Är det vanligt med snälla hästar?

För några år sedan kände jag en familj som, då dottern skulle ”gå över” från ponny köpte en, i alla fall enligt MIG, fullständigt gräslig häst.

Medan ponnyn var en lättriden rosettplockare i dressyr (flickan var tävlingsintresserad) var den stora hästen av en sådan modell (otroligt framstupa) att inte Gud fader hade kunnat rida den på tygeln och än mindre den ändå tämligen orutinerade flickan.

”Givetvis” flög ridintresset snabbt sin kos med en så omöjlig häst som sedermera såldes men jag minns att jag dessförinnan frågade förundrat VARFÖR man valt just denna häst.

Bortsett från dess ”omöjliga” kroppskonstruktion hade hästen varit i avel i flera år så även det bidrog ju till ridsvårigheter.

Svaret på min fråga blev: ”för att den är SNÄLL” och redan då började jag fundera på det här med ”snälla hästar”.

Vad jag redan då ansåg och vidhåller än idag är att hästars NORMALTILLSTÅND är att vara just snälla, det är liksom nästan något jag förutsätter och inget jag specifikt skulle söka efter om jag letade ny häst.

Jag tycker faktiskt att det är ytterst sällan som jag stöter på elaka hästar, möjligtvis ouppfostrade men det är ju ett ”handhavandefel” och egentligen inte hästens utan ägarens fel.

Jag tycker ändå att jag har träffat väldigt många olika hästar, både på ridskolan där jag stod uppstallad i över 20 år och på nuvarande anläggning och jag kan knappt minnas att jag om någon häst tänkt ”det var mig en ELAK jäkel”.

Eller beror det på MIG att jag uppfattar hästar som snälla, dvs att jag är säker i min hantering av dom?

Fast å andra sidan så har många av de hästar jag mött även hanterats av andra utan problem så jag tror inte att svaret bara ligger där i så fall?

Vad säger ni läsare: har ni samma erfarenhet? ÄR de flesta hästar snälla eller är detta en egenskap som är så eftertraktad att man är villig att ge avkall på annat viktigt (ridbarhet tex) ”bara” för att få en snäll häst vid exempelvis köp?

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Karin Eng

    Man ska nog ställa sig frågan: är det vanligt med välhanterade/okomplicerade individer? Som du tar upp så är hästen en snäll varelse som alltid uppför sig trevligt om den blivit rätt hanterad och behandlad.

    Svara
  2. Trasselkvast

    Jag tror de förväxlade snäll med hanterad/uppfostrad (möjligtvis mild). Självklart söker de flesta efter en ”snäll” häst ifråga om lätthanterlig i dagligt arbete såsom lastning, borstning o dyl. De orkar/vill/kan inte uppfostra bort redan befästa dåliga beteenden.

    Svara
  3. Anonymous

    Sen verkar det finnas många bud om vad en snäll häst egentligen är, är det en som är lobotomerad eller en som inte bits, eller helt enkelt bara lätthanterlig som du skriver, men kanske ändå het vid uteritter tex? Det är ju väääääldigt individuellt har jag märkt… 🙂

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Helt rätt Anonym!

    För kvinnor i min ålder 🙂 verkar den vanligaste definitionen av ”snäll” vara en häst som man aldrig behöver vara rädd att RAMLA AV, ffa när man rider ut.

    Det är vad jag hört i alla fall :)!

    Svara
  5. sofia

    Den genuint läraktiga, släkten/familjen som kunde hästar och där barnen från tidig ålder fick vara med och lära sig rida/köra in hästar är nästan borta.

    I dag krävs svindyra ridskolor & dyra??? hästar av ”rätt sort” för att barn ska kunna rida (verkar så i alla fall många gånger)

    problemet tycker jag är att den väluppfostrade hästen ofta lämnas med barn ensamma och kanske inte lärt sig att hantera hästen rätt och förstå hästen. Hästen tolkar ”ungen” fel och så hipps vipps har man en ”odräglig”? häst (oförstående barn/förälder)

    Barn och ungdommar KRÄVER engagerade föräldrar eller annan vid sin sida som KAN styra upp hästen OM inte barnet klarar av det själv.

    Jag har själv 3 barn och en ponny, ponnyn är gudasnäll MEN barnen måste få hjälp att lära SIG hur hästen fungerar för att kunna hantera den och hjälpa den på bästa sätt.

    Ponnys är inga leksaker som är någon slags barnvakt åt föräldrarna så dom kan åka därifrån……..och så står FÖRÄLDRAR där och för står innnnnnnngggenting! av vad som blev av den snälla ponnyn.

    Det finns inga dumma hästar, möjligen oförstående ägare!

    opppppsss vilken romandå :-0 Tack för mig 🙂

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Sofia:

    Jag håller med dig helt och hållet.

    Och tyvärr är det inte bara barn som pga okunskap, oförstånd och dylikt kan få problem med hästar/ ponnys.

    Det gäller i allra högsta grad vuxna också och en del ”lyckas” stressa upp vilken snäll häst som helst och/ eller få den att bete sig hur jobbigt som helst.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>