Fråga från en läsare om hagar

Idag har jag fått en förfrågan från en bloggläsare om jag inte kan lägga ut nedanstående fråga för förhoppningsvis många kloka svar från er läsare:
 
”Jag kan idag välja mellan två hagar. Nummer ett är vinterhagen, som är på ca 1 hektar, utan skydd, inga träd och väldigt sparsamt gräsbevuxen eftersom hästarna plockat av allteftersom det växt upp. Med andra ord rätt jäkla tråkig, men fördelen är att det blåser rätt mycket där, och hästarna besväras alltså inte av insekter i samma utsträckning. Det är 30 meter till stallet och det står en höbal i hagen så de har fri tillgång.

Nummer två är hagen utanför mitt hus, som just nu är full med nytt gräs, den är också på ca 1 hektar, med träd o dyl som vindskydd. Ganska underbar hage faktiskt, men problemet är att här blåser det knappt något alls och hästarna är alltså mycket mer besvärade av framförallt knott. Denna ligger 300 meter från stallet, och skulle de gå här mer skulle de få tillgång till hö här också. Nu har de bara gått här ett par gånger, just för att gräset är så nytt, och pga knotten. Göran bryr sig inte om insekter vad det verkar, men Tilly är ganska rörlig i denna hage, och det är svårt att säga om det beror på knott eller att hon helt enkelt inte kommer till ro här. Det är inte för att det är en ny hage, för hon är helt oberörd av nya platser. Och när hon rör sig så rör sig Göran också, och jag är rädd att de inte får vila tillräckligt.

I förrgår natt fick de gå ute här uppe eftersom det var så varmt och fint, men dagen efter tog jag i gengäld in dem redan vid sju, och när jag var nere i stallet igen vid halv tio så låg de båda ner (Göran ligger annars inte lika mycket som Tilly), så det tar ju på deras krafter att vänjas in vid bete.

Jag har en svag föraning om att Tilly inte är en häst man ploppar ut på bete i juni och tar in i augusti (med bibehållen ridning förstås) – hon känns spontant mer som en häst som helst vill sova inne, och som behöver det eftersom hon kommer vara känslig för insekter. Jag har beställt ett nytt flugtäcke eftersom B’s gamla är på tok för stort, samt sprayar med Ultrashield (och det är INTE populärt).

Vilken hage skulle ni valt? Tråkig vinterhage med hö och mindre insekter, eller fin gräshage med mer insekter?

Om några veckor kan jag släppa dem i stora sommarhagen som är på minst åtta hektar, kuperad och omväxlande med mycket skydd – mindre insekter där än här hos mig, men mer än i vinterhagen (som är ett riktigt blåshål), men för det första så tror jag inte Tilly kommer trivas där på fulltid som sagt, och för det andra är jag för lat för att ha dem där hela tiden eftersom det krävs en massa gående och letande bara för att rida.”

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cecilia

    Jag hade valt gräshagen och provat med Switch eller Flusa! Extremt effektivt mot knott och annan skit!

    Svara
  2. Trasselkvast

    Birgitta: jag skulle nog hellre ha det tvärtom isf då insekterna är värst under natten. Flugor och sånt hålls undan med Ultrashield, eller med Switch som Cecilia nämner (dock inte provat Switch på Tilly än, det är så starkt så hon kommer möjligtvis få reaktion av det). Men det är ju helt klart en tanke – å andra sidan, om jag ska ta dem de där 300 meterna ner till vinterhagen varje kväll så kan de ju lika bra få komma in i sina boxar och sova där. SÅ jobbigt är det ju liksom inte att mocka två ynka boxar (med bädd dessutom).

    Svara
  3. Minstral

    Kan du få bukt med knotten med täcke eller medel hade jag valt gräshagen, annars inte. De har inte så stor glädje av en underbar hage om de är stressade och irriterade av insekter.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>