Konsten att leta stallplats (och behålla den), del 2

I del 2 i denna lilla serie ska jag ge dig lite tips på hur du lättast ska smälta in och trivas när du väl har hittat en stallplats där du vill ha din häst.

Mina råd är högst personliga och får därför tas med en nypa salt :), det som passar min personlighet kanske inte passar dig men så här tycker jag:

Som ny i ett stall bör man så snabbt som möjligt försöka sätta sig in i de regler, både skrivna och oskrivna som råder och de rutiner som finns.

Så fort som möjligt, och vid lämpligt tillfälle bör man också gå runt och presentera sig, det behöver inte vara något märkvärdigt utan kanske i stil med:

”Hej! Jag heter Birgitta och har precis flyttat hit med min häst Archie. Det är den där stora, bruna valacken som står i hagen närmst ridhuset”.

Hur man därefter ska prata med övriga inackorderingar är omöjligt att svara på men jag skulle vilja tipsa om att ”lagom är bäst”.

Själv skulle jag kunna prata ihjäl vem som helst men jag har så klart märkt att detta verkligen inte uppskattas av alla.

Någon vill prata i det oändliga, någon inte alls och sedan finns det allt däremellan och innan man lär känna de olika människorna bör man som sagt vara lite ”lagom”.

Min erfarenhet är att de som kommer nya och som är helt tysta uppskattas lika lite som de som genast högljutt skrävlar om allt mellan himmel och jord för precis som folk i gemen inte gillar de som helt ”tar över” så gillar de inte heller att inte alls veta vad någon tycker och tänker om något- det skapar en osäkerhet och ibland också misstänksamhet.

Ett annat big NO-NO är att som ny genast börja ha åsikter om allt från hur stallet till de enskilda hästarna sköts.

Så vida man inte uppmärksammar rent djurplågeri bör man behålla sina åsikter kring hur (illa) andra rider, fodrar, mockar osv för sig själv- annars är det lätt att man blir utpekad som en ”skitsnackare” direkt.

Att vara ”normalt hjälpsam” utan att vara lismande och fjäskande uppskattas också och givetvis att uppfylla de krav som ställs på en som hästägare utan en massa krångel.

Finns det någon form av schema för utsläpp/ intag, fodringar osv bör man verkligen passa detta och inte komma för sent, glömma bort att komma överhuvudtaget osv.

Att hänga upp använda redskap ordentligt, tömma gödseln på anvisad plats, inte låta sina saker drälla omkring, sopa stallgången efter sig osv är också sådant som för vissa är självklarheter medan andra slarvar och därmed lätt skapar en grogrund till irritation.

I många stall finns en whiteboard- ”den feges sätt att kommunicera och leka mini-Hitler” skulle jag i många fall vilja kalla den.

En plats där man kan meddela RELEVANTA eller för den delen trevliga budskap till varandra är utmärkt men när den börjar användas just som ett ställe att spy galla över andra och till sådant som man inte vågar säga rakt ut tycker jag att man ska säga stopp!

Man blir inte poppis genom att skriva insinuanta och spydiga kommentarer till andra på tavlan- trust me- och jag brukar dessutom tänka att förmodligen ingen med vilje tex lämnar en stor bajshög på stallgången- således behöver detta inte påpekas i ett argt meddelande på tavlan.

Ja, detta var några tips- en del egenupplevda och andra inhämtade från ”tillförlitliga källor” :), hoppas de var till nytta för någon!

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Madick

    Alldeles utmärkta tips tycker jag! Det som lyser igenom är att man som ny behöver visa sin ödmjukhet.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Helt rätt Madick och tyvärr klarar inte alla det.

    Jag tycker att Cia var inne på en intressant grej när hon kommenterade inlägget ”Sommar-tider = flytt-tider”. Så här skrev hon:

    ”Sen tycker jag nog att såna som flyttar och byter stall stup i kvarten… kanske inte bara har otur, det gäller ju att vara lyhörd, flexibel, tydlig och smidig när man ska stå inackorderad.”.

    Jag minns exempelvis en man som hade sin häst uppstallad på vår ridskola för x antal år sedan.

    När jag frågade var han hade haft hästen innan började han rabbla upp en aldrig sinande ström av stall och givetvis hade det varit fel på dom, ALLIHOP. Att mannen själv kunde ha haft ett finger med i spelet vad gällde otrivsel osv verkade han helt främmande för.

    Fast i min värld verkar det konstigt att stå i så många stall som alla är knasiga på alla möjliga vis medan man själv är helt perfekt som hyresgäst.

    Och efter bara en kort tid hos oss så förstod i alla fall jag varför allt kanske inte fungerat friktionsfritt i alla stall mannen stått i och efter ett tag flyttade han även ifrån vårt.

    Svara
  3. rackemarie

    Vi är bara inne på vårt andra stall. Stod ca 7 år i det gamla och nu är vi inne på andra året i det nya. Trivdes bra i det gamla men ännu bättre i det nya, delvis beroende på en mer tillåtande attityd och att man inte blir offentligt uthängd på vita tavlan om man gör något fel. Dessutom ligger nya stallet bra mycket närmare. Bara positivt med andra ord.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Se där Marie- du har alltså också erfarenhet av ”den vita tavlan”!

    När jag flyttade till detta stallet fanns tendenser till att försöka ”uppfostra” andra genom diverse pekfingerkommentarer på tavlan. Själv är jag för gammal för att låta mig skrämmas av sådana fegis-metoder, vill man gnälla på något får man ta det med den personen enskilt anser jag. Om inte annat finns det telefon och SMS (om man nu vill skylla på att ”jag skrev på tavlan för jag visste inte när vi skulle träffas nästa gång).

    Svara
  5. My

    ”den feges sätt att kommunicera och leka mini-Hitler”

    HAHHAAHhahaha, så roligt skrivit, gjorde lätt min dag 😀
    hahahahaha

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>