Om att spara dressyrprotokoll

Jag undrar hur många, liksom jag, som sparar ALLA sina dressyrprotokoll?

Tro det eller ej men jag har alltså över 20 års tävlande samlat i 2 tjocka pärmar och man kan ju undra varför? Jag går nämligen sällan och aldrig tillbaka och tittar i dom men det borde man kanske göra?

För att ”följa utvecklingen” så att säga eller se om några kommentarer återkommer ständigt och fast man ridit på olika hästar.

Vid närmare eftertanke skulle jag tycka att det var VÄLDIGT intressant att titta på en tilltänkt tävlingshästs senaste säg…10…dressyrprotokoll.

Nu har jag ju aldrig köpt en tävlad häst men om jag skulle göra det skulle jag alltså vilja veta vad som EGENTLIGEN försiggick på banan för det är det minsann inte alltid slutpoängen/ procenten som talar om.

Man kan ju rida på 60 % gång efter annan på en häst som i princip gör vad den ska men inte gör det särskilt korrekt eller med dålig bjudning (vinkar till Archie) eller med svaga gångarter eller vad tusan som helst eller så kan man rida på samma procentsats med en fin häst som ”bär sig åt” inne på banan (vinkar till Kreon).

Och det är ju som sagt högst intressant tycker jag- i alla fall om man som köpare är intresserad av att tävla vidare.

Kanske struntar man i den busiga hästens 60 % och tänker att ”det där går att träna bort” eller så tänker man ”huuu…nej tack…jag vill ha en MASKIN”.

Eller så tror man att den häst som trots att den gjort det mesta som den ska men ändå fått dåliga procent gjort detta pga ryttarens dåliga inverkan och anar att man själv skulle kunna rida hästen mycket bättre.

Ja, hur som helst…jag undrar hur många som faktiskt efterfrågar protokollen? Jag har nog aldrig hört om någon som har gjort det men det BORDE man göra i större utsträckning menar jag.

Jag kan ge ”tusen” exempel på hästar som inte alls går på samma vis på tävling som de gör hemma, det är väl snarare regel än undantag höll jag på att säga, men det finns också en del hästar där avvikelsen så att säga är allt för stor och som man därför nog inte bör välja om man vill tävla.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Johanna

    Fast nu är det ju enklare när 9 av 10 tävlingsplatser lägger in poängen moment för moment i resultatlistan på Equipe! 🙂
    Jag sparar också dressyrprotokollen, men mest för kommentarerna då…
    Har till och med en liten fotobok från tävlingar med Kandar där jag skriver in resultat och slutkommentaren tillsammans med en utskriven bild från tävlingen. Lite roligt när man har haft de sedan de var små! 🙂

    Svara
  2. Ida

    Jag har sparat några från varje häst, både bra o dåliga :o) Vissa hästar hann inte med så många tävlingar innan de försvann……Men de hästar jag haft har faktiskt alltid betett sig precis som hemma på tävling eller bättre! Ponnyn var en riktig tävlingsmaskin o blev taggad som tusan på hopp- eller fälttävlansbanan. Min rödhåriga som normalt var en riktig duracellkanin blev lugn o nästan läskigt fokuserad på tävling. Saknar verkligen hästarna när man tänker på allt roligt man haft, men vet ju att det även finns mindre roliga delar av hästeriet.

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Jag har också sparat alla protokoll, och jag tittar verkligen aldrig i dem.. men det känns på något sätt fel att slänga dem också.

    Svara
  4. Sanna

    Jag har också sparat varenda ett med samtliga hästar. Köparen efterfrågade faktiskt protokoll när jag sålde för ca ett år sedan!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>