Fråga från en läsare om hästförsäkringar

Nyligen inkom denna fråga till bloggen:

Hejsan!
Jag har precis köpt min första häst och eftersom hon inte är värd så jätte mycket (hon är 10 årigt Arab/travare, men inte riden så mycket så hon behöver tränas) så kanske jag inte måste ha henne så högt försäkrad? Jag köpte henne väldigt billigt eftersom jag känner ägaren. Hon är inte alls mycket försäkrad just nu och jag vet inte hur mycket det är värt att ha henne högt försäkrad. Jag tänker hopp/dressyr träna henne samt tävla lite. Ge mig gärna tips 🙂
/Rebecka

Hej Rebecka och tack för din fråga som jag skulle vilja besvara så här:

När man ska försäkra en häst brukar försäkringsbolaget alltid fråga vad man själv betalat för hästen- detta för att man generellt inte får försäkra den för mer än inköpspriset.

Om du sedan själv vill försäkra hästen för ett lägre belopp än du betalat är upp till dig och det du ska fråga dig tycker jag är ungefär: ”hur mycket har jag råd att förlora ekonomiskt om det skulle hända något” eller ”hur mycket är det värt för mig att ha hästen försäkrad för xx kronor”.

För det är ju så att ju dyrare försäkring man väljer desto mer kostar den så man måste väga för mot nackdelar.

Själv tycker jag att det är viktigast med en rejäl veterinärvårdsförsäkring som ersätter så mycket som möjligt om hästen blir sjuk/ skadad.

Veterinärvården tar inte hänsyn till hur fin/ dyr/ billig häst du har utan kan ofta kosta väldigt mycket pengar- pengar som man är väldigt glad om man kan få ut på försäkringen kan jag lova :).

Ja, så här tycker alltså jag. Ni läsare får gärna hålla med, säga emot, komplettera eller dementera:)!

En kommentar

  1. pinky

    Jag håller med! Satsa på en veterinärvårdsförsäkring som gör att hästen kan behandlas om den blir dålig. Minsta beloppet brukar väl vara 60 000:- eller liknande?

    Livvärdet har jag själv satt lågt, dels för att min ras (SWB) är otroligt dyr att försäkra och det skulle bli väldigt höga premier att betala, dels för att jag faktiskt känner att jag får en ny häst som ”duger” åt mig för det beloppet.

    Försäkringsbolaget skulle säkerligen gå med på att tredubbla livbeloppet utan problem, men jag tycker inte att det är värt det. 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>