Fråga från en läsare om graman

Fick följande fråga/ kommentar från en läsare på Facebook:
 
Hej! Ville bara fråga om du fortfarande rider Kreon på graman. Gissar att det är bäst att fråga här, på bloggen lär det kunna bli en miljon kommentarer på det annars:).”
 
Jag förstår EXAKT vad frågeställaren menar och detta har ju diskuterats på bloggen tidigare; att graman är som ett rött skynke för vissa/ i vissa kretsar.
 
Jag har dock en gång för alla bestämt mig för att inte hyckla med detta utan TA diskussionen om någon vill ”hoppa på mig”.
 
Ju äldre man är desto mindre ”svart eller vitt” blir nog det mesta- så känns det i alla fall för mig som i unga dagar var mycket mer ”så ÄR det- punkt slut”.
 
Numera har jag insett att det som fungerar för någon är värdelöst för någon annan och så finns det allt däremellan.
 
När jag var ung fördömde jag gramanen utan att ens ha ANVÄNT den- idag har jag, vis av både egen och andras erfarenhet förstått just ovanstående- ibland är gramanen jättebra, ibland inte alls osv, precis som vissa bett, sporrar, spö…whatever.
 
Det som också stärker mig i mitt synsätt är att det oftast är folk som inte rider särskilt bra själva som fördömer gramanen medan jag sett otaliga mycket skickliga ryttare använda den- på RÄTT sätt givetvis.
 
Jag säger fortfarande inte att en graman är för alla, man måste ha ett visst mått av ridskicklighet för att använda den korrekt och jag menar också att något är ”fel”, på ett eller annat sätt, om man KONSTANT, 7 dagar i veckan 365 dagar om året MÅSTE använda graman för att klara av sin häst men min åsikt är att man kan ha den som hjälpmedel antingen i vissa specifika situationer eller under en övergångsperiod.
 
Så…efter denna långa utläggning svarar jag frågeställaren även här och inte bara på Facebook- JA, jag använder graman på Kreon ibland.
 
Som den insatta bloggläsaren vet har Kreon sedan en tid tillbaka kommit på att ett sätt att protestera kan vara att stegra sig.
 
Det har inte hänt många gånger men där känner jag i princip att ”en gång är ingen gång- två gånger är minst en gång för mycket” och detta ska helst ALDRIG hända igen.
 
Nu kan jag tyvärr inte garantera det sistnämnda och har funnit att graman i just Kreons fall kan hindra att han reser sig.
 
En del hästar klarar detta ändå och det finns också andra sätt som man, om man är snabb och skicklig kan förhindra stegringar men eftersom gramanen fungerar för mig har jag valt denna livräddare- för det är så jag ser det.
 
Just stegringar är ingen liten lek som man kan nonchalera- det är något av det farligaste en häst kan göra under ryttare menar jag och därav mitt beslut.
 
Så om jag rider på bortaplan eller ut- de 2 situationer då potentiell stegrings-risk föreligger så har jag gramanen på.
 
Den som sett Kreon IRL ser tydligt att han definitivt inte behöver denna hjälptygel för att ”arbeta i rätt form” eller för att han ”undandrar sig hjälperna” men jag är för övrigt inte främmande för att rekommendera gramanen för dessa syften heller- under en övergångsperiod/ inlärningsfas.
 
Har man en häst som vill sparka bakut vid inlärning av galoppombyten tex- prova med graman!
 
Vill hästen slå sig fri/ bli väldigt stark när man tränar övergångar- samma sak.
 
Och nej, jag ser inte detta, som i ungdomens dagar, som ”att fuska”, ”ta en genväg” utan som ett ibland klokt sätt att på ett enklare sätt visa hästen vägen till det man vill.

47 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Jag använder mig också av graman ibland. Alltid vid uteridning, där fungerar den som en säkerhet och har ingen funktion förrän Misty får för sig att spela vilda hästen. Har jag tur kan den hänga löst hela rundan. En period när Misty protesterade genom att stegra sig åkte den på för att visa att detta inte var ett ok beteende.

    Nu har den på tränarens inrådan åkt på för nu höjer vi kraven lite och då svarar Misty ofta med att köra upp skallen för att slippa stoppa in bakben. Att springa med skallen i vädret gynnar varken mig eller hästen så då kör jag med graman några gånger.

    Jag tycker helt klart att gramanen är en av de bästa hjälptyglarna, den är effektiv och man kan lätt reglera den. Om man under passet märker att den inte behövs så är det bara att lätta på handen.

    Svara
  2. Flash

    Ja du vill ha öppenhet, så då svarar jag ärligt: Jag kan inte se (av filmer du har lagt ut) att du är en av de skickliga ryttarna som du tycker kan använda graman.(Det låter som om du likställer dej själv med dessa skickliga du har sett kunna använda gramanen) Allt är ju relativt men jag anser i varje fall inte att du har den säkerhet timing och känsla som skulle krävas i så fall.

    Minstral: Är man rädd för sin häst eller inte kan få till övergångar så har man gjort ett dåligt grundjobb och ska inte gå vidare utan istället backa. Så svårt är det inte att få till övergångar om man lägger lite jobb på det. Sen att dom flesta av oss slarvar inklusive mej själv får vi ta på oss själva och inte lägga på hästen.
    Graman är ett utmärkt sätt att dölja ryttarbrister för sej själv tycker jag.Om du anser att du måste ha livräddare på hästen kanske hästbyte är ett alternativ?

    Birgitta: Jag har ett par gånger läst i din blogg och det har handlat om att du mer eller mindre är rädd för en häst som har ett temperament du inte riktigt klarar av eller som inte riktigt passar dej. Man kan hitta många sätt att rättfärdiga saker och ovan försöker du rättfärdiga gramanen.
    Jag skulle vilja istället ge även dej rådet att tänka över ditt hästval. Kanske passar en helt annan mer sävlig och stadig häst dej bättre? Kanske passar en helt annan ryttare bättre för din häst?
    Det finns ju olika sätt att lösa problem.

    Svara
  3. Cia

    Hejsan,

    På min förra häst Rosea, använde jag graman ibland. Som säkerhet. Hon hade en stor variation av olika spontana skolor ovan mark.
    Hemma till vardags om jag märkte att hon var på hugget kände jag att det var bättre att kunna hålla henne på backen och ha en graman med.
    Just gramanen är ju en hjälptygel som man själv som ryttare kan välja att ha inverkan på eller inte.
    – jag var inte rädd för Rosea, red bla. terräng med henne, fast utan graman och efter en stund sansade hon sig och focuserade MER på hindrerna.
    Better safe than sorry. och med sunt förnuft och rätt kunskap så är gramanen ett bra hjälpmedel.

    Jag sålde Rosea som hopphäst, trots att hon rörde sig som den perfekta dressyr princessan, så var det hoppningen hon ville ha focus på. i dressyren kunde hon inte komma till ro några längre stunder, så efter 3 år sålde jag henne. (köpte henne när hon var riden 3 månader, så då var det ju inte så mkt att kunna förstå att dressyren inte var hennes grej)

    Birgitta, jag vet att du behärskar att rida med graman och jag har största förståelse för VARFÖR du har den.

    Med åldern kommer visheten och man ser gråskalorna och ser saker i ett större perspektiv. Skadar jag mig drabbas även min familj…
    Att skada sig ordentligt är ingen bagatell, som man tillåtersig göra om man har en annan lösning.

    Mvh CiaA

    Svara
  4. Minstral

    Flash

    Jag måste faktiskt säga att du stämmer precis in på de ”okunniga” som Birgitta beskrev i sitt inlägg. Jag orkar inte bemöta alla dina felaktiga påståenden med rätt fakta. Men jag kan säga så mycket som att jag rider för en MYCKET skicklig tränare som vet precis vad hon gör. Jag vet också att Birgitta är en skicklig ryttare vad du än tror. Man når inte de tävlingsresultat som hon har gjort om man inte är duktig.

    Ditt inlägg vittnar om en mycket stor okunnighet och en mycket låg ålder. Du har ju inte en aning om vad du pratar om?

    Jag kommer naturligtvis fortsätta att använda graman, som säkerhetstygel och för att skona hästens rygg och visa den vägen:)

    Svara
  5. Stina

    Jag är inte främmande för att använda graman och har sedan jag var liten fått rida med detta hjälpmedel med hjälp av kunnig och duktig tränare på backen. Däremot är jag själv otroligt rädd för att få en ”graman-riden” häst som bara böjer på nacken och viftar med bakkärran tre mil bakom… Det är egentligen därför jag sällan använder den idag men precis som du nämnde så är den kanon tex om hästen sparkar vid galoppombyten ect.

    Jag tycker faktiskt att gramanen är den bästa och mest reglerbara hjälptygeln!

    Svara
  6. Anonymous

    Är inte helt okritisk till graman, kan tycka att det är helt ok då och då. Men anser också att den kan bli ett sätt att dra ihop hästen. Det blir också ibland en omväg istället för en genväg.
    Dock tycker jag att alltid ha på graman på vid uteridning eller annan tuff träning egentligen inte löser problemet.(absolut helt ok några gånger men inte alltid) De flesta hästar är så pass intelligenta att de vet när något förändras. Det vill säga tar man av gramanen kommer problemet tillbaka.
    Håller helt med om att stegringar är något av det farligaste en häst kan göra men är av en annan åsikt om hur man ska lösa det.
    Risken med gramman är i mitt tycke också att många forcerar utbildningen, jag måste erkänna att jag har lite svårt att förstå att du har stora problem vid uteritt men ändå påbörjat en del högre skolor.
    MEN ska tilläggas! jag har aldrig sett Birgitta rida eller träffat henne IRL och jag har fördomar mot många dressyryttare(grundade eller ogrunade)
    Helt enkelt för att jag sett alldeles för som inte klarar av sina hästar vid uteritt och dylikt. Fokus ligger hela tiden på att samla hästen istället för att aktivera bakbenen. Vilket resulterar i dålig bakbensaktion där bakbenen släääpar efter.
    Anja(hoppryttare med fördomar)

    Svara
  7. Sara

    Minstral; Man kan tävla rätt högt utan att vara speciellt duktig att rida.

    Gramanen ser jag så här på, vissa använder den för att de inte klarar av sina hästar. Andra använder den som ett hjälpmedel. Jag förespråkar att den inte ska på annat än om man absolut måste och då ska andra utvägar vara utredda först. På min egen har jag ridit en gång på graman. Visst det kändes ju jättebra när jag hade den på. Jag blev mkt starkare och hästen fick vackert köpa läget. Men så fort den är borta är problemet tillbaka och jag måste göra om och göra rätt för att ridningen ska funka. Så det var nog första och sista gången och ja, hon har sparkat när jag lärt in byten, hon har varit stark bitvis under utbildningens gång, men det sitter i min kunskap, eller snarare okunskap. Det går alltid att skylla på att hästen är si eller så.

    Birgitta: Du ville ha raka rör och det ska du få, de filmer du har lagt ut så syns det ganska väl att din häst går en del med graman. Kort ihopdragen hals och lång bakom sadeln. Hästen behöver komma ut med halsen och korta länden i stället. Men jag misstänker att det här viftas bort med att jag antingen är ung eller inte kan rida. För kritik vill man ju inte höra om sig själv.

    Svara
  8. fio

    Jag sällar mig oxå till dom unga okunniga som inte varken gillar graman eller kan rida på den, men jag kan bara hålla med Sara. Dom allra flesta hästar går alldeles för korta och indragna fram med gramanen dvs bara på broms. Halsen måste ut framför manken först då kan bakbenen vinklas om. Det går att göra på graman om man är skicklig nog, problemet är väl egentligen att folk tror dom är skickligare än vad dom är!

    Svara
  9. Eva Lux

     

    Jag använde graman på Calvin då och då förr i tiden. Han var rätt ”otymplig” i kroppen och jag upptäckte att med graman hade jag liksom mer ”kontroll” i utbildningen av vissa moment.

    Efter uppnåt syfte, har jag inte använt den, för hästen ”förböjde” sig då med den så fort den kom på och den bara slängde och hängde mellan benen och irriterade både honom och mig.

    Dock hade den ingen som HELST påverkan den tid han var inne i en stegringsfas med den dåvarande (erfarna) hoppryttaren, eller när han skulle lastas. För er som inte vet, hade han en väldigt svår period vid lastning och alla medel utprövades tills jag hittade rätt. Vilket visade sig vara så in i h-ete långt från graman man kan tänka sig :o)

    Använde den även sporadiskt på Prima i början av vårt sega dressyrarbete.

    Är alltså ”för” graman när så behövs och man behärskar den.

    Svara
  10. Mia

    Det var väldigt många åsikter här, både för och emot.Jag håller helt med om åsikten att det som passar den ena inte nödvändigtvis ppassar en annan. Graman är ingen patentlösning och ska heller inte ses som en sådan.
    Som hoppryttare tränade jag för, i mitt tycke, Sveriges bästa tränare, nämligen Ted Nätterqvist. Jag var nere i Laholm på Flammabygget på hoppkurs sommaren 1990. Hade dock inte med mig min häst utan red en av Teds och Pias hästar. Samtliga av deras hästar fick då och då gå med graman. Mer välriden häst har jag aldrig suttit på! Att så starkt fördöma gramanen som en del gör i denna blog är att förolämpa hela hoppvärlden då jag med egna ögon sett världsryttare som Ludger Beerbaum, Franke sloothaak, Marcus Ehning och Eric Lamaze rida med graman på sina hästar. Eller kan de heller inte rida? Jag ställer denna fråga eftersom Birgitta och flera andra vill ha öppenhet. Själv red jag med pelhamstång (gummivarianten)och martingal då jag hoppade med min häst, eftersom han blev för stark annars. Däremot vid dressyraretet och uteritt var det tränsbett och inget mer som gällde. Aldrig att jag hade satt en graman på honom, något som skulle ha tagit en ände med förskräckelse. Jag frågade Ted om det och han avrådde bestämt vilket även min dressyrtränare gjorde.

    Svara
  11. Birgittas hästsida

    Flash:
     
    Det var ord och inga visor från dig minsann :).
     
    Huruvida jag och Kreon passar ihop vill jag nog låta TIDEN avgöra lite mer- ”alla” ger mig rådet att inte säga varken bu eller bä efter att ha ägt honom så kort tid.
    Just nu tycker jag att han är helt underbar att rida i princip alltid, jag är nöjd och glad under och efter mina ridpass och tycker mycket om hästen. De gånger han får sina ryck är det inte roligt nej, men dessa gånger är i kraftig minoritet och jag hoppas dessutom att detta är något jag kan arbeta bort.
    Att sälja/ byta en så här enligt mig underbar häst gör jag inte i första taget, därmed inte sagt att du inte kan ”få rätt” framöver- skulle Kreon bli värre att rida, skrämma mig, skada mig eller whatever så kanske jag lyder ditt råd- man ska aldrig säga aldrig.
     
    Huruvida jag behärskar förmågan att hindra Kreon från att stegra sig genom att använda graman får väl också tiden utvisa- just nu fungerar gramanen i detta syfte men skulle Kreon i framtiden lyckas stegra sig trots graman och kanske till och med kasta av mig pga detta så har du absolut fått ”vatten på din kvarn” och kan klappa dig på axeln och säga ”ja, jag hade rätt”.    

    Svara
  12. Birgittas hästsida

    Cia:

    Nej att skada mig vill jag verkligen inte (vem vill det :))!

    Och som du skriver; det är inte bara man själv som drabbas i sådana fall utan det påverkar många och mycket!

    Svara
  13. Birgittas hästsida

    Anja:
     
    Ett förtydligande: mina ”stora problem vid uteritt” består i att Kreon när han rids ut ENSAM inte vill gå förbi vissa saker eller gå på vissa vägar. Oftast finns det något mer eller mindre skrämmande där eller i närheten men han är mer svårövertalad än ”normalhästen”.
     
    Om man försöker tvinga förbi honom där han inte vill gå KAN han försvara sig med att stegra sig (absolut inte alltid)- det är han varken den första eller sista hästen att göra enligt min erfarenhet.
     
    Under merparten av mina uteritter ENSAM kan jag både trava och galoppera med hästen bra på tygeln och lyssnande. Det är dessa stopp som är problemet.
     
    En lösning är givetvis att aldrig rida ensam vilket är svårt på den anläggning där jag står.
     
    Jag har valt att ”backa” lite vad gäller uteridningar på egen hand för att skapa mer lugn och kommer att tömköra ute samt INTE rida ensam på de vägar jag vet är problem i dagsläget- tills hästen blir mer stabil.    

    Svara
  14. fio

    Mia: Såvitt jag kan utläsa var det ingen som dömde ner gramanen utan mer kunskapen hos den som använde den..

    Sen visst kan man jämföra sig med citat: Ludger Beerbaum, Franke sloothaak, Marcus Ehning och Eric Lamaze

    Om man anser sig vara på den nivån..

    Svara
  15. Birgittas hästsida

    Sara:
     
    De filmer jag lagt ut är samtliga filmade INNAN jag började rida med graman för att slippa stegringar.
     
    På den tiden var det bara Mini som red med graman och då för att få till lugnare byten i inlärningsfasen. Kreon reds då på graman ca 20-30 minuter 2 gånger i veckan ungefär.
     
    Så om hästen ser ”gramanutbildad” ut på filmerna beror det på annat än just en graman.
      
    KANSKE för att Kreon på filmerna inte ens är riden i ett halvår regelbundet och därför inte så stark och/ eller utbildad?

    Svara
  16. Flash

    Ja naturligtvis är det raka rör när du ber om det Birgitta 🙂

    Jag menar inte att man ska riskera livet men känner man så inför sin häst ska man helt klart fundera på om hästen är rätt, ja det anser jag verkligen.

    Håller Sara och Anja i det mesta.

    Minstral: Smickrande att bli kallad så ung, tackar! Det är alltid trevligt även om det inte stämmer 🙂

    Vilka bra resulat som Birgitta har är det du hänvisar till? Mycket nyfiken.
    Man måste inte vara en skicklig ryttare för att rida lätta och medelsvåra dressyrklasser, vilken planet befinner du dej på? har du inte sett dej omkring?

    Jag har bara sett filmer och det är utifrån det jag uttalar mej. Det syns att hästen är gramanriden och ryttaren är inte av den kalibern att kunna jämföras med skickliga ryttare. Det är fö inte jag heller och säkert inte du heller, så det är bara ett konstaterande av fakta varken mer eller mindre:)

    Svara
  17. Birgittas hästsida

    Flash:
     
    Oavsett vilken häst som stegrar sig så menar jag att man KAN riskera livet, genom att exempelvis ramla med huvudet före på en asfaltväg.
     
    Kreon har stegrat sig ett fåtal gånger JA men herregud…det vet jag massvis med hästar som gjort vid enstaka tillfällen.
     
    Så klart INTE BRA och givetvis får beteendet inte fortsätta men att sälja sin häst för att den gjort detta någon gång är inget JAG tänker göra I DAGSLÄGET. Sedan har jag all respekt för dom som resonerar annorlunda.

    Svara
  18. Eva Lux

    Mia:

    DÄR sa du nåt som jag helt glömde nämna, då jag själv inte hoppar Prima (förutom små skutt som är mer som gropar än hopp….). N som tävlar Prima, rider 90% av gångerna med graman i början när hon tränar varje onsdag. Den sitter på under hela uppvärmningstiden och tas endast av de ”sista rundorna” då svårighetsgraden samt höjderna är mer avancerade.

    Dvs. hon har den på kanske 20-25 minuter, 1gg/veckan. Om det beror på gramanen, hästen eller ryttaren må vara osagt, men jag kan inte klaga på tävlingsresultaten ;o)

    De allra flesta hoppryttarna använder sig av graman vid träning här också.

    Svara
  19. Mia

    Jag är medveten om att denna fråga är kontroversiell och utger mig inte för att vara proffs på något sätt. Birgitta skriver i bloggen att det som funkar för en del itne alls passar andra och så är det ju. Ted bevisade många gånger att han ahde rätt vad gällde min ridning och mina hästar medan andra fick hjälp med andra lösningar.

    Svara
  20. Minstral

    De flesta inlägg här handlar om gramanens effekter när det används felaktigt. Att använda graman felaktigt eller alltid är inte att rekommendera. Så som en del av er beskriver effekterna av graman-användade har jag aldrig upplevt. Men det kanske är för att jag kan rida med den? När jag känner ett ärligt stöd (som naturligtvis kommer bakifrån)i båda tyglarna så släpper jag på gramanen och rider enbart på vanlig tygel. Misty har aldrig krullat ihop sig eller gått bakom hand med graman. Hon har gjort det en gång och det var när jag prövade ett skarpare bett på henne. Jag blir alldeles mörkrädd av era historier om hästar som är nertvingade, sitter fast, får panik och krullar ihop sig. Rider ni så med graman eller har sett folk rida så förstår jag att ni tycker den är förkastlig.

    Jag kan rida med graman och den används inte ofta. Däremot har jag alltid gramanen på vid uteritt som fegsnöre, det kanske är fel, men det skiter jag i. Jag är inte ett dugg tveksam till att använda en hjälptygel jag behärskar.

    Vad jag vet har Birgitta tävlat högre klasser på sina tidigare hästar och hon kommer säkert att göra det på Kreon också i sinom tid.

    Sen fattar jag inte varför man följer en blogg om en ryttare man tycker är så uppenbart dålig på att rida? För att få tillfälle att hugga? Nåja, känner jag Birgitta rätt så är hon, precis som jag, så pass säker i sitt kunnande (och icke-kunnande)att hon vet vilka hjälpmedel hon behärskar.

    (Flash – anledningen till att jag trodde du var ung var att det är väldigt ovanligt att vuxna, normalt funtade människor ser allting så svart eller vitt).

    Svara
  21. Madelene

    Oj vilken intressant debatt.
    Jag sällar mig till skaran något äldre dressyrtanter. Min förra häst använde jag graman i olika perioder de första 15-20 minuterna , för att få henne att mjukna i halsen. Red många övergångar och tempoväxlingar för att även få med baken.
    Hästen jag har idag finns ingen anledning att använda graman på, han är så mjuk och samarbetsvillig direkt.
    Graman är suverän på många sätt men inte att alltid använda den slentrian mässigt.
    Jag förstår verkligen att Birgitta vill använda den när Kreon visar att han kan vara riktigt dum ibland.

    Svara
  22. Anonymous

    Klart att graman kan fungera vid vissa tillfällen. Det är ju lätt att konstatera. Dock är jag av den uppfattningen att 80% av alla rider med den för att ”lösa” något problem. Det är också där skillnaden finns mellan proffs och amatör. Proffsen använder graman, dels för att ridningen blir lite enklare(läs: mindre slitsam för ryttaren) och för att få ut det där lilla extra ur hästen. Medan amatören för lägger på graman när det blir problem. Gramanen är inte en problemlösare.
    En film som jag reagerade på var när Mini(tror jag) rider Kreon ute i paddocken. I mitt tycke är han ihopdragen och gramanen är också sträckt(vilket den inte ska vara när hästen jobbar rätt)
    Tycker även det syns på bakbens aktiviteten. Det går sakta men finns ingen energi i galoppen.
    Sen tycker jag absolut inte att du ska sälja hästen men jag tror att du vunnit mycket på att dels lägga upp tempot en del samt kräva mer energi i trav och galopp.
    Som det ser ut nu(baserat utifrån filmerna) så ser det ut som ni faktiskt plockar bort hans gång och samlar framifrån istället för bakifrån.
    Detta kanske inte längre stämmer. Filmerna är ju från ett tag tillbaka.
    Anja

    Svara
  23. Birgittas hästsida

    Anja:
     
    Det finns endast en film utlagd på nätet där Kreon rids i paddocken och den är 30 sekunder lång (läs KORT).
     
    Om du hade läst inlägget som var ”kopplat” till filmen hade du kanske haft bättre förståelse för varför hästen är ”ihopadragen” och inte flyger fram.
     
    Passet var ämnat att få Kreon att gå lugnt i paddocken efter att han nyligen hade fått världens psykbryt där och burit sig riktigt illa åt.
     
    Att man då kanske rider lite mer försiktigt tycker jag är fullt förståeligt.
     
    OBS! Jag menar absolut inte att Kreon ”går rätt” ur dressyrsynpunkt på filmen men fokus ligger på något annat och då får det vara ursäktat om han under just dessa 30 sekunder är ihopdragen. Att han ens accepterade att galoppera i vilken form det än må ha varit var SUPERBRA utifrån hans beteende några dagar innan dess.
     
    Över huvud taget tycker jag att det är vanskligt att ha synpunkter på en 30 sekunder lång film filmad med en I-phone för tagen ur sitt sammanhang kan man verkligen få den till vad man vill. Men jag hoppas att min förklaring nyanserar bilden i alla fall lite.

    Svara
  24. Anonymous

    Jo! jag köper absolut att det är vanskligt att bilda sig en uppfattning utifrån de korta filmerna jag sett. Men även på de filmer som jag sett från ridhuset tycker jag att trampet från bakbenen saknas.
    Det ser helt enkelt ut som att samling går före schvung och gång men som sagt, det är korta filmsekvenser och hur Kreon går dag till dag kan jag inte uttala mig om.
    Vilket fall tycker jag du är modig som visar filmer och tar debatter, sen att många inte håller med är en annan femma.
    Anja

    Svara
  25. Flash

    Minstral:

    Nej jag tror inte att det är för att du KAN rida på graman som du inte märker nackdelarna utan av helt andra skäl…. Om du är samma Minstral som på bukefalos kan jag lugnt säga att du inte borde rida på graman, annars har jag ingen aning. Men du kallar mej okunnig samtidigt som du inte ens inser nackdelarna med gramanridning och du har inte märkt det, nej nej. Suck!

    Svara
  26. Minstral

    Japp, jag är samma Minstral som på Buke och jag kan rida med graman. Det finns inte en enda på av er på Buke som har sett mig rida så du har inte en aning. Jag har aldrig sagt att det inte finns nackdelar med att rida med graman, det finns hur många som helst, vilka jag redan räknat upp. Vad bukefolk tycker rör mig inte i ryggen för jag har aldrig sett en kunnig kommentar där någonsin, kanske läst på fel ställen. Däremot är en av mina små privata nöjen att ibland reta upp de som tror att de kan något. Behöver jag vettiga åsikter går jag inte in på Buke utan på Ryttarfiket där det finns riktig kunskap.

    Vad du tror att jag kan är inte samma sak som det jag kan, märker man de saker som du har räknat upp när man rider med graman så använder man den helt fel. Det är ju inte gramanen som är ”huvudtygeln” utan den vanliga tygeln, tar man för hårt i gramanen så har man inte lärt sig att arbeta med olika fingrar i taget. Att sitta och säga nej, nej och suck vittnar om att du är omogen och inte vet vad du pratar om.

    Du får helt enkelt acceptera att jag kan rida på graman eller låta bli. Det är en sak som är skön med att man vet vad man kan och vad man inte kan, man kan avfärda vissa inlägg som tjafs:)Det är också en fördel att träna för ett en proffsig tränare, denne vet vad jag behärskar och kan rekommendera det jag och min häst klarar av.

    Birgitta – hoppas du fortsätter lägga ut fina filmer trots alla negativa kommentarer, tycker det är så roligt att följa dig och Kreon:)

    Svara
  27. Minstral

    Tillägg – det är lite roligt att inom buke hyllar man ryttare utifrån deras tävlingsresultat men här betyder dessa inte ett skit;) De ryttare som hyllas på buke har dessutom aldrig imponerat mig särskilt mycket, wannabe-ryttare som nästan ligger bakåt i sin iver att se ut som proffs. Vill man se en riktigt duktig ryttare (enligt mig) ska man gå in på ryttarfiket och kolla upp en viss Charlie, där snackar vi klass enligt mig. Vet att denna Charlie skriver även här, men under annat nick. Hennes ord tar jag alltid till mig. Min tränare är såklart bäst men hennes namn väljer jag att inte nämna här:)

    Svara
  28. Birgittas hästsida

    Minstral:

    Kan bara instämma i din kommentar om ”Charlie”, denna kloka kvinna som även skriver här under annat nick.

    Min standardkommentar på det mesta hon skriver brukar ju vara ”jag tycker preciiiis som Charlie” och det menar jag också.

    Svara
  29. Flash

    Minstral: Varför drar du in Charlie i detta???

    Jag vet vem Charlie är, det tog två minuter att lista ut, och jag vill inte dra in den personen som jag både tycker är vettig och kunnig men jag förstår inte vad det har med dej att göra och det jag skrev till dej eller till Birgitta? Nu blev det lite konstigt tycker jag.

    Men det finns antagligen då inte mer att säga i frågan om graman…
    Och jodå jag har sett film när du rider:)

    Svara
  30. AnnH

    Ni är väldigt snälla!

    Jag sitter just i denna sekund och funderar på om jag ska ha gramanen på i morgon bitti eller ej…

    Nej, skämt åtsido, jag kommer verkligen inte behöva den i morgon, men efter 35 år i sadeln så är jag ju lite mer flexibel än att rabiat säga bu eller bä om en så pass enkel sak som detta lilla lädersnöre. Jag använder det sällan men det händer, mest vid uteritt, men det har hänt att jag ridit med det även i ridhuset. Ofta använder jag då gramanen några ridpass, dagar eller EV veckor på raken för att uppnå det jag vill och sen kunna lägga bort den. Generellt vill jag verkligen inte att hästen kortar ihop sig och inte går fram med stöd till handen, och händer det är gramanen mycket dålig.

    Jag tycker man ska behärska att rida med två tyglar och kunna korta vanliga tygeln utan att bara sådär råka korta gramanen. Gramanen ska helst hänga slapp och bara inverka vid behov.

    Man kan också fästa gramanen HÖGT upp på sadeln. Min medryttare fick rida min ena häst en period med gramanen fäst vid de små ringarna vid sadelns framvalv. Det var jättebra för henne just då.

    Gramanen ska hjälpa både häst och ryttare till enklare ridning med små fina medel, mer harmoni helt enkelt. Det finns fall där gramenen inte ALLS gör det jobbet och då är det mindre bra.

    Mindre rutinerade ryttare tycker jag bör ha gummisnodd, tideman eller vanlig inspänningstygel i stället.

    Jag har lite aktuella problem med ibland tämligen höga bakutsparkar vid bytena (ännu i en inlärningsfas) på yngre hästen. Jag har inte alls tänkt att en inramande graman skulle hjälpa mot det, men kanske kan det vara en god idé att prova med gramanen fäst HÖGT upp. Jag vill i detta läge verkligen inte få ner hästen huvud men inte heller är det speciellt bra om han i bytet drar sig fri, blir lång och sparkar. Han blir förskräckt över sig själv, och jag blir förskräckt över honom. 🙂

    Svara
  31. Minstral

    Nej Flash, du har inte sett någon film där jag rider då det inte finns filmat någonstans när jag rider, då har du nog tagit fel på person. Om det inte finns paparazzifotografer ute på vår gård eller på min tränares gård. Det finns filmer där jag rider men de finns i min videokamera. Skulle vara jättekul att få se dessa paparazzifilmer från Öremölla eller Ekarp:)

    Fan vad pinsamt att bara hitta på att man har sett film när någon rider och sen få reda på att det inte finns någon film:) Det har aldrig, mig veterligen legat något film ute på nätet när jag rider, men det kanske finns någon som är så sjukt impad av min häst och mig att de står och filmar i smyg, hahahaha.

    Svara
  32. Anonymous

    Mistral: Det kan ju vara så att denna Flash har sett dig rida IRL men vill inte ge sig till känna.
    Bara en reflektion
    Lena

    Svara
  33. Anonymous

    Minstral från buke? Å herregud.. det är ju du som säger att din häst gör tävlingsmässiga öppnor och skolor i frihet i hagen samt att det går lika bra att utbilda en häst till GP på grimma utan att aldrig någonsin använda ett bett.. och så rider du på graman?? Varför då?

    Nej jag är rätt säker på efter alla dina inlägg där att du INTE kan rida på graman. Man behöver inte se någon på film för att förstå var kunskapsnivån ligger.

    /smörgåsen

    Svara
  34. Birgittas hästsida

    Lena:

    Fast man behöver ju inte ”ge sig tillkänna” bara för att man har sett någon rida IRL.

    Minstral har ju tävlat flera gånger så då har ju MASSOR av människor kunnat se henne IRL och hon kan aldrig veta vem av dom som sedan skriver men att skriva att man har sett någon på film OM det inte finns någon ger inte ett seriöst intryck.

    Svara
  35. Minstral

    Smörgåsen – nu har du tolkat mina inlägg på buke som fan läser bibeln. Jag har sagt på buke att öppna och sluta är en rörelse som hästen kan göra i naturen, inget annat. Jag har aldrig sagt att man kan rida gp i grimma, jag visade en film där en ryttare gör dessa rörelser i grimma. Jag har i alla mina inlägg på buke sagt hur jag rider, med träns, alltid!

    Jag blir faktiskt väldigt irriterad över att man ljuger om saker och förvränger inlägg så att de passar en själv.

    Alla som vill se mig rida med graman är så välkomna att komma hem till mig och titta, jag har inget att skämmas för! Bara släng in ett mail till Birgitta så ska ni få adressen. Att utifrån skrivande på nätet kunna göra en bedömning av någons ridning är ju bara så skickligt, jag är imponerad av er. Så duktig är inte jag och har därför heller aldrig skrivit något negativt om någons ridning utifrån skriven text.

    Kan oxå tillägga att anledningen till att jag har samma nick överallt är att jag står för mina inlägg. Till skillnad från de av er som byter nick och är helt anonyma för att kunna ljuga och förvränga sanningen.

    Svara
  36. AnnH

    Nu får du nästan börja refusera inlägg Birgitta, innan tonen blir för otrevlig och det börjar bli trista personangrepp.

    Självklart kan hästar göra båda öppna-liknande rörelser, sluta-liknande diton, skänkelvikningar, passage och galoppombyten i hagen! Hur många gånger har inte vi ryttare stått där på MARKEN och surt tänkt »varför kan jag inte åstadkomma detta från RYGGEN på djuret?«.

    Svara
  37. Flash

    Minstral: Det känns lite fel att diskutera med dej i denna blogg men du är ju mycket aktiv – här också.
    Angående filmen så har jag inte själv ”hittat” den så jag är lite osäker på var den fanns, men det var du och din korsning, inget tal om annat. Kan ha varit i någon blogg kanske din egen? Jag tittade på den för att jag blev väldigt intresserad av dej när du så envist hävdade det ena och andra bland annat om att rida bettlöst. Det var helt enkelt ett tag sen, kanske ett år? Tyvärr lag jag inte mycket på minnet av det och kan inte tala om var, men jag såg inte den superskickliga som kan vara rätt person att rida med graman, för det var ju vad som diskuterades här? JAG anser ju att det krävs en hel del för att inte göra mer skada än nytta med en graman.

    För övrigt vill jag varna er som har hästar som reser sig för att många hästar kan resa sig trots gramanen och då blir det dubbelt farligt eftersom de inte kan balansera sej genom att de har gramanen och slå över lättare. Bara en liten varning, för att återgå till Birgittas ämne 🙂

    Svara
  38. AnnH

    Det senasre håller jag med om. Jag hade ett ganska besvärligt (men mkt fint vad gäller gångarter och exteriört) sto e Amiral. Hon reste sig väldigt lätt och alltid väldigt oväntat och oprovocerat, hon »varnade« alltså inte med att småresa sig först. För att stävja detta red jag en period med graman. Hon kom då inte upp. Initialt. Plötsligt en dag gick hon upp oväntat (som vanligt), snabbt och högt och pga gramanen höll fast hennes huvud/hals så tappade hon balanen och vi föll bakåt i stället för ner på framfötterna igen. Mkt mkt obehagligt även om jag inte skadade mig DEN gången. Efter det vågade jag aldrig ha graman igen.

    Svara
  39. Minstral

    Flash – vad är det du inte förstår? Det finns ingen film på mig i någon blogg, jag har inte heller någon egen. Finns det någon film på mig är det som sagt någon som smygfilmat.

    Jag har inte envist hävdat både det ena och det andra om bettlöst, det jag bestämt har hävdat är att jag inte rider bettlöst. Däremot har jag i en diskussion sagt att jag inte tror att bettlöst är den enda vägen att gå.

    Förklara gärna hur jag och ”min korsning” ser ut så kan jag säga om det är jag som var på denna hemliga film. Jag tror faktiskt inte du vet hur vi ser ut, vet knappt om jag har bilder på någon annan sida än min facebook. Har aldrig lagt ut bilder någon annanstans iaf. Kunde du vaska fram en film som inte finns då så kan du säkert söka på den igen. Om någon annan har smygfilmat mig och lagt upp på nätet vet jag inte, men jag har ALDRIG lagt upp någon film. Jag har heller ingen blogg.

    Jag har heller aldrig hävdat att jag är superskicklig, men jag hävdar fortfarande att jag kan rida på graman. Vill du se det får du gärna komma hem till mig och titta:)

    Svara
  40. Anonymous

    Visst AnnH men nu handlade det inte om öppnaliknande utan tävlingsmässiga öppnor och det gör inte hästen i hagen
    /smörgåsen

    Svara
  41. Minstral

    Smörgåsen – lägg ner nu, länka till tråden som du babblar om så får alla se vad som egentligen skrevs, eller vad f-n som helst, men vi behöver väl inte sitta här och buketjafsa. Ni plockar delar och meningar och sätter ihop och attackerar mig från alla håll. Vad vinner du på det? Får det dig att må bättre? Att växa? Har du inte förstått att jag lyssnar på min tränare och säger min tränare att jag är redo att rida med graman så kör jag på det. Hen ser mig rida minst en gång i veckan. Alla ni andra har endast läst inlägg som jag skrivit och utifrån dem så vet ni precis hur jag rider??? Nä just det, det finns ju en påhittad film som ingen hittar men tydligen har sett( i sin fantasi).

    Jag har fattat att ni utifrån att aldrig ha träffat mig ändå har valt att tycka hemskt illa om mig. Jag har inga problem med det, men ta det på buke eller nåt annat geggigt träsk.

    Svara
  42. Anna

    Vad jobbigt om Kreon har börjat protestera genom att resa sig. 🙁 Jag tycker att det är riktigt obehagligt med hästar stegrar sig. Hedwig har vid några enstaka tillfällen protesterat lite genom att lätta lite fram när hon tycker att vi har samlat henne lite väl mycket men då har det bara handlat om att hon vill varna lite. Det har räckt med att jag har hutat åt henne ordentligt så slutar hon med det. Men jag inser mer och mer att min häst är otroligt snäll (tack o lov.:-) )

    AnnHam är det samma häst som stod på samma anläggning som min när de var tre år? Himla trist att det blev så med henne för vad jag minns var den verkligen superfin. Tur att du inte skadade dig i fallet! Det där är en av mina fasor..att de ska resa sig o slå över! Usch! Som sagt..tack o lov för min snälla, goa häst!

    Angående gramantygel har jag aldrig lyckats rida på ett vettigt sätt med den. Har faktiskt provat några gånger eftersom det finns många som lovordar den men det blir bara pannkaka. Min tränare vill inte heller att jag använder den. Vi diskuterade ev användandet av graman i samband med att vi skulle lära henne byta eftersom hon var så himla arg då. Hoppade rakt upp i luften, bockade, slängde upp huvudet rakt upp och drog över hela ridhuset..Men sen löste det sig ändå så det blev aldrig aktuellt med gramanen.

    Svara
  43. Birgittas hästsida

    Anna:

    Ja, av det som Kreon hitills visat på sin repetoar är stegringarna värst. Han har ju tidigare pressat sig mot väggarna i ridhuset, sparkat i sargen vid galoppfattningar, fryst fast i marken utomhus och visat att han skiter i vad som kommer i hans väg när han backar när han inte vill gå fram. När han inte velat galoppera har han bockat, fortsatt att trava som en åsna, sparkat bakut och piskat jätteargt med svansen.

    Det mesta är helt eller delvis borta, har inte upplevt varken väggpressande eller sargsparkar på evigheter så förhoppningsvis blir det inga mer stegringar heller.

    Det gäller ”bara” att rida klokt.

    Anns stegrande häst var fuxstoet T som hon hade för mer än 10 år sedan.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>