Civilkurage- ett utdöende fenomen (?) och i så fall förstår jag det

Ibland läser man eller hör talas om folk som har blivit utsatta för olika brott trots att det exempelvis funnits förbipasserande vittnen som man i alla fall som läsare/ åhörare (dvs utan att själv ha varit på plats) kan undra över varför de inte ingrep och hjälpte till.
 
Och det är ju inte så konstigt att man undrar tycker jag och man skulle väl själv både hoppas och FÖRVÄNTA sig att någon kom till undsättning men vad jag vill komma till med dagens inlägg är att man nog inte ska göra varken det ena eller det andra.
 
Och tyvärr måste jag fegt erkänna att jag många gånger förstår att folk inte ingriper.
 
Idag kan man exempelvis möta en snorunge som knappt är torr bakom öronen som är beväpnad med kniv, gäng som eldar upp varandra till avskyvärda handlingar, missbrukare som är helt borta i något rus osv och i alla fall jag skulle inte vilja utsättas för deras vrede.
 
Samhället har blivit så mycket råare och hårdare- barn rånar varandra, oskyldiga förbipasserande blir träffade av kulor avsedda för någon annan- ja….listan kan göras lång och jag får dessutom känslan av att det bara blir värre och värre.
 
Jag brukar ha otroligt svårt för att stillatigande se på när något orätt sker eller sägs men härom veckan så ansåg jag faktiskt att det var bättre att fegt ”hålla truten” än att kanske riskera att råka illa ut.
 
Jag stod och tankade min bil på en station som även har försäljning av begagnade bilar och medan jag står där ser jag hur två karlar i min egen ålder går runt och tittar på salu-bilarna samtidigt som båda två har tända cigaretter i nävarna.
 
Som nog även de utan körkort vet sedan barnsben är det absolut förbjudet med alla former av ”eld” i närheten av bensin och om man inte vet eller begriper detta så fanns det flera skyltar som dessutom upplyste om det.
 
Och min spontana reaktion så fort jag såg männen var att ropa till dom och be dom släcka sina cigaretter men sedan hejdade jag mig och tänkte ”nä….vad har jag för det”.
 
Jag var helt ensam på stationen förutom dessa män och gud vet hur de skulle uppfatta en ”tillrättavisning”.
 
Så hur löjligt det än kanske låter så körde jag bara därifrån och hoppades att inget skulle hända.
 
Nu är detta kanske ett banalt exempel och jag får ju hoppas att jag hade vågat ingripa på NÅGOT sätt om jag hade sett något allvarligare men vad jag vill komma till är att det idag nog inte är lika självklart att folk ”lägger sig i”- de kanske helt enkelt inte vågar.

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Nä, tror det inte hade gjort annat än irriterat farbröderna, lite som du var inne på själv. Som kuriosa kan nämnas att de troligen inte utsatte dig (eller sig själva) för någon större risk. Bensin har ett rätt snävt brännbarhetsområde och farligast är det att ha en tändkälla nära ångorna, ett läckage som lagt sig i en brunn tex. Aldrig slänga brinnande cig i brunnen mellan pumparna alltså. En annan sak som ingen tänker på är att om man kör in på macken med en bensinbil så är katalysatorn många hundra grader varm. Den står ju RÄTT nära bensinpumpen :).

    Svara
  2. Prick

    OBS! Det är inte min mening att framställa rökning på macken som något ofarligt. Kanske kan läsas så ser jag nu.

    Rökning är farligt oavsett var man är.

    Svara
  3. henry

    Jo, cigaretter är snart tillräckligt ”legitimt” att skrika om var de än finns. Det är samhällspropaganda som svensken ”får” oja sig om, bråka, tillrättavisa och hålla ett jäkla liv om.

    Eld och bensin går självklart inte ihop … men jag tror faktiskt inte det fanns någon direkt och uppenbar fara i det fallet som beskrivs.

    Hade du själv mobiltelefon, som är förbjudet att ha på skyddsområde? Bensinmackar (skulle kanske heta bränsledepåer?) är skyddsområde och innebär förbud mot bland annat mobiltelefoner, lika mycket som eld.

    Har jag klart för mig, så handlar det direkta eldförbudet om ”öppen låga”, vilket cigaretter inte är. Cigaretter, avgasrör, katalysator, etc är i princip alltid glöd.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Ja, inte för att det berodde på att det var just cigaretter som jag hade velat säga ifrån i det kanske dumma exemplet ovan men när det gäller rökning är jag nog rabiat ja.
    Att folk vill utsätta sig för detta frivilligt är helt ok för min del men passiv rökning accepterar jag bara inte att utsättas för.

    Men det är en helt annan diskussion…..

    Svara
  5. Anonymous

    För mobiler råder generellt undantag på mack, endast Shell förbjuder mobiler som inte är ex-klassade. Förbudet mot öppen eld omfattar även gnistor. Klassade zoner är där en antändbar gas-luft-blandning kan bildas.

    /Prick

    Svara
  6. Tessa

    Jag som är jordens mest konflikträdde i vanliga fall tog mod till mig inne på mataffären för ett antal år sen. Kände hur det luktar cigarettrök och får se en kille stå och röka INNE i affären. Hade en diskussion med mig själv om jag ska säga nåt eller inte men peppar mig själv att lite civilkurage måste du ha.

    Går fram till killen och säger -Du jag tror inte du får röka här inne.
    -Nähä svarar killen och släcker.

    När jag står i kassan och packar mina varor ser jag personalen tissla och tassla och killen med polare vägrar visa väskan de har med. De plockar fram en kniv som de visar och sen går de ut ur affären och vi efter för att se vad som händer.
    Nu slutade det ju utan skador men jag var bra skakis när jag kom hem och var ganska skärrad på okända ljud de närmaste dagarna.

    Är ännu mer försiktig i nuläget att säga till om jag ser någon som beteer sig dumt.

    Svara
  7. henry

    8 juli 2011 22:32 (en annan diskussion).

    Ja, den passiva rökningen är en annan diskussion. Den pågår nu i hela landet, efter att det blivit ”legitimt” att bråka om detta. Vi har ”fått tillstånd” att bråka om det … och så koncentrerar sig hela landets befolkning på detta på ett otroligt fokuserat och styrt vis. Vi uppfyller samtliga kriterier på fungerande propaganda.

    Det är många ”ickerökare”, tillsammans med olika typer av aktivister som (precis som i exemplet i inlägg) kör till bensinmacken, fyller på 60 liter bränsle, efter att just ha bränt upp de tidigare (ofta tusentals liter) tankade.

    Att förbränna 1000 – 6000 liter fossila bränslen + ännu mer bränslen för att ha energi till ljus/värme, etc, etc, så är det dags att verkligen fokusera på det som ÄR FARLIGT … RÖKNINGEN.

    Bäst av allt, är när ”ickerökare” skriker och gormar på rökare utomhus, mitt i en korsning i storstad och påpekar hur fruktansvärt sjuka de blir av någon som sitter på fel sida om ett streck och röker .. för där är det ”rökförbud”.

    Det kan påpekas att jag själv inte röker och försvarar således inte rökningen som rökning, utan diskuterar den propagandastinna, trinda och på gränsen sprickfärdiga ”rökarbubblan” som alla får härja med eller om.

    Och så glömmer de som engagerar sig i denna ”obetydlighet” (jag vet att det finns skador att bevisa/bevisade) och lägger sin energi p ådetta, istället för att fokusera på annan ”politik”, mm.

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Bra gjort av dig Tessa!

    Men du ser; man har knappt något för att ingripa ( mer än att det känns bra för en själv), i stället ska man gå omkring och vara rädd. För djävligt!

    Trist att inte butikspersonalen ingrep för den delen!

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Henry:

    Jag förstår din poäng och anser för all del att allting är relativt men att tycka att passiv rökning är något obetydligt kan jag inte hålla med om.

    Jo, i förhållande till en kärnkraftskatastrof så är ju rökning en ”piss i Nilen” men hade man tänkt så om mycket som de facto ÄR bevisat skadligt så undrar jag vart vi är på väg.

    Rökning har enligt min uppfattning fått allt mer av en ”white trash”-stämpel på sig- allt färre högutbildade fortsätter/ börjar med detta skadliga missbruk och jag tycker det är jättebra!

    Jag tycker det är bra om vi kan minska tex lungcancer och kol-fall så mycket det bara går- fruktansvärda sjukdomar som rökningen KAN bidra till i stor ursträckning. Bland annat….

    Svara
  10. Tessa

    Personalen hade inte uppmärksammat honom då. Däremot hade de span på honom och kumpanen alldeles efter jag sa till honom.
    Men de får ju inte göra annat än larma polisen som finns i närmsta större samhälle 10 minuter bort så när polisen kom var ju grabbarna borta sen länge

    Svara
  11. henry

    Birgitta:
    Jag har absolut inte nonchalerat rökningens eventuella ”skadeverkningar”, utan
    bara jämfört ännu värre saker som vi låter passera utan att ens tänka.

    Att rökningen ”är så farlig”, beror med största sannolikhet på att(som jag beskrev innan)
    ”får gnälla” och att det blivit legitimt att så göra.

    Ett ytterligare väldigt bra sätt att tvinga in MASSOR av människor i samma vinkling, är
    bl.a. att använda ”de som är intelligenta”, ”de som är högutbildade”, ”den högre klassen”
    och en mängd sådana uttryck som fungerar helt otroligt bra på alla som inte har en egen
    identitet och försöker ses som ”intellektuella, högre klass, högutbildade” … I en oändlig
    ström av kvasi-(vad man nu vill lägga till bakom kvasi).

    För inte allt för länge sedan, så var det ”de intellektuella, högre klassen och de högutbildade”
    som just SKULLE röka, för att få tillhöra KVASIELITEN.

    Det har fungerat att styra folkmassor (i synnerhet de som inte tillhör eller på något vis skulle
    kunna kvala in i vanliga fall) med att påstå eller framhålla att det är en ”elit” som gör si eller så.

    Något vi INTE FÅR gnälla på eller påpeka ställer till med långt mycket mer skador än rökning,
    är JOBB. Det finns massor med människor som lider dagligen, blir sjuka för livet, stressar och
    har sönder sina liv, splittrar familjer, skadar hälsan och fördärvar sig på att jobba.
    Men … det får vi inte säga.

    Jag påstår inte på något vis att varken bensin, rökning eller annat förstörande är bra, utan
    försöker endast se det ur ett faktiskt perspektiv och ur ett eget skapat perspektiv som inte
    har blivit ”subventionerat av staten” för att kreti -o-pleti skall bli högutbildade och inbilla
    sig att de tillhör en ”högre klass”, bara för att det påstås av dem som driver kampanjen.

    Svara
  12. Birgittas hästsida

    Henry:

    Nu känner jag att vi har lämnat ursprungsämnet låååångt bakom oss 🙂 men jag skulle ändå vilja tillägga följande:

    1. Att ”högutbildade/rika/eliten”, kalla det vad du vill, börjar med något, som i detta fallet rökning, som de ”fattiga, outbildade/pöbeln” inte har råd med/ kan unna sig för att därefter ta över/efter när den förstnämnda gruppen tröttnat/ insett skadorna/whatever är en välkänd företeelse och inget som jag varken ifrågasätter eller tycker är konstigt.

    2. Din jämförelse jobb vs rökning haltar betänkligt om inte annat för att ALL rökning är skadlig medan verkligen inte alla jobb är det- långt därifrån.

    Eller om vi ska vända på det: Ingen blir FRISKARE av att röka men man kan definitivt bli det av arbete, både fysiskt och psykiskt.

    Svara
  13. henry

    Ursäkta längden – kunde inte bli kortare på grund av att så mycket måste förklaras.

    Ja, ämnet har ”glidit lite” men är för den delen inte ointressant eller möjligt att undvika.

    Utgångspunkten var trots allt bland annat rökning och hur vi kan, vill, vågar eller har ”civilkurage” att på ett eller annat vis opponera oss mot densamma.

    Just rökningen ÄR nu TILLÅTEN att klaga på (samhällspropaganda), förpassa, förtala och på alla vis förnedra allt som har med det eller skulle kunna få med det att göra. Det är och tvingats fram att bli ”tillåtet för svenska folket”. Och svenska folket är några av de mest pålitliga människor som finns, i det avseendet. Fungerar alltid och ingen lär sig eller kommer så göra.

    Att jag använder just JOBB i jämförelse, beror på att motargumenten blir just va du använder och en mängd andra. Det är lika säkert som att säga att ”rökare är bra människor”. Propagandan är satt på det viset och de flesta är helt säkra på att det till och med är deras egna uppfattning … oavsett vad som händer. (I princip INGEN hade ansett det normal o, det varit baserat på normalt beteende).

    Självklart mår mängder av människor BRA av att arbeta, för annars blir de socialt utfrysta, ej accepterade i samhället, utstötta, utan möjlighet att försörja sig (det finns en mängd sätt att försörja sig bortom vår snäva horisont) och utan möjlighet att göra sig hörda.

    Det hade varit lika med masspsykos att ta bort arbetet som är så djupt grundat i ett av våra mest onaturliga beteenden som finns och funnits genom artens historia.

    Jobba, försörja, överleva … en absolut självklarhet, utan diskussion och det enda sättet att alls existera.

    Jobba på det vis vi gör idag med alla skador, belastningar, sjukdomsframkallande beteenden, stress, fysiska och psykiska skador … det kommer inte räcka med tecken, så jag kortar ner.

    RÖKNING ger mängder med människor psykisk och fysisk stabilitet och en möjlighet att på något vis (visserligen genom beroendeframkallande ämnen) hitta en egen plats at ro.

    ALKOHOL skulle absolut förbjudas i så fall också.

    Saker som vi ”får göra” men som skadar oss eller skapar samhällsoro, etc.

    FOTBOLL Totalförbud
    ISHOCKEY Totalförbud
    OLJEBORRNING Totalförbud
    GASUTVINNING Totalförbud
    BILKÖRNING Totalförbud
    KÖPCENTER
    TRAFIK
    DÅLIGA SKOLOR
    DÅLIGA ARBETEN
    KÖP-SLIT-O-SLÄNG
    PENNINGBEGÄR och allt som följer
    SVÄLT (går att lösa med all vår överkonsumtion)

    Det lilla glödandet på bensinmacken leder onekligen och tvunget till den här frågeställningen, även om det ses som ”en glidning från ämnet”.

    Det är egentligen ingen glidning, utan en utveckling från frågan om varför det är ok att tanka bensin och bränna dessa skadliga fossila föreningar men inte att röka och i det blanda in ”civilkurage”.

    Civilkurage, egna värderingar och erfarenheter och egen inställning är just det som behövs … Inte följande av propaganda.

    Svara
  14. henry

    Kort kommentar som du inte behöver lägga upp om du inte vill.

    Vi är inte låååångt från ämnet, utan snarare mitt i det.

    Det är just det vi diskuterar när vi själva gör något (tankar tex) som är direkt förödande för hela planeten och existensen och på det känner en driven vrede som är på gränsen till att spricka … för att någon står med cigg i handen.

    Argumenten om stor förödelse genom brand, sjukdom och skador är visst möjliga/faktiska … men inte i närheten av vad vi själva just i det tankande ögonblicket själva orsakar.

    Vi faller snabbt och lätt för propaganda av olika slag, sätter oss själva på piedestal och talar om för dem ”vi får tala om för”, hur de gör fel.

    Svara
  15. Birgittas hästsida

    Ok Henry!

    Om jag nu ska försöka ”knyta ihop säcken” och ge en avslutande kommentar så säger jag så här:

    I SAK säger jag inte emot dig på det stora hela.

    Mitt exempel gällande civilkurage och rökningen hade egentligen inte med själva ”fenomenet” rökning att göra utan att jag bevittnade vad jag har fått lära mig sedan barnsben en ”potentiellt farlig situation” där jag trots det lät bli att ingripa.

    Jag hade lika gärna kunnat ta som exempel att jag såg någon hälla bensin bredvid en nyligen använd grillplats eller….tja inte vet jag.

    Nu tog jag detta exempel eftersom det nyligen hade hänt- nästa vecka ska jag skriva om civilkurage vad gäller HÄSTAR! Ska bli spännande att läsa vad du kommer att tycka om DET:)!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>