Tips: så får du hästen att äta längre och dricka mer

Idag skulle jag vilja dela med mig av ett tips som jag har anammat sedan flera år tillbaka och som jag tycker fungerar bra.

Jag gissar att vi är många som gärna vill förlänga hästens ÄT-TID utan att den för den sakens skull sväller upp till en ballong och ju längre tid hästen äter desto kortare tid är den om inte annat uttråkad utan håller sig tvärtom sysselsatt.

Jag gör som så att jag vattnar allt Kreons kraftfoder och 2 av de 3 målen ger jag med betfor utblandat i några liter vatten.

Betfor kan man ju spä ut nästan hur mycket man vill höll jag på att säga och dessutom är det i mina ögon inte ett ”godis-foder” utan faktiskt nyttigt även om många verkar rädda för att ge mer än någon deciliter (uppblött) per dag.

Så Kreon står och slabbar med sitt kraftfoder och lucern bra mycket längre än om jag hade gett det torrt trots att havremängden numera är obefintlig (ca 1 kg uppdelat på 3 givor) och samtidigt får han i sig VÄTSKA. De kanske 3-4 litrarna vatten han får extra på detta vis inbillar jag mig i alla fall kan göra skillnad om han av någon anledning skulle dricka dåligt i övrigt (pga en tillfälligt frusen vattenkopp tex) och jag ser ingen skada i att fodra på detta vis-tvärtom.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Louise

    Jag är helt med dig på det här!

    Fick en gång höra av en fd. stallägare att ”min häst inte gillar när det är så mycket vatten i fodret” och ”varför har du på så mycket vatten?!?!?!”.

    Jag tyckte att hon var en idiot som inte kunde lista ut det själv. Allt vätska som hästen får i sig är guld värd tycker jag! 🙂

    Svara
  2. Anonymous

    Min ena häst vägrar att äta om det är för blött, hon lämnar hellre kvar i krubban än att befatta sig med det, har blivit värre när hon blivit äldre. Jag har löst det med att ha en dubbelskål, den ena skålen är ett durkslag. Hon äter betfor+ lucern men vill absolut inte ha vattnet. Det får de övriga hästarna dela på. Vätska är alltid bra att få i dem.
    Hälsn Jeguo

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>