Är det GRÄSLIGT att tävla dressyr på gräs?

Många som nyligen inlett sin tävlingskarriär i dressyr nyligen skulle nog svara ett förvånat JA på rubrikens fråga; det är numera så otroligt ovanligt att man förlägger dressyrtävlande på gräsunderlag och man måste tydligen också ansöka om dispens för detta (dvs att få ha tävlingar på just gräs).

Jag kommer ihåg hur det var när jag började att tävla dressyr för lite mer än 20 år sedan. Då var det snarare regel än undantag att utomhustävlingar i dressyr hölls på gräs- det var inget konstigt alls med andra ord.

Sedan dess har det tillkommit en del nya tävlingsplatser, gamla har försvunnit och många anläggningar har moderniserats på alla möjliga vis och gräset har sakta men säkert fått ge vika för andra underlag (grus till största del).

Själv kan jag inte påstå att jag saknar att tävla på gräs- tvärtom.

Är det regnigt blir banorna lätt hala och snabbt upp/söndertrampade och har det varit strålande solsken i veckor är gräset nästan borta och marken stenhård och ibland halv-knölig.

En del påstår att det är ”lika för alla” men det vill jag inte alls hålla med om att det är.

Hästar trivs ju olika bra på olika underlag- det är min erfarenhet i alla fall- och har man exempelvis en häst som inte riktigt vågar ”ta för sig” på stumma och hårda underlag eller om det blir halt så är ju inte gräs det mest optimala precis.

Nej, jag är som sagt glad att gräset numera snart är ett minne blott och att tävlingsplatsernas andra underlag över lag (observera ordvitsen under-lag/ över-lag) har förbättrats genom åren.

Numera möts man nästan aldrig heller av djupharvade potatisåkrar vilket var lika hemskt som de stenhårda gräsbanorna.

Tyvärr finns det fortfarande en del arrangörer som inte inser (har resurser???) att man kan förbättra många underlag genom något så enkelt som att vattna på det; ibland undrar man ju hur mycket domaren egentligen ser i de dammoln som kan stiga upp om en bana är riktigt uttorkad.

Vad är era erfarenheter? Är det bra att tävla på gräs? Har arrangörerna bra underlag för det mesta eller hur ser det ut?

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  För mig känns det helt OK eftersom jag har gräsbana hemma och Misty är väldigt van vid att gå på gräs. Inför tävlingarna nästa helg tvekar jag mellan brodda inte brodda, beror på vädret. Är det torrt broddar jag nog inte.

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Då antar jag att du ska till Skabersjö Annika :=)?

  Trolleholm har tävlingar samma helg (fina grusbanor) och när jag kollade anmälningarna till klass LA:4 i både Skabersjö och Trolleholm samma dag så hade ca 20 anmält sig till Trolleholm och ETT ekipage var anmält till Skabersjö.

  Sedan dess har anmälningarna fyllts på men Trolleholm ”leder” ändå stort.

  Just Skabersjö är en mycket gammal och ”traditionsfylld” tävlingsplats för många. De gånger jag åker dit är det just därför och TROTS att tävlingarna går på gräs.

  Men där är vackert, jag träffar alltid en mängd människor som jag inte sett på ”tusen år” och det är som sagt lite av en tradition att åka dit.

  Men gräset….nä…det är inte poppis!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>