När snålheten bedrar visheten, del 1 (hundinlägg)

De senaste veckorna har jag i dagspressen sett annonser i syfte att förhindra/ avråda folk från att köpa så kallade smuggelhundar.

Och det är ju bra, fast sorgligt att det ens behövs.

Jag förstår ärligt talat inte hur folk som köper dessa hundar tänker och kan inte annat än tro att deras enda skäl för ett sådant köp är att de TROR att de kommer att spara pengar.

Så vitt jag vet finns alla de raser som smugglas in även i Sverige så DET kan ju inte vara skälet.

Inte heller att man ska röna framgång på någon tävlingsarena för dessa hundar går ju inte att ställa ut eller tävla med.

Nej, de som inte tänker längre än näsan räcker, och förmodligen har föga eller ingen erfarenhet av hundar inbillar sig förmodligen att de gör en bra affär genom att köpa en smuggelhund något billigare än om de hade gått till en seriös uppfödare.

Och visst kan man ha tur och få en på alla vis frisk och sund hund som man är lycklig med i alla sina dagar men JAG hade faktiskt aldrig vågat chansa.

Om man köper en smuggelhund har man oftast ingen möjlighet att se eller få veta (helt sanningsenligt i alla fall) något om föräldrarna eller tidigare avkommor.

Det kan finnas sjukdomar som inte upptäcks direkt eller så utvecklar hunden ett temperament som man inte alls trodde.

Exemplen kan göras många och det kan verkligen bli en kostsam affär i slutändan om man måste ha klippkort hos veterinären pga olika sjukdomar/ defekter som man inte upptäckte vid köpet och som man kanske hade kunnat hävda som ett dolt fel/ skäl för att köpet skulle gå tillbaka om man hade köpt hunden av en seriös uppfödare.

En person i min närhet smugglade faktiskt själv in en hund för x antal år sedan, detta utan i princip någon hunderfarenhet över huvud taget.

Efter bara någon månad visade det sig att den lilla valpen hade något fel på sina framben som gjorde att de ”växte snett” och det krävdes en på den tiden extremt kostsam operation för att i alla fall hjälpligt rätta till detta.

Bara ett exempel…

Köper man hund av en seriös uppfödare i Sverige har man också en ovärderlig möjlighet att få diverse råd och hjälp under hundägandets gång.

Uppfödarens kunskaper och ibland stora kontaktnät ska inte underskattas och förutom att man inte behöver känna sig ensam och osäker i sitt hundägarskap kan man därigenom också få nya vänner som delar ens intresse.

Måste faktiskt i sammanhanget också kommentera de som ”adopterar” hundar från utlandet för att rädda dom från ett liv på gatan eller i värsta fall avlivning.

Jag förstår absolut den behjärtansvärda tanken men skulle ändå vilja slå ett slag för att i stället försöka hjälpa de hundar vi har hemma i Sverige i första hand.

Blocket och andra annonssidor är fullt av hundstackare som behöver nya ägare och vill man göra en insats så kanske man borde inrikta sig på dessa innan vi börjar importera hundar som kanske inte alltid precis tillför hundaveln något eller som gör bra reklam för hundägarskapet.

En kommentar

  1. Åsa

    *GAAAAHH* tror jag sammanfattar det mesta om folk som köper smuggelhundar, delar HELT sina åsikter! Jag fattar inte hur man kan vara så urbota DUM I HUVUDET att man gör något sådant, både för sin egen skull och för hundarnas. Ingen marknad = ingen smuggling. Sånt här får mig än mer cynisk om ”folk i allmänhet” 😉

    Sen kan jag väl tycka att även hundar som inte har det bra här generellt har det bättre i sverige än gathundar utomlands, så jag förstår tänket, även om jag inte skulle skaffa en sådan hund själv.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>