Dagens så tycker jag (om kopplade vs lösa hundar)

Idag funderar jag på det här med att vissa hundar alltid hålls i koppel, det vill säga ALDRIG FÅR SPRINGA LÖSA.

Som ni vet är jag personligen ”koppelhatare” så till vida att jag själv ytterst sällan använder mig av denna hundkontroll men det händer så klart och hur ofta/ sällan ANDRA hundägare har sina hundar kopplade är inget jag oftast bryr mig om.

Men…när koppelanvändandet går till överdrift kan jag reagera och tycka synd om en hund som aldrig får springa lös, som jag ser det är något ”fel” på antingen hund eller ägare (eller båda) om lösspringande ALDRIG förekommer.

Och faktiskt kände jag själv tidigare en person som under hundens mer än 12 levnadsår aldrig NÅGONSIN vågade släppa den lös av rädsla för att ”något skulle hända”.

Exakt VAD som skulle kunna hända visste nog hundägaren inte ens själv- jo..så klart kunde hunden exempelvis springa bort men vi talar här om en liten knähund som min mormor hade kunnat springa ifatt. Snäll var hunden också….

Hur som helst…vad jag EGENTLIGEN funderar över är diskrepansen mellan den lag som kom förra året gällande hästars möjlighet att röra sig fritt i alla gångarter bla bla bla och det faktum att det inte finns någon liknande lag vad gäller hundar.

VARFÖR ska hästar ges daglig möjlighet att röra sig fritt medan inte en hund måste ges samma möjlighet?

Borde det inte vara lättare att TYGLA (ordvits) en 5 kilos knähund än en 600 kilos häst?

Nu kan man för all del komma runt ”häst-lagen” på alla möjliga vis och inte vet jag om det är någon som åker runt och verkligen kollar upp detta och ”straffar” de som inte följer lagen men är det ändå inte lite konstigt att man inte bryr sig om hundarna på samma sätt?

Så tycker jag…VAD TYCKER NI?

En kommentar

  1. Anonymous

    Vill man så borde det finns möjlighet att släppa hunden lös att springa av sig. Om man inte törs i naturen, så annanstans.

    Har en bekant, en äldre dam, vars lilla hund drog järnet och försvann så fort han släpptes. Jag tipsade henne om att gå till ortens hockeyplan, stänga dörrarna runt sargen och släppa vovven. Ingen risk att den kom lös men den hade stor yta att springa på.

    Lagarna runt hundar borde ses över. Hur många är inte de jakthundar som sitter i hundgård bakom något hus utan att kunna se något intressant. Enda gångerna de kommer ut ur hundgården är när det är dags för jakt. Då rastas de så att de har en hjälplig kondis för
    älg/harjakten.

    För att inte tala om alla hundar som aldrig får ”läsa dagstidningen” eller annat viktigt för en hund?

    Viktigast är väl att den individuella hunden får vad just den behöver. En bulldog kanske inte uppskattar att vara lös och springa lika mycket som en vinthund? Å andra sidan kanske risken att bulldogen smiter är mindre och den därför lättare kan släppas lös?
    Givetvis beroende på individ, uppfostran och annat.

    Rie
    svamlar lite
    – och vars hund aldrig gick kopplad annat än vid stadsbesök – då av hänsyn till andra människor.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>