Sommar-tider= flytt-tider

Efter att ha läst annonser på Blocket i några dagar tycks det mig som om sommaren är den stora flytt-tiden för många hästägare eller snarare sagt deras hästar.

Var och varannan annons erbjuder stallplats, jag har faktiskt aldrig varit med om maken till utbud och frågan är om det finns tillräckligt med hästar för att fylla alla dessa stallplatser?

Troligen inte men det möjliggör också en stor omflyttning på gott och ont.

På gott eftersom man som hästägare kan välja och vraka och inte behöver stanna på ett ställe där man inte trivs och på ont eftersom överetableringen samtidigt också gör att det i vissa stall är svårt att få ”stabilitet” (och hästar är trots allt vanedjur) om det hela tiden kommer och går nya hästar (och deras ”tillbehör” dvs ägare, ryttare med flera).

Som näringsidkare med vilja att göra rätt för sig kan man också känna det hopplöst att konkurrera på samma spelplan som de som tar stallhyreintäkterna och stoppar dom rakt ner i fickan- det säger sig självt att de sistnämnda kan erbjuda helt andra priser på sina tjänster eftersom ingenting beskattas.

Det finns otroligt mycket att ta i beaktande när man letar stallplats tycker jag och även en hel del att tänka på när man väl är på plats och har installerat sig så att säga.

Diskussionsforum på näten är fulla av frågor i ämnet (”vilken av dessa 2 stallplatser tycker ni att jag ska välja?”) och många öser också galla och frustration över stall där de står, stallkamrater de avskyr eller stallägare som de inte begriper sig på. Bara för att nämna några av de otaliga exemplen.

Själv har jag under mitt mer än 20 åriga hästägarskap haft lyckan (för det är så jag ser det) att endast ha haft häst uppstallad i 2 olika stall vilket också för mig är ett bra betyg på dessa för trivs man brukar man inte flytta så vida inte andra omständigheter gör att man måste (om man tex byter bostadsort).

Jag tänkte i 2 kommande blogginlägg (publiceras i nästa vecka) tipsa om både vad man ska tänka på när man letar/ hittar stallplats och vad som kan vara bra att tänka på när man väl har flyttat dit.

Som vanligt är det kul om ni kommenterar!

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cia

    Stallbyte… Ja det är verkligen på gott och ont och det finns massor av stall att välja på och olika skötselsystem, service mm.

    Har haft 3 stall:
    1. nääs ridskola, fullservice, så när på utsläpp i hagen. Manege, paddockar… Många hästar och mycket folk. Jag trovdes kalasbra.

    Flyttade pga att jag flyttade.

    2. privatägt stall i sandared, med hoppinrikting, full service, Manege, paddock ordning och reda. Underbara människor. 11 stallplatser. Rasthagar.
    Jag är fortfarande ofta på detta stall och tränar, har en god relation med folket där.

    Köpte hus, fick barn, billigare alternativ och NÄRA:

    3. kollektivstall. betalar kallhyra. skaffar allt själv. bygger hagar och håller efter stall och ridbana (lyx 40 x 60 meter) och rundcorall. som vi själva varit med och anlagt. Mycket utevistelse och stora fina hagar.
    12 hästplatser.
    Det är alltid lite om och men med kollektivstall någon gör mer och någon gör mindre. men i vårt in och utsläpps schema delar vi rättvist på allt. Ordningen beror på människorna i stallet och det har skiftat. just nu är det rätt så bra. Trivs kalasbra och har nära 200 meter, så jag får göra utryckningar om det är något akut. men det är ok.

    Så jag har stått på 3 st ganska skilda ställen. 1 an, ridskola att ta hänsyn till. 2 an, fritt och lättaste stallet. ur människosynpunkt. 3 an, mycket ansvar på oss som står där och ibland blir det tjafsigt, som oftast beror på missuppfattningar.
    Bäst ur hästperspektiv med mycket utevistelse i härliga hagar.

    Sen tycker jag nog att såna som flyttar och byter stall stup i kvarten… kanske inte bara har otur, det gäller ju att vara lyhörd, flexibel, tydlig och smidig när man ska stå inakorderad. Detta ställer ju faktiskt krav på båda parter.

    tack för ordet!'

    mvh
    CiaA

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>