Ett litet inköpstips

En bekant beklagade sig nyligen över att de skor hon köpte till sin son för ca en månad sedan redan hade gått sönder.
 
På uppmaningen ”reklamera” svarade hon att hon inte hade sparat kvittot och därför såg saken som utagerad och detta gav mig inspiration till dagens blogginlägg.
 
Jag inbillar mig att det är ytterst ovanligt att gemene man nogsamt sparar och katalogiserar kvitton avseende diverse saker man köper utan det blir väl snarare så för många att kvittona samlas på hög i plånboken, rensas ut när denna är tjockare av papperslappar än sedlar och så kanske man eventuellt sparar något som man anser är extra viktigt.
 
Man tänker kanske sällan på att saker man köper kan behöva reklameras, sparar man kvittot brukar det mer bero på att man kanske misstänker att varan av olika anledningar inte ska passa- inte att den ska gå sönder (så vid det inte är dyrare saker man köper- då sparar man kanske oftare garantisedeln och dylikt).
 
När jag hade inbrott i min bil för många herrans år sedan ångrade jag verkligen att jag inte sparat mina kvitton mer noga- jag blev av med en hel del som jag för mitt liv inte kunde minnas varken exakt när det var köpt eller vad det hade kostat.
 
Sedan dess har jag infört en rutin som jag skulle vilja tipsa er om eftersom den är så otroligt lätt att efterleva och inte kräver någon större ansträngning.
 
Ni råds helt enkelt att skaffa er en snygg låda eller burk och sedan lägga ALLA era kvitton i denna (dock inte kvitton på MAT-inköp, dessa brukar man knappast behöva spara för att reklamera).
 
På så vis vet ni exakt var alla kvitton finns och det är ingen större ansträngning att bara ösa ner allt i lådan eller burken.
 
Sannolikheten att ni ska behöva rota igenom burken är, skulle jag vilja påstå, ganska LITEN men om det behövs så tar det inte en tiondel av tiden det skulle ha tagit om ni ska bokföra alla kvitton på ett mer ordnat vis.
 
När burken/ lådan någon gång börjar bli lite full kan ni kolla igenom det som ligger i botten för då kanske det kan finnas några år gamla kvitton (beroende på hur shoppingtokiga ni är förstås) som inte längre kan åberopas om det ni köpt har gått sönder.

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. MIMMIS EVIGA ÖGONBLICK

  Ja det är ju så sant som det är sagt, bra förslag.
  Visst är det så att man har dem i plånboken ett tag och sedan rensar bort dem när man har mer kvitton än pengar *ler*

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Det är fantastiskt hur mycket en del människors plånböcker går att töja ut:)!
  Jag har sett de som haft läder tjocka som trästockar utan att ha en spänn utan bara en massa kvitton, gamla medlemskort och annat skräp.

  Svara
 3. Mittlivblandungarhundarochhastar

  Tack för en mycket trevlig blogg somjag följer dagligen!
  Apropå kvitton…
  Vår sons Nintendo Ds gick i sönder någon månad innan garantin gick ut. Kvittot var som bortblåst men då kom jag på att jag hade betalat spelet med kort. Det var bara att bege sig raka vägen till banken och skriva ut ”kvittot” där och sedan bege sig till butiken. Detta fungerade utmärkt som kvittooch sonen fick sitt Ds reparerat och allt gick på garantin!
  Mvh Terese

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>