Fråga från en läsare om olika stall

Härom dagen kom följande kommentar från en ny läsare:

Hej Birigitta!
Kan du inte berätta lite mer om var du stått tidigare. Såg att du stått på Yddingefarm och en ridskola tidigare.
Kan du inte berätta mer om fördelarna respektive nackdelarna.
Hälsningar en ny läsare

Ja, precis som den nya läsaren helt korrekt har uppfattat det så har jag stått i 2 olika stall innan jag flyttade Archie till Grevie för lite drygt ett år sedan.

För att ha haft häst i snart 25 år får jag nog anses vara en extremt trogen inackordering eftersom jag faktiskt aldrig har stått i några andra stall, dvs över 20 år på ridskolan Malmö Civila Ryttareförening och 2 somrar i rad på Yddinge Farm (medan jag hade kvar stallplatsen på MCR).

Att jag förblev ridskolan trogen under så många år trots att maken och jag flyttade till Staffanstorp många år innan Archie fick följa med beror så klart på att jag har trivts väldigt bra liksom jag har uppfattat det att mina hästar har trivts där. Det är ju inte alla hästar som klarar av en så pass ”intensiv” miljö som en storstadsridskola kan vara jämfört med tex ett 3-hästars stall på landet dit det kommer 2 människor dagligen och rider.

Som med det mesta i livet finns det dock för och nackdelar med allt och det måste ju ha berott på något att jag trots allt flyttade och jag har nedan försökt att lista det som varit bra respektive dåligt/ mindre bra på MCR i jämförelse med Yddinge Farm där Archie tillbringade 2 somrar.

Jag kan väl också säga att jag inte håller det för osannolikt att jag hade stannat kvar på Yddinge om de på den tiden hade haft ridhus- något som jag anser att jag absolut inte kan klara mig utan.

”Bygg ett ridhus så kommer jag tillbaka” var i princip mina avskedsord efter den andra sommaren men när detta väl var gjort hade jag redan hittat nuvarande stall som ligger ännu närmre min bostad vilket väl är det största skälet till att jag nu inte flyttar till Yddinge.

Jag kan tänka mig att många som har häst ”på landet” har svårt att se en enda fördel med att stalla upp hästen i en storstad men jag tycker faktiskt att det fanns en hel del positivt med detta, i alla fall för min egen del.

* Man kan utnyttja de allmänna kommunikationerna mycket lätt och behöver inte fundera över om bilen startar, om vägen till stallet är plogad vintertid osv.

* På just MCR finns mycket bra uteridningsmöjligheter samt möjlighet att rida på Jägersros träningsbanor som hålls rid/körbara 365 dagar om året oavsett väder.

* Tillgång till omklädningsrum och dusch.

* Cafeteria som har öppet varje dag där man både kan umgås och fika.

* Heltidsanställd personal som ”håller koll”, som man kan be om olika tjänster (medicinering osv) .

*Lättare att hitta medryttare än om hästen står ”in the middle of nowhere”.

* Jag ser en fördel med att stallet inte drivs av en enskild person som har ett vinstintresse.

* När Archie hade fång och boxvila i många veckor var det guld värt att det alltid fanns hästar i stallet. Han kunde inte stå ute (det var vinter, minusgrader och stenhårt i marken) och blir väldigt orolig av att lämnas ensam vilket jag därför aldrig gör och definitivt inte skulle vilja prova med en redan sjuk häst som har ont och mår dåligt.

Det som just jag såg som nackdelar/ mindr bra saker på MCR och som också starkt bidrog till min flytt var följande:

* Hagarna är på tok för små och innehåller inte ett grässtrå.

* Hagtillgången är begränsad till (då) 3 timmar/ häst- aldeles för lite anser jag

* Den stråfodermängd som ingår i stallhyran (7 kilo ensilage) anser jag att det inte är sunt att hålla merparten av ”normala” halvblod på- man kan så klart köpa till mer men dels är stallhyran redan mycket hög och dels så tror många (okunniga) hästägare att detta räcker.

* Tillgången till ridhusen är mycket begränsad om man har ett 8-17-arbete.

* Utebanan som skulle kunna avlasta de båda ridhusen har inget underlag som håller för årstidernas olika skiftningar.

* Förutsättningarna för att hålla häst på ovanstående vis drar ofta till sig hästägare som inte är särskilt kunniga och tränings och tävlingsambitiösa vilket blev tråkigt för mig- ingen att utbyta tankar med, att ”sparra” mot osv.

Om man sedan tittar på Yddinge som drivs av en mycket hästkunnig familj så var fördelarna där om jag jämför med just ridskolan flera:

* Utmärkt ridbana som hade ett bra underlag (tålde både torka och mycket regn) som dessutom sköttes regelbundet.

* Märkbart lägre stallhyra (som förvisso kan ätas upp av en ökad bensinförbrukning om man inte bor nära).

* Inget ”knusslande” med fodret.

* Stor frihet att använda ridhuset när man vill (om man inte säljer för mycket ridhuskort/ bokar upp ridhuset för mycket- jag vet inte alls hur det fungerar på Yddinge nu men kan ju jämföra med Grevie där Archie står).

Nackdelarna om jag hade stått på Yddinge tror jag kunde blivit:

* Det kan kännas lite ensamt om man kommer på udda tider och/ eller om det finns få inackorderingar.

* Man är väldigt beroende av bil.

* Man är mer förpassad till stallägarens godtycke/ humör/ ”idéer” än på en ridskola och kan därför också riskera att bli osams/ bli uppsagd på ett helt annat sätt.

Ja, det finns säkert hur mycket mer som helst att säga kring detta ämne men detta var det jag kom på så här direkt. Hoppas att du är nöjd med svaret ”Ny läsare”!

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Mkt intressant!
    Känns som man ofta måste väga för och nackdelar mot varandra beroende på vilka behov man har.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Det MÅSTE man ABSOLUT tycker jag!

    Det går verkligen inte att stirra sig blind på exempelvis stallhyran för jag har vissa saker som jag värderar så mycket (ridhus tex) att jag inte hade flyttat till ett stall ens om det var GRATIS om inte detta fanns.

    Sedan är det ju just det här med vad man värderar som många gånger får fälla avgörandet om man ska flytta till ett visst stall eller ej.

    Någon kräver stora gräshagar där hästarna går ute större delen av dygnet, någon vill ha bra uteridningsmöjligheter, någon saknar bil och är beroende av bussar, någon har ont om pengar och vill stå så billigt som möjligt medan någon har ont om tid och gärna betalar för fullservice osv osv i all oändlighet.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>