Ska du köpa häst- läs en blogg!

Jag som så ofta hävdar att hästvärlden är så liten att ”alla känner alla”, i alla fall här i Skåne vill påstå att det också är otroligt vanligt att ”hästfolk” bloggar.Bara på min egen anläggning var vi ett tag minst 5 stycken (på knappt 20 hästar) som bloggade (framför allt vuxna faktiskt) och även om många tröttnar efter ett tag så dyker det ständigt upp nya skribenter som vill delge oss ”allt och lite till”.

Ska man köpa häst menar jag alltså att det inte är heeelt osannolikt att man någonstans på nätet kan finna en blogg där det skrivs lite eller mycket om just detta djur och det kan väl vara intressant att läsa tänker jag.

Framför allt om hästen varit skadad och/ eller sjuk skulle jag som tilltänkt köpare vilja läsa lite mer om detta för det som skrivs medan en skada/ sjukdom pågår och vad som sedan sägs när hästen ska säljas kanske kan variera lite eller vad tror ni?

Dels kanske man som ägare faktiskt hinner glömma alla detaljer efter några år men dels är min erfarenhet att en del säljare försöker att om inte ljuga rent ut så i vart fall frisera sanningen lite.

Även tävlingsresultat kan ju vara spännande att läsa om; som jag nämnt vid ett tidigare tillfälle säger ju inte TDB och ridsportförbundets statistik allt- jag läser gärna ägarens egna reflektioner kring vad som utspelat sig.

Som ni vet är jag personligen inte det minsta hemlig av mig- det är för det första liksom inte ”min grej” och för det andra så försöker jag att aldrig ljuga då jag är övertygad om att sanningen ÄNDÅ kommer fram förr eller senare och då blir det bara pinsamt att ha trasslat in sig i en massa ”hitte-på”.

Så jag tänker aldrig att ”det där kan jag inte skriva om jag någon gång ska sälja Kreon” och skänkte inte bloggen en tanke när Archie var till salu men jag tror absolut att man KAN ångra saker man skrivit när/ om man väl vill sälja sin häst.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Håller helt med! När jag köpte häst kollade jag väldigt noga på nätet och blev faktiskt avskräckt en gång.
    En del bloggar är mycket konstigt upplagda, lite som att alla känner bloggaren IRL och inläggen blir då minst sagt konstiga.
    Andra skriver vitt och brett hur fin deras häst är och hur mycket de bara ääälskar sin häst, för att i nästa stund lägga ut en annons på hästen. Mkt märkligt i min bok
    Hälsningar
    Lena

    Svara
  2. Cia

    Ja, visst är det bra. Jag delgav faktiskt köparen till Rosea min blogg, så att hon själv kunde läsa om hon ville.

    Då får ju spekulanten verkligen en bra inblick om hur hästen är. även om den speglas av ägarens ögon och kanske är hyffsat partisk 🙂

    mvh
    Cia

    Svara
  3. Michelle Perned

    Håller med dig. Jag försöker alltid informera om alla ev skador hästen har haft eller egenheter mina hästar har när jag ska sälja. Jag skriver även in infon i kontraktet för att vara säker på att köparna inte missat något. Som lagen är nu är man ju livrädd att få tillbaka en felriden eller förstörd häst.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Risken med att undanhålla information är att det blir en affär där köparen sedermera känner sig lurad/ vilseledd och kanske vill lämna tillbaka hästen.
    Även om det är långt svårare att göra detta än vad vissa tycks tro så skulle jag som säljare inte ens vilja chansa- det kan vara känslomässigt jobbigt nog ändå att sälja utan att man i efterhand ska behöva bråka med köparen och kanske riskera att hästen säljs vidare/ inte har det bra eftersom köparen är missnöjd.
    När jag sålde Archie TACKADE en spekulant extra för min ärlighet, den verkade förvåna henne och det är ju sorgligt om man har sådan erfarenhet.

    Svara
  5. hille

    en kompis som inte håller till på nätet letar häst, hon var mkt intresserad av en häst med en mindre defekt (vill inte skriva mer detaljerat här), hon ”räddades” från köp av en annan kompis som kände igen hästens namn, hon hade följt den i en blogg på nätet tidigare i dess liv och visste att defekten inte var så liten och att det fanns många fler fel som säljaren förtigit och ljugit om. tyvärr blev ju inte spekulanten direkt sugen på att leta vídare efter ny häst. säljaren figurerade också på nätet och där framgick att hon kände till mkt hon inte berättade om vid försäljningsförsök.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Vilken story Hille men det är precis det jag menar.

    Själv hade jag ju skrivit om Archie sedan han var 4 år och inte ens hade börjat tävla så JAG hade knappast kunnat mörka något då jag dessutom ofta skrivit både detaljerat och dagligen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>