Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du tävlar vanligtvis medelsvår B dressyr och har haft några placeringar på denna nivå.
 
I LA har du mängder av segrar och placeringar och du börjar helt överge denna nivå eftersom du känner dig ”överkvalificerad”.
 
En dag ser du i en proposition att en nystartad grannklubb för att locka tävlande till sig ordnar en tävling där man har jättefina hederspriser i både LC och LB (LB:n är högsta klass).
 
I LB:n kan man vinna ett superfint täcke och träns och du har både behov av båda och tror dig ganska lätt kunna vinna dom.
 
Vad gör du?
 
* Anmäler dig till LB:n trots att du med råge är ”överkvalificerad”.
* Suckar och avstår fast du har god lust att anmäla dig.
* Har inte en tanke på att anmäla dig- det vore ju pinsamt.

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Hoppas att de flesta väljer sista alternativet. Tyvärr har jag märkt att det inte är så. Själv tävlar jag LB med strax över godkänt. Det skulle ju utan tvekan gått bättre för mig i LC, kanske t.o.m. placering. Men jag tycker att om jag har godkända procent i LB så ska jag vara i den klassen och inte gå ner en klass. Men på många tävlingar jag varit på används LB som en uppvärmningsklass av de bättre ekipagen. Taskigt!

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Med placeringar i Msv B skulle jag aldrig komma på tanken att starta i Lätt A ens. LB finns inte på kartan. Jag har med nuvarande häst placeringar i Msv C, och kan tänka mig att rida Lätt A om klasserna ligger rätt. Men jag väljer hellre tävlingar där jag kan känna på något av de lägre Msv B, även om jag inte har en suck till placering där. Idag rider ju många relativt låga klasser i förhållande till sin generella nivå, vilket gör striden om placeringarna tuffare. Jag tycker det är synd, och jag skulle gärna se att vi fick till ett bra uppklassningssystem, framför allt för att de som börjar tävla ska tycka det är roligt och meningsfullt.

    Svara
  3. Prick

    Fel på uppklassningssystemet om det går att anmäla sig så. MSV B är väl alltid regionalt fast kanske man inte får så många poäng på ett fåtal placeringar?

    Skäms på de som anmäler sig!

    Svara
      • Prick

        För dressyr tror jag nog det finns. Fast så länge man inte uppnått tillräckligt med pionts går det bra att tävla lägre klasser. Finns i TR2 …klipper… Mom 286
        Uppklassning häst
        Uppklassning följer alltid hästen.
        Uppklassning gäller under en period av 24 månader.
        Uppklassning sker endast ur lokal tävling.
        Häst som erhållit 80 poäng från LA-klass eller högre är uppklassad ur lokal tävling.
        För uppklassning ur viss klass, gäller endast poäng tagna i samma eller högre klass.
        Ryttare/målsman är skyldig att ha kännedom om uppklassningsförhållandena för
        tävlande häst.

        Svara
  4. Ann

    Å ena sidan rider jag fortfarande en och annan MsvB4/5 med en häst som gått George ett par år och även startat Int1 en gång. Men här i Stockholm är konkurrensen så stor så att det är ju inte så att jag placerat mig i alla George och inte konstant utklassat övriga i MsvB. Hästen är lite svår och jag tycker jag ligger ganska rätt.

    Men vad gäller MsvB vs LB så tycker jag att skillnaden är enorm och i tävlingar med LC och LB-klasser finns det ju verkligen orutinerade ryttare/ekipage (som man sällan hittar i MsvB4 och uppåt).

    Jag skulle med andra ord inte ens komma på tanken. Ett täcke kan man ju KÖPA! 🙂

    Svara
  5. Johanna

    Skulle aldrig falla mig in, har faktiskt lämnat LB bakom mig efter endast två placeringar och tre ritter över 60% i LA.
    Men med tre raka segrar i LB och med det också seger i 4 av 6 startade LB kändes det att vi var klara och borde sysselsätta oss med nästa steg av klasser! 🙂
    Gällande mig själv skulle jag nog kunna gå tillbaka till LB om ngt oförutsett inträffar (långt tävlingsuppell t ex) men jag tycker att man ska sträva vidare, att rida LB när målet ligger i medelsvår ger liksom inget mer längre. Tävling på lätt nivå är ju för att utvecklas, inte få rosetter (eller hederspriser).
    Sedan kan det irritera mig att den enda LB som det varit ett segertäcke i givetvis har ett sånt där mini-täcke (145 cm) som hästen inte kommer i…
    Jag förstår att arrangören inte kan ha storlek 125-165 cm att välja på men lite kul känns det med just ett segertäcke och antalet täcken jag kommer få lär inte vara många så det hade varit himla kul att kunna använda det! 😉

    Svara
    • Birgitta

      Jag tycker du resonerar helt rätt.

      Jag skulle gå så långt att jag skulle vilja säga att jag ALDRIG MER skulle gå tillbaka till en så låg nivå som LB med en vuxen häst som tävlat på högre nivå i några säsonger och med flertalet placeringar på högre nivå.

      Så resonerade jag tex med Archie- skulle inte drömma om att rida LB med honom om han så inte hade tävlat på ”hundra år”.

      För mig är det en enorm skillnad på att gå ner i klasserna i hoppning och dressyr- att en hopphäst kan tappa självförtroendet köper jag till 500 % men att en dressyrhäst skulle behöva gå ner i de lättaste klasserna för att den helt plötsligt glömt grundläggande rörelser eller inte utför dom ok- nä…då får man träna lite mer i stället tycker jag.

      Svara
  6. rackemarie

    Skulle jag någon gång komma så långt vore det väl en skam mot de som tävlar och kämpar på i lättare klasser.
    På tal om täcken och annan hästutrustning: Inte så kul heller med en liten ”minihäst” med st. 130 i täckesstorlek. Tur att det fanns en stor också i familjen att skänka till:)))

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>