig till denna vidlyftiga skara.

Härom dagen, då jag skulle försöka hitta ett oklanderligt schabrak att ha på tävlingen slog det mig hur ologiskt det är att ha massor av schabrak, liksom det oftast är lika ologiskt att ha 5 par ridbyxor tex.

För visst gör väl ni som jag ändå:

Man har sina favoritridbyxor eller sitt favoritschabrak och det är nästan BARA det man använder och ”reserver” plockas bara fram när man måste tvätta byxorna eller schabraket.

Av detta följer att det borde räcka att ha 2 par ridbyxor och 2-3 schabrak för inte låter man väl de smutsiga ligga i veckor innan man tvättar?

Sedan kan jag ibland förstå om man TROTS detta resonemang samlar på sig en mängd schabrak, för det är faktiskt så det har varit för min egen del.

Jag har nämligen då och då kommit över otroligt billiga schabrak och då passat på att köpa upp ett lager tänkande att ”de äter inte bröd” medan de ligger och väntar på att de schabrak jag använder ska bli utslitna.

En gång hittade jag superfina schabrak i Ullared för 49:– (de kostade annars 149:– om jag minns rätt) och dessa är nog bland de bästa schabraken jag haft, långt bättre än tex de Equi-Lineschabrak jag köpte för dyra pengar och snart fick använda till min HOPP-sadel i stället- så mycket krympte de.

Och i somras då Granngården hade någon rea hittade jag, om inte lika bra schabrak så i alla fall fullt godkända sådana för 40 kronor!!!! Då är man dum om man inte köper ett lager så det gjorde jag så klart.

Kanske är det därför så många har en massa hästsaker liggande i stallskåpen- vi hittar något prisvärt och kan helt enkelt inte låta bli- eller vad tror ni?

Hur många schabrak trängs i era skåp och varför har ni det antal som ni har?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lux-Eva

    Jag har också en mängd schabrak. Men MYCKET värre är jag på att samla benskydd! Jag uppskattar att jag har 8×4 kompletta benskydd, alla av god (=dyr) kvalitét. Plus några udda. Är väl en fetish av nåt slag. Dessutom kan Calvin sedan operationerna inte ha några skydd fram och hans är större än Primas. Dvs. jag har en jättepåse hemma med oanvändbara benskydd…. Carousels lär också förbli som spindelben. Vår-utförsäljning kanske?!

    Svara
  2. Prick

    Mja, fast om man har 10-12 schabrak kanske de är fördelade på dressyr och hoppdito och DÅ blir det ju inte så många per sadel liksom =)?

    Jag har svårt att använda schabraken mer än en gång i rad och det är ju onödigt att bara tvätta ETT åt gången så för att få full maskin måste det ju finnas ett antal…per färg *haha*

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Prick:

    Menar du att du tvättar schabraket efter EN gångs användning?

    Oj, oj, oj…då är jag en riktig ”skitgris” i jämförelse :=).

    Nu på vintern har jag kunnat använda samma schabrak i flera VECKOR (helt sant) och då har det ändå varit RENT på undersidan.

    Nu är ju min häst klippt ner till bara skinnet, alltid täckad och har inte svettats en droppe när det varit så kallt för på sommaren kan även jag byta schabrak efter en gång men inte som en regel utan OM det behövs. Och det är det långt ifrån alltid som det behövs.

    Sedan är ju alla mina schabrak VITA (utom någon som jag vunnit) så det underlättar ju tvätten. Fast å andra sidan har jag så liten tvättmaskin att det inte ryms mer än 1 schabrak i taget ändå :=).

    Svara
  4. Åsa

    jag har en helt ohemul mängd lindor och schabrak.. Det beror på att jag stressat mig blå under en längre tid och när jag inte hann tvätta köpte jag nytt..
    Nu hinner jag tvätta och använder sällan lindor, så jag kommer nog inte behöva köpa nya de närmaste decenniet 😉

    Svara
  5. Hille

    Jag har rensat *rejält* i schabrakhögen, ffa i samband med flytt från min morfars stall till ett annat ställe och sedan från detta ställe till vår egen gård, dessutom i höstas när djurskyddet i Ängelholm hade loppis. Ändå tror jag att vår (min och Hilles) hög med *ovikta* schabrak är en halvmeter (var över metern från början – jag mätte en gång!).
    Varför?
    Separationsångest? Fåfänga? Matchningshysteri? Galenskap? Köpmani? Jag vet inte, en kombination antar jag?! Har verkligen, verkligen rensat ut alla ”reservschabrak” – skänkt tom några älsklingar till loppisen! Bara favoriter kvar nu – mest vita och marinblå med olika kantband och passpoaler… Till vårt försvar få sägas att det är både dressyr- och hoppschabrak i fullstorlek och ponnystorlek.
    /CiA

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Hihi…påminner mig om en mångmiljonär jag kände för många år sedan.
    Hon kunde ibland SLÄNGA täcken och vojlockar bara för att de var smutsiga!!!! Andra hästägare plockade upp sakerna ur soptunnan och tog hem och tvättade dom minns jag!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>