Hjäääälp-klasserna krymper och jag undrar varför?

Jag har varit inne på detta ämne redan förra året och tyvärr ser jag samma tendenser i år och skulle vilja veta era tankar kring det hela.
 
Det handlar alltså om att det i Skåne börjar bli färre och färre startande i regionala klasser- i alla fall är det så jag upplever det.
 
LC och LB-klasser på lokal nivå fylls fortfarande upp ordentligt men när vi kommer till LA-klasserna och då framför allt på regional nivå så dalar anmälningarna och samma sak gäller även MSV C och MSV B-klasserna.
 
Jag har flera gånger i år tävlat i klasser som endast bestått av 10-15 ekipage (några gånger ännu färre) och det tycker i alla fall jag är både för lite och tråkigt.
 
Det kan ju (inbillar jag mig i alla fall) inte vara kul för arrangörerna heller att ha 3 klasser på en och samma dag och ändå knappt lyckas samla ihop 50 startande.
 
Frågan är vad ovanstående beror på?
 
Är det för dyrt att lösa den regionala licensen?
 
Är det för dyrt att anmäla sig till de olika klasserna?
 
Har det stigande bensinpriset påverkat ryttarna?
 
Ordnas det för många tävlingar i Skåne?
 
Kan det bero på att inte så många ”vågar” kasta sig ut i hetluften på de regionala tävlingarna eftersom i alla fall jag vill påstå att konkurrensen är helt annorlunda idag mot för säg 10 år sedan?
 
Intressant är att en god vän påstår att situationen i Stockholms-regionen inte alls ser ut som i Skåne utan att man där fyller upp ”alla” klasser- även de svårare.
 
Vad beror då DETTA på?
 
Har Stockholmarna mer pengar, färre tävlingar, bättre självförtroende eller vad är det frågan om?
 
VAD TROR NI?

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Nu har jag ju inte riktigt koll eftersom jag än så länge bara startar LB. Men om jag t.ex. ridit LA så hade jag sparat in på den regionala licensen och hästlicensen och bara startat lokalt till jag var redo för svårare klasser. Det finns ju mycket LA lokalt.

    När det gäller MSV kan jag tyvärr inte alls spekulera:)

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Nu har jag ju pga skadad häst inte varit ute och tävlat än i år men jag såg samma tentens i västsverige förra året. Jag tror att det är en kombination av flera saker som du nämner – kostnaden kontra kvalen är en sån sak. Det finns nog många som inte tycker det är någon mening att rida regionalt på betydligt dyrare licens eftersom de ändå inte vill eller kan kvala. När sedan bensinpriset är högt och konkurrensen tuffare väljer alltfler att tävla mindre och på lägre nivå. Jag är lite bekymrad för den utvecklingen – hur kul är det att komma ut som nybörjartävlingsryttare i LC/LB och få möta en massa gamla ringrävar som tävlat på den nivån (och kanske högre) hur länge som helst? Jag tror att det på sikt kan bli hämmande för tillväxten av tävlingsryttare. Tas sedan lokallicensen bort och alla måste lösa dyr licens kan även det minska tävlandet överlag.

    Svara
  3. Linda

    Jag tävlar på MB-nivå i Skåne. Det är första säsongen som jag ”seriöst” rider MB. Vad jag sett så här långt så var det under första månaderna många juniorer i dessa klasser som försökte kvala till SM som gick nu juni. Sedan någon månad tillbaka märker jag att det är ”storfräsarna” som är ute och kvalar sina 6-åringar till Falsterbo. Se bara tävlingen i Lund i torsdags.. Jag ska rida två tävlingar nu de närmaste två veckorna och då är det bara 9 anmälda i de MB-klasser jag ska rida. Å andra sidan är det ett stort startfält i Everlöv och för att inte tala om Falkenberg där de flesta klasser redan är fulla.
    Ska bli intressant att se efter sommaren hur klasserna ser ut då när SM och Falsterbo är avklarat.

    Svara
  4. Trasselkvast

    Finns fler ryttare i Sthlm skulle jag tro, därför kan de klasserna fyllas ändå. I övrigt är det nog en blandning av olika faktorer där bensinpriset spelar minst roll, och konkurrens och dyrare anmälning/licens spelar mest roll.

    Som Linda skriver ovan är det nog inte så kul att tävla högre klasser nu när man ändå inte kan hävda sig mot de som är mkt mer erfarna, och det ändras nog mot hösten till.

    Svara
  5. Prick

    För stort utbud till för få tävlande helt enkelt. Borde väl tas upp till nästa tävlingsplanering. Samtidigt som det är roligt att det finns så många arrangörer förstås.

    Helt säkert drar sig många för att lösa den dyra seniorlicensen. Det är ju inte så att man får en massa extra för dom pengarna heller.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Anna-Kajsa:
     
    Jag börjar också bekymra mig mycket för utvecklingen mot att ridsporten åter blir mer och mer en ”rikemanssport”- ej för alla.
     
    Personligen (och jag talar ju här i egen sak) tycker jag att det är JÄTTETRIST att man numera nästan ”måste” handla hästar för flera hundra tusen för att ens kunna hävda sig på LA/MSV C-nivå.
     
    Jag som tävlat i över 20 år märker STOR skillnad på hästmaterialet då och nu och det beror inte BARA på att aveln gått framåt.
     
    Exakt samma tendenser nämns förresten i en ponnykrönika i senaste numret av Ridsport och jag kan bara beklagande hålla med.
     
    Åk och kolla på regionala ponnytävlingar idag! Bara mängden lastbilar i mång-miljonklassen borde ju få en att fundera på om detta är en sport där barn ska ha roligt med sin häst under lättsamma former?
     
    Att barn som inte ens är torra bakom öronen har en hel ”häst-park” till sitt förfogande, för att inte tala om eget ridhus osv är idag inte unikt och då tycker i alla fall inte jag att man kan säga att ”alla tävlar på samma villkor”.
     
    Visst har det funnits orättvisor inom alla sporter genom tiderna men när jag nu tycker mig se att vi går mer och mer åt detta hållet med våra hästar känns det inte kul!
     
    Och om det blir färre och färre tävlande just för att man inte har råd/”vågar” tävla (för att man känner att man inte platsar) så är det riktigt trist!

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Linda:
     
    Att Everlöv och Falkenberg har många anmälningar beror nog delvis på att detta är sommar-meeting, något vi inte har så mycket av i dessa trakter.
    Det har nog för vissa blivit lite av en tradition att ta en liten mini-semester till Falkenberg och Everlöv sägs ju har otroligt fina arrangemang (har aldrig varit där själv). 

    Svara
  8. Anna

    Tycker att det märks tydligt att vissa tävlingsplatser är mer populära än andra. På vissa ställen är det alltid gott om starter. I början av säsongen är det många som kvalar och när det är klart tävlar de inte så mycket. Var också i Lund och startade LA:3. Red på drygt 62% och var långt ner i resultatlistan. Jag tyckte att domaren kändes väldigt vettig och inte någon ”glädjedomare”. Den konkurensen som finns på regionaltävling kan säkert skrämma bort en del om samma klasser finns på lokal.

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Anna:

    Jag håller med!

    Såg inte så många ekipage i LA:3 men hann se vinnaren (på 76%!!!!) och det tro f..n att man blir avskräckt om man är orutinerad och tänker att sådana ekipage förekommer var och varannan dag.

    Nu gör de ju inte det tack och lov men även utan sådana ”stjärnor” tycker i alla fall jag att konkurrensen ibland är ”mördande”.

    Så visst- det är nog inte så konstigt om vissa inte vågar sig vidare från lokala tävlingar men samtidigt är det också himla synd och inte alls främjande, varken för en själv eller för ridsporten i stort.

    Jag har genom åren sett allt för många ekipage mala på i samma klasser år ut och år in- har själv svårt att förstå tjusningen i det och tycker synd om konkurrenterna som får en rosett mindre att slåss om.

    Med de uppklassningsregler som fanns förut hade detta varit omöjligt- bra tycker jag!

    Svara
  10. Anna

    Började tävla aktivt igen förra året efter två års uppehåll. Först pga skadad/sjuk häst som jag senare tog bort och så köpte jag en unghäst som inte var startklar förrän förra året. På de två åren som jag var borta från tävlandet tyckte jag att man märkte stor skillnad på konkurensen. Hade ett jätte trevligt fullblod tidigare som stod sig väl i konkurensen då men frågan är om han gjort det idag.
    Tror man att det alltid är den konkurensen som det var i Lund med proffs som rider på 76% så förstår jag att självförtroendet sviker en del för att starta regionalt vilket är synd.
    Tror att detta är sista helgen för kval till Falsterbo.

    Svara
  11. AnnH

    Jag tror att enda anledningen är att vi väl ÄR Sveriges största ridsportdistrikt (?). Undertecknad har på olika hästar tävlat LB – Nationell Prix St:George i år och ALLA klasser har varit fulla. Sen är det några som stryker sig så sent att reserver ej hinns sättas in så att en 40-klass blir 37. Men bara det. Det finns säkert mindre populära tävlingsplatser längre ut i distriktet som har haft färre startande men inte de tävlingar jag valt. Det roliga med stora klasser är att det dels blir en stor spridning – och ÄVEN fast det fortfarande är 25% placerade vare sig det är stor eller liten klass – känns som att chansen att placera sig bland de 10 i en 40-klass är större än att vinna en fyramannaklass…

    Ja, i övrigt så är domarna ganska kinkiga här så det är inte så att var och varannan kvalar uppåt, men tillräckligt många har ändå kvalat till MsvB, MsvA och nationell dito för att fylla klasserna.

    I helgen skall jag återigen bevista en LB eller LA med 40 startande. Jag har bett om att få starta sent… 🙂

    Svara
  12. Birgittas hästsida

    Inbillning eller ej men jag vill absolut påstå att i alla fall JAG har lättare att placera mig i en 40-manna klass än en klass med 10 startande.

    Det brukar alltid finnas 2-4 ekipage som Archie i princip aldrig kan slå medan resten är en mycket mer ”öppen historia”.

    I vart fall 2 av de sista gångerna vi varit första ekipage utanför placering har det varit mycket små klasser.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>