Om att döda valpar

Pratade med en hunduppfödare för ett tag sedan (INTE Soyas) som berättade att ”man” ibland…tja…krasst uttryckt tar död på en del valpar om man tycker att man tex har fått ”för många” i kullen. Ibland kan det vara en så banal sak som att en del valpar fått ”fel färg” eller dylikt som gör att de inte får fortsätta att leva.

Naiva Birgitta har inte funderat på att sådant här förekommer men den cyniska och luttrade Birgitta är vid närmare eftertanke inte förvånad även om jag tycker att det är FÖRFÄRLIGT.

Visst förstår jag om ”man” inte alltid kan finna avsättning för 8-10 valpar och det är ju exakt därför som jag själv inte parar Soya men då får man fan i mig (ursäkta uttrycket) låta bli att MEDVETET para sin hund också.

Att olyckor inträffar, valpar föds oplanerat osv är jag VÄL medveten om, den kull Soya själv kommer från var tex inte planerad trots att hon kommer från mycket seriösa uppfödare, men att alltså medvetet para sin hund och tänka ”blir det för många tar jag död på ett par stycken”….nej…det tycker jag inte är ok.

Att man sedan aldrig kan kolla detta gör väl sitt till att det kan fortsätta liksom att det finns ett överskott på de flesta hundar verkar det som- i alla fall om man rådfrågar Blocket.

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Helena

  Birgitta, jag håller fullständigt med dig, och om du inte redan har sett den så finns det en engelsk dokumentär som heter ”Pedigree dogs exposed”. Handlar mest om hur rasrena hundar sönderavlas (schäfrar osv), och de nämner också det här med att valpar tas bort. Ex. vis Rhodesian Ridgebaks som ibland kan födas utan ridgen på ryggen, de gallras bort direkt, tydligen. Ganska skrämmande..

  Svara
 2. Lina

  Fast det är inte snällt mot tiken om hon fått typ 13 valpar, och det är nog den vanligaste orsaken jag känner till när man tar bort nyfödda valpar! En tik får inte så mycket mjölk att hon kan mata så många valpar…

  Svara
 3. Anonymous

  Vet egentligen inte om det är så farligt att avliva valpar. Det tragiska i det hela är väl i så fall att man inte tar vara på köttet. En valp har ju inte mer livsvärde än ett lamm eller en kalv.
  I senaste numret av ridsport fanns där en intervju med en framgångsrik uppfödare och hon både sålde och åt hästkött. Hon menade att det var nödvändigt för att driva aveln framåt. Hästarna som inte höll måttet blev slaktade och blev mat.
  Känns som det finns otroligt mycket hyckleri inom visa delar av hund och hästvärlden. Varför inte äta häst och hund när man äter annat kött?
  /Anna

  Svara
 4. Anna

  Eftersom jag har fött upp en ras som gärna får enormt stora kullar valde jag vid ett tillfälle att ta bort två valpar.
  Jag hade redan provat att behålla alla valpar i en kull på 14 stycken och även om jag stödmatade valparna och tiken fick det dyraste och bästa fodret för dräktiga och digivande tikar så såg hon ut som ett skelett efter digivningsperioden. Det är en jättesvår balansgång eftersom de flesta tikar i princip omvandlar allt man ger dem till mjölk. Sen tog det ett år att placera alla i bra hem.
  Nästa kull fick hon 8 valpar och det är ett mer hanterbart antal för tiken. Mycket lugnare i lådan eftersom alla fick plats att äta samtidigt och mamman hann med att tvätta alla valparna. (de måste slicka dem på magen så att de kan kissa och bajsa när de är små) I tredje kullen föddes det 13 valpar och då valde jag att ta bort två stycken som hade en lite defekt på svansen (kroksvans)men i övrigt var det inget fel på dem.

  Jag fick aldrig mer så stora kullar och har heller aldrig mer tagit bort nån valp förutom en med missbildad tass men jag har full förståelse att man reducerar antalet i jättekullar. I min ras förekommer det tex att det föds 17-18 valpar i samma kull.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>