Fredag: back to basics och nya strategier

För att försöka komma till rätta med de seghetsattacker som Archie drabbas av med ojämna mellanrum och när man minst önskar det (på tävling och på träningarna hos Ebba framför allt) har jag insett att jag måste backa några steg och även ändra min ridning.

De flaxande benen jobbar jag ju redan med, dvs att få dom stilla, och jag måste också få Archie att gå för lättare hjälper och utan att man ska vifta till honom med spöt.

Att sitta och jobba med olika rörelser innan detta fungerar får bara till följd att de inte utförs korrekt, att tempot inte det önskvärda och att jag inte inverkar som jag ska, lätt och enkelt.

Det kan inte heller vara så att jag ska behöva vara fullständigt slut av att rida (läs:driva).

Så; ny strategi ska provas med start idag och den ser ut som så här:

– Börja ridpassen med att longera Archie inspänd. Fördel för Archie: han har ingen på ryggen. Fördel för Birgitta: hon kan få fart på hästen utan att svimma av trötthet.

– Rida utan spö. Fördel för Archie: han slipper få ont i baken (OBS! Skämt, han bryr sig inte nämnvärt om spöt oavsett). Fördel för Birgitta: det är så man rider på tävling så det måste fungera hemma.

– Arbeta mer med grundläggande ridning och inga rörelser innan detta fungerar. Dvs se till att Archie hela tiden går med önskvärd bjudning, att övergångar görs med 100 % eftergift, att det går att byta varv, byta från volt till fyrkantsspår och tillbaka utan att varken tempo eller eftergift förändras det minsta. Fördel för Archie: han slipper pressas till mer än han i dagsläget klarar av att utföra KORREKT. Fördel för Birgitta: hon slipper irritera sig över att det som hon försöker hetsa fram ändå inte görs korrekt.

Morgonens pass avverkades enligt ovan och det kändes mycket bra. Nu får vi bara se om det hjälper i förlängningen men det får ju tiden utvisa. Man kan inte heller förvänta sig världsrevolutionerande förändringar över en natt utan detta får väl ta sin lilla tid (sa den otåliga….)

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. annakarlegard

    Tror att det är riktigt smart att göra så i perioder. Ägnar själv just nu några dagar med fokus på lösgjordhet i stället för att försöka rida skolor på en spikrak häst som bara spjärnar…
    Använder mig gärna av bommar också. Igår la jag ut fyra bommar i en solfjäder som jag travade över för att direkt fatta galopp efter. Sen ner i trav och över bommarna i trav igen. Fick fatt i bakben och lossade ryggen utan att behöva bråka speciellt med henne. 🙂 Idag ska vi jobba med galoppbommar tänkte jag.

    Tycker att det är väldigt kul att läsa om hur du lägger upp träningsupplägget med din häst eftersom det känns som att våra hästar ligger på ungefär samma utbildningsnivå. 🙂

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Bommar är både bra och rolig omväxling tycker jag!

    Har använt mig en hel del av det under alla år som hästägare och både ridit, longerat och tömkört över dessa.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>