Jag drog förhastade slutsatser (hundinlägg)

Som jag redan har berättat flera gånger har jag mycket svårt att förstå varför man klär på ”robusta” tjockpälsade hundar täcken till vardags och jag har tolkat detta som att:

1. Man överför sin egen frusenhet på hunden och fattar inte att den inte alls fryser på samma sätt med sin tjocka päls och eftersom den är i rörelse.

2. Man tycker att det är roligt att spöka ut hunden i olika outfits och skiter i att hunden kanske blir hur varm som helst i dessa.

Jag har en arbetskamrat som har en rejäl labrador och härom dagen började hon prata om att hon ville köpa ett täcke till hunden.

Jag började genast resa ragg (lämpligt va…eftersom vi pratade om hundar) men innan jag hann köra min sedvanliga utläggning om vad jag anser om påklädda byrackor så förklarade min kollega att det var ett regntäcke hon ville ha till hunden och att detta absolut inte var för att hon tror att han fryser utan för att hon helt enkelt inte vill ha in en, vid regn, dyngsur hund precis innan hon ska sticka till jobbet.

Och se DET kan faktiskt till och med jag förstå trots att min egen Soya är som en sämskinn som torkar på 5 minuter inomhus.

Att ha en våt hund inomhus som inte torkar på lång tid luktar BLÄÄÄÄ och dessutom kan hunden få fukteksem om man inte lyckas få den riktigt torr.

Det problemet hade jag själv med min långhåriga schäfer och vid något tillfälle fick vi raka bort pälsen på nästan hela ryggen (sååå fult) för att kunna lufta huden och stoppa ekesemet. Jag vet även andra hundägare som råkat ut för detta trots att de inte på något sätt misskött sina hundar så det förekommer tyvärr.

Så; i detta fallet får jag medge att jag tidigare dragit förhastade slutsatser angående täckesanvändande hundägare; det behöver inte vara anledningarna 1 och 2 enligt ovan för att man klär på sin hund utan faktiskt för att man är berättigat rädd om hunden.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. aramis

    Min mammas kusin, som tränar schäfer på elitnivå, fick lunginflammation på just sin schäfer eftersom hon, sade vererinären, satte in en varm schäfer- alltså trött efter ett ordentligt pass i skogen – i sin bil och lät den ligga där ett tag. Det var vinter och kallt ute. Hon rekommenderades att hädanefter ha täcke på hunden efter arbetspass just för att undvika att hunden skulle ådra sig fler lungsjukdomar.

    Svara
  2. Åsa

    JApp, det finns fördelar med täcke även på en välpälsad hund 🙂 REgntäcke är ett, speciellt med två stora hårbollar i huset..
    Har man dessutom som jag en med dåliga höfter finns det ytterligare en anledning att klä sin håriga schäfer på varmt på vintern, nämligen att hunden inte FÅR bli kall när den hänger i stallet tex. Kan vara ryggproblem och liknande också.
    Går man motionspromenad (rör sig raskt) så behövs det inte av den anledningen så länge det inte är rejält kallt, men men gör ju även annat ute.

    Sen i stallet finns det en trevlig bieffekt.. Den hååriga hunden stinker inte så mycket stall (läs gödsel) när den ligger och jäser i soffan sedan 🙂

    Svara
  3. Paula

    Är nog fler hästar än hundar som har täcke i onödan tror jag ;). Jag har back on track-täcke på två av mina fem hundar. Den ena är gammal och mycket stel i ryggen vissa dagar. Den andra är bara sex år men har förkalkade ryggdiskar, så täcke är något sjukgymnasten ordinerat. Det händer att hon även har täcke inomhus nattetid (b&t inomhus/nättäcke). Även min systers hund med artros har blivit ordinerad täcke. Så jag antar man lägger täcke på hundarna av samma anledning som tävlingshästarna- man vill hålla leder och muskler varma för att undvika skador och problem och speciellt på djur med krämpor av olika slag..

    Svara
  4. sanna

    Jag har funderat på att köpa ett reflextäcke till min så han syns när det är mörkt. Han går ju ofta lös och finns inga reflexhalsband som syns i hans päls, knappt ens blinkande halsband..

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Ja, just reflextäcke tycker jag är jättebra till ALLA hundar som man går med i mörker och som man antingen har lösa eller där man riskerar att möta andra människor, bilar, cyklar och dylikt.
    Tunna reflextäcken finns för en spottstyver på tex Hööks och i Ullared- helt klart en utmärkt investering.
    Jag har ju själv en kolsvart hund- gissa hur bra hon syns i mörkret utan täcke? Just det: inte alls!

    Svara
  6. annakarlegard

    Vi har ganska tjocka täcken till våra settrar när vi åker upp till fjällen och jagar på hösten. Ofta är vi ute 6-8 timmar på fjället och hundarna uppskattar verkligen att få ett varmt täcke på sig när vi pausar. De rullar ihop sig och och somnar ofta på studs. Självklart beror det lite på hur varmt eller kallt det är men de jobbar ganska hårt och riskerar att bli stela i musklerna om det ska sitta stilla och bli kalla för en längre stund.

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Vad mysigt det låter Anna!
    Och för mig är det fullt förståeligt med täcke under sådana förhållanden till skillnad om man går en 5-minuters runda runt kvarteret.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>