Fråga från en läsare: när är det lämpligt att köpa en egen häst?

Härom dagen fick jag rubrikens fråga mig tillsänd och jag skulle som så ofta vilja svara skribenten med att spalta upp olika aspekter som jag tycker är mer eller mindre relevanta för att besvara frågan.
 
Jag tycker nämligen att det finns en hel del att tänka på innan man fattar beslut om en egen häst, ju mer genomtänkt man gör detta desto trevligare blir förhoppningsvis hästägandet och man minimerar (kanske) otrevliga överraskningar.
 
Du Kikki skriver att du förutom att du rider på ridskola en gång i veckan även hjälper till i ett annat stall och det tycker jag är utmärkt eftersom ren ridskoleridning och så sällan som en gång i veckan mycket sällan ger några störe kunskaper i hur det är att äga en egen häst med allt vad det innebär (mockning, utsläpp och intag, persedelvård och utprovning av densamma, foderlära, kunskaper om hästens sjukdomar osv osv).
 
Ska jag raljera lite kan jag väl säga att min åsikt rent generellt är att pengar och/ eller hjälp av andra kan lösa det mesta kring ens hästägande men det är så klart bättre på alla vis om man inte ständigt måste förlita sig på andra eller öppna plånboken för minsta lilla.
 
Nedan följer en (säkert ofullständig men ändå ganska lång) lista på frågor som jag tycker att en förstagångs-hästköpare bör ställa sig och fundera igenom:
 
Vad är ”syftet” med hästen? Ska den användas som promenadhäst eller är målet att träna och kanske rent av tävla regelbundet?  
 
Är tanken att du ska köpa hästen ensam eller dela den med något barn/ släkting/ vän? Planerar du att genast skaffa medryttare?
Är man flera om ett djur så kan detta både underlätta och försvåra.
Så länge man kommer överens om det mesta och avlastar varandra både tids och penga-mässigt är det för många en fördel men det kan också bli så att samarbetet börjar gnissla, att man har olika syn på hästhållning i allmänhet och ridning i synnerhet.
Att ”iskallt” räkna med att en medryttare ska vara med och finansiera ens hästhållning samt hjälpa en tidsmässigt bör man absolut inte göra eftersom man aldrig har några garantier för varken ATT man hittar en lämplig medryttare eller att denna STANNAR KVAR så länge man själv har behovet.   
 
Var ska hästen stå uppstallad? Finns det gott om stallplatser i närområdet och är dessa sådana där du tror att du kommer att trivas? Vad kostar en stallplats och vad ingår i hyran? Vad förväntas du hjälpa till med?
 
Vilka förkunskaper har du? Har du bara ridit på ridskola eller har du annan erfarenhet av hästar? Har du möjlighet att få hjälp i din hästhållning av kunnigt folk- tex i det stall där du planerar att ha din häst eller av vänner, andra hästmänniskor du känner?
 
Hur ser din ekonomi ut och hur pass stabil är den? Få människor kan väl garantera en statisk och god ekonomi men man bör ändå ta sig en funderare på frågan.
Har du ett vikariat och riskerar att snart bli arbetslös? Kan du klara av din hästhållning på A-kassa?
Lever du redan idag på marginalerna eller har du en buffert för oförutsedda utgifter? För sådana kommer STÄNDIGT när man har egen häst- tro mig!
Har du möjlighet att låna pengar av någon om det skulle ”knipa”?
 
Hur ser din familjesituation ut? Har du hästintresserade barn? Planerar du att inom kort skaffa barn? Känner du att du har tid att avvara från din familj några timmar om dagen mer eller mindre dagligen?
Vad tycker din familj om din idé om egen häst- är de stöttande eller försöker de motarbeta dig?
 
Hur ser din fritid ut? Har du redan nu mycket aktiviteter som ”binder” dig? Jobbar du över ofta eller måste du ofta resa bort i tjänsten- kanske till och med flera dagar i rad?
 
Hur ser din hälsa ut? Är du ofta sjuk eller lider du av någon psykisk eller fysisk åkomma som kan göra att du ofta måste ställa in planerade stallbesök?      
 
Vilken slags personlighet har du? Är du en sådan som snabbt får en idé (typ att köpa häst) men som sedan lika snabbt förkastar den/ ångrar dig?
 
Utifrån dessa frågeställningar menar jag att man själv eller med hjälp av andra får komma fram till om man är mogen för ett hästköp eller inte.    
 
Hur mycket man rent kunskapsmässigt måste kunna för att ”få lov” att ha en egen häst eller vara ”lämplig” anser JAG är så pass subjektivt och svårdefinierbart att jag inte ens vill ge mig in i DEN diskussionen :).     

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Klokt skrivet!
    Jag tycker att man som fodervärd eller medryttare får en bra prövotid inför eget hästägande. Då finns det möjlighet att ångra sig sas utan att för den skull stå med en häst som kanske måste säljas (kan vara både jobbigt och tidskrävande).

    Svara
  2. Cia

    Bra skrivet Birgitta!

    Fick frågan igår av en av sonens ridkompisars mamma från ridskolan…

    Hon undrade tidsmässigt.. och där är det ungefär 2-3 timmar om dagen. För mig som står i kollektivstall där vi sköter allt kollektivt, går det sällan under tre timmar. Sen är jag i stallet minst 2 ggr/ dag. nu blir det merarbete med vatten som fryser.

    Kostnads mässigt… Jag tränar lite då och då. Det har nog blivit varannan vecka i höst. För Träna behöver man. Helst både dressyr och hoppning. Räkna med att lektionerna kostar 200 – 400 kr per tillfälle.
    Har man inget ridhus (eller ends i närheten) Får man låna/hyra transport om man inte äger en själv. Detta medför en bil som får dra. Att ha/fixa tillgång till transport är också bra om hästen måste till djursjukhus…

    Räknar med att min häst kostar mig ungefär 2500 – 3000 kr i månaden med uppstallning, foder och försäkring.

    Inköp av häst. Där bör man verkligen tänka efter. Vad klarar man av? Att köpa en ung och oerfaren häst kan bli en mardröm om man inte är väldigt erfaren och kunnig själv. Man skaffar ju häst för att det ska vara kul!
    Hellre att då skaffa en äldre och trygg häst. Unghästar är oftast nyckfulla och har hyss för sig och behöver en stadig person som kan uppfostra dem på ett bra sätt.

    Utrustningen… oh,la.la… Här kan det kosta multum.
    Man får verkligen anstränga sig för att hitta sadel som passar både hästrygg och ryttare. Här tar jag proffisionell hjälp.
    Ofta går det att hitta begagnade bra sadlar om man tar sig tid och lägger ner energi på det. Rekomenderar dock att man tar hjälp av en rutinerad sadelmakare och sadelutprovare för att verkligen se att sadeln ligger bra och att den är okej innuti i bom och stoppning.

    träns, täcken och benskydd är oftast en bagatell. Lätt att passa in för den som är van och har blick för det hela.

    Det finns massor att tänka på i samband med att bli hästägare.

    Hittar man rätt häst och står i ett stall där man trivs så är det jättekul och underbart….
    Sen har an bara vädret och förkyldningar.. och någon dum skada som hästen drar på sig som bekymrar. Men det sonm inte dödar det härar.

    Jag och flera med mig – kan inte tänka sig ett liv utan häst, det är vårt sätt att leva.
    HÄSTOMANER = passion och last.

    Mvh
    Cia

    Svara
  3. Fia

    Bra inlägg!

    Jag började läsa hästbloggar just för att få lite mer insikt kring hästägandet. Jag tycker din blogg är intressant som en motvikt till alla rosa fluff-bloggar. Sedan är det naturligtvis roligt att läsa om fina benlindor och lackade träns ibland haha…

    Att gå från ridskola till egen häst är nog inte att rekommendera i normalfallet. Och ju mer man lär sig desto mer inser man hur lite man kan egentligen. Som vanligt. Att verkligen vilja lära sig och vara öppen för ny kunskap kan vara en hjälp på vägen. Det finns redan så många besserwissrar där ute.

    De två senaste vintrarna har också fått en att fundera. Varje årstid har sin charm brukar det heta. Sommarens insektsplåga har jag fortfarande färskt i minnet.

    Tänkte precis fråga om hur du hittade Archie, men så letade jag lite i arkivet och fann din historia om köpet av Archie, vilken härlig berättelse!

    Svara
  4. Anonymous

    Tack så mkt för ett bra svar:) Och håller med dig och övriga att det kanske inte är så smart att hoppa direkt från ridskola till en egen häst. Just nu läser jag allt som jag kan hitta, om foder,sjukdomar, ja precis allt mellan himmel och jord angående hästhållning:)Och vill bara nämna att jag givetvis inte kommer gå iväg och köpa en häst nu men förhoppningsviss inom en rimlig framtid:)Idag var jag nere i det stall som jag hjälper lita grann och inom en snar framtid kommer det även finnas en möjlighet att rida några av hästarna:) ska bli roligt och framförallt lärorikt. Jag säger så här ”jag får skynda mig långsamt till ett eget hästägande”:) MVH Kikki

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Kul att svaret uppskattades Kikki.
    Tycker du resonerar klokt så det blir säkert inga problem den dagen du tar steget till hästägare.
    Återkom gärna om du har fler frågor och undringar.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>