Mer om den nya haglagen

Misstänker att jag kommer att få tillfälle att återkomma till den nya ”haglagen” som gäller från den 1 augusti i flera blogginlägg framöver.

Just idag stod det om min egen ridskola, dvs den där jag i alla år haft mina hästar uppstallade tills jag flyttade till Grevie i oktober förra året:

När jag läser om hur ännu kämpigare det blivit med att få ut hästarna i hagen inser jag än en gång att jag gjorde rätt som flyttade.

En mycket starkt bidragande faktor till flytten var nämligen just den begränsade tillgången på hagar och hagtid och det har ju knappast blivit bättre/ lättare i och med att man nu måste släppa ut alla lektionshästar varje dag vilket inte skedde när jag stod på anläggningen.

Missförstå mig inte; jag tycker så klart att det är jättebra att alla hästar kommer ut varje dag men av rent egoistiska skäl hade jag inte kunnat acceptera att min egen häst bara skulle få gå ute i 2 timmar och kanske dessutom med en annan häst i de små hagarna som finns.

När merparten av hagarna delades för att fler hästar skulle kunna komma ut märkte jag och Birks ägare (den ponny som Archie gick i hagen med) att detta inte blev positivt för våra hästar.

Hagarna blev helt enkelt för små för att 2 hästar ska kunna springar runt och kanske sparka bakut någon gång och vi valde därför att byta till en större men lerigare hage för att inte riskera att våra hästar skulle skada varandra.

Nu talas det i artikeln om att man tar av bakskorna på hästarna för att undvika just detta men det är inget som jag hade varit intresserad av i alla fall.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen; det ska bli intressant att se vad denna nya lag kommer att leda till i praktiken; kommer den att efterlevas överallt (tror jag inte), kommer hästars mående att förbättras över lag eller är detta en pappersprodukt som inte är genomtänkt och går att efterleva/ kontrollera fullt ut och överallt (det är vad jag tror).

Fast heder åt ”min” ridskola som i alla fall gör vad de kan, det är i just deras fall inte så himla lätt med brist på mark och belägna mer eller mindre mitt i en storstad.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa

    Hej Birgitta,
    jag har fastnat för din blogg och läser de allra flesta. Jag tackar för mycket bra tips och råd! Jag har ju inte haft min häst så länge, du flyttade när vi flyttade in. Vi har hästen Shirin… Du kanske kommer ihåg oss? Jag vill iallafall berätta att när det gäller hagarna på ridskolan så kommer vi med privathästar inte att ”drabbas” Vi får fortfarande tillgång till egna hagar, 3 timmar varje dag… Sen tycker naturligtvis jag också att detta är för lite, men väger fördelarna mot nackdelarna som jag tror att de flesta gör, oavsett var man är uppstallad.
    Hälsningar
    Åsa

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Hej Åsa!
    Visst minns jag dig och din familj- kul att du följer bloggen.

    Skönt att era hagtider inte påverkats fast när man bara kunde ha hästen ute 3 timmar/ dag klarade MITT samvete inte detta.

    Archie brydde sig nog föga- han är en lugn och förnöjsam häst som säkert hade nöjt sig med ännu mindre tid i hagen-det är ju så olika.

    Men jag mådde som sagt inte bra och är mycket nöjdare nu med tredubbelt så mycket hagtid trots att jag med bästa vilja inte kan påstå att jag märker någon skillnad på hästen :).

    Svara
  3. Jenny Greberg

    Hej Birgitta!
    Härligt att följa ditt hästliv -bra för mig som inte har något eget hästliv=). Klappa Archie från mig och fortsätt skriva!
    Kram
    Jenny

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Det har sett olika ut genom åren. Precis innan det blev 3 timmar/ dag var det 4 timmar om man hade 2 hästar i samma hage, annars 2/dag om hästen gick ensam. Detta under förutsättning att personalen släppte ut ens häst/ar.
    Jag som själv gick ner med våra hästar till hagen kunde ha dom ute ca 5 timmar, ibland mer (på helger och semestrar bl.a. men det var ett jäkla pysslande).
    Dessförinnan hade jag en häst som kunde gå i en hage som ingen annan ville använda (den låg längst bort) och då kunde jag ha den hagen som min egen (=perfekt).

    Svara
  5. MIMMIS EVIGA ÖGONBLICK

    Jaha vet inte om jornalisten förlöjligar ridskolechefen på MCR eller så behöver hon nog byta arbete. För med den synen på häst är det skrämmande att de ska utbilda unga med den inställningen.

    Jamen vad bra låt hon äta mycket godis så att hästarna kommer ut, det blir ju en paradox.

    Jobbigt att gå men inte synd om hästarna??

    Till och med trafiken blir ett problem, ja om man inte tränar sin häst inför olika ”faror” BLIR DET HELT KLART ETT PROBLEM.
    ”Citat”

    Företeelserna är naturliga inslag i en stadsmiljö, men en säkerhetsrisk för hästarna, ridskolepersonalen och människorna runt omkring.

    Men är inte de den grundlägande utbildningen att träna i olika miljöer?

    Konstigt att det fanns hästar innan bilen i städerna.

    Och var någonstans sliter en häst på sina bakhovar av 20×2 minuters promenad och möjligt 10 meter till ridhuset där det är mjukt underlag om inte hästen behöver bakskor av annan anledning.

    Jag kan bara säga stackart hästar som inte får vara hästar mer än drygt två timmar i en icke naturlig miljö jag blir sååå ledsen.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Tyvärr finns det inte mycket ridskolechefen kan göra åt hagsituationen eftersom ridskolan inte äger marken den finns på och det inte finns mer att tillgå.

    Jag känner henne väl och hon har alltid gjort vad hon kunnat med de medel som stått till buds.

    Dilemmat som jag ser det är väl snarare om man ens ska ha ridskolor i storstäder- bra för människorna men oftast mindre bra för hästarna eftersom det oftast saknas tillräcklig mark.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>