Dagens (hjälm)fråga

Lite kul att vi hade en sådan ”häftig” hjälmdiskussion på bloggen i förra veckan och så kommer det en stor artikel om just hjälmar i Ridsport som kom i brevlådan igår.

Där skrivs det också, precis som någon skrev på bloggen, om att man bör byta ut hjälmen om man tex har ramlat av men det nämndes också att risken är att man inte gör detta om man har betalat väldigt mycket pengar för hjälmen.

Just detta med att byta ut hjälmen undrar jag hur många som tänker på – såväl vuxna ryttare som barn som rider och framför allt deras (kanske hästokunniga) föräldrar.

Jag har ju också sett hur en del hanterar sin utrustning i stallet- inte bara borstar och spön slängs hit och dit på stallgången utan samma sak kan också gälla för hjälmen som då i alla fall i teorin skulle kunna få sig en smäll om den ramlar ner från en hylla, sparkas till av en förbipasserande häst och dylikt.

Idag undrar jag lite om ert eget hjälmanvändande:

Tillhör ni dom som är noga med att byta ut hjälmen efter en viss tid och HUR lång tid i så fall?

Ungefär vad kostade er hjälm och varför föll valet på just den hjälmen?

Själv har jag alltid tyckt att alla hjälmar ser konstiga ut på min jätteskalle och därför inte brytt mig om att titta så mycket på utseendet som på priset.

Alla hjälmar jag ägt och äger har således varit billiga- en del har kostat så lite som runt 200:– och den dyraste  har väl kostat….500:– eller nåt.

37 kommentarer Skriv kommentar

  1. Mia

    Jag tycket att all information man fått genom åren med cykel-, slalom, skridskohjälmar har varit att hjälmen går sönder istället för skallen. Detta förutsätter jag även gäller ridhjälmar?! Jag åkte av och fick hjärnskakning för ett par år sedan. Den hjälmen kasserade jag. Annars brukar jag byta mina ridhjälmar när dom blivit för äckliga. Det tenderar dom att bli efter ett par år. Så priset på en hjälm för mig ligger under 1500 kr sen tycker jag med mina ekonomiska förutsättningar att det svider om jag ”bara” hinner använda hjälmen en gång sedan måste kassera den.

    Svara
  2. Sofia M

    Sist jag trillade av så slog jag i huvudet lite. Jag varven sådan hjälm som man kan ställa in storleken i nacken och även ta ut tyget på insidan för att tvätta. När man tar ut insidan på hjälmen så ser man frigoliten på hjälmen. Fanns inga sprickor eller något annat så denna gången bytarade jag inte hjälm.

    Har vid några tillfällen bytat när jag har trillat av och slagit i huvudet hårt.

    Svara
  3. Trasselkvast

    ”Bytarade”… Anyway, jag ser som du knäpp ut i alla hjälmar så jag köper billigt och byter när den blir sunkig. Ramlar aldrig av *ta i trä* men om jag gjorde det och slog i huvudet skulle jag byta direkt.

    Svara
  4. Cristel

    Jag byter ungefär vart tredje år om jag inte ramlat av innan, eller tappat den eller så. De får kosta max 1500, gärna mindre. Jag är nästan onödig rädd om min hjälm, men det är en sån billig och enkel livförsäkring! Skulle inte komma på tanken att rida utan, även om det var flera år sen den ”behövdes”
    Nu gläder jag mig till att få köpa en ny i vår 🙂

    Svara
  5. Cristel

    Glömde ju, jag har en lamicellhjälm i plast. En lättviktsmodell med bra ventilation. Det var därför jag valde den. De moderna hjälmarna är så mycket skönare än de gamla tunga i sammet så jag struntar i hur jag ser ut i hjälmen!

    Svara
  6. Sandra

    Jag får en ny om jag ramlat av på huvudet och det har hänt ett par gånger. Mina hjälmar har aldrig kostat över 700 kr.

    Svara
  7. Åsa T

    Jag har köpt en ”dyr” hjälm, har en GPA-hjälm som jag köpte på rea (3000kr), för 3 år sedan. Jag har haft tur och inte trillat av en enda gång sedan jag köpte den hjälmen… Peppar,Peppar… 🙂
    Att jag köpte den var nog för att den då kändes ganska billig, och jag är verkligen nöjd med den. Det enda problemet som dykt upp nu är att de flesta affärer som jag besöker har slutat sälja den här hjälmen, de säger att de säljer för lite av den.. vilket i sig innebär att jag fick problem när jag ville byta ut innanmätet på hjälmen. Landäng i Skurup hjälpte mig att beställa direkt från leverantören och det kommer att ta 7!! veckor innan jag får dessa skumgummibitar.. helt otroligt! Jag skulle absolut byta ut den om jag ramlade hårt på huvudet med den, jag gillar säkerhet. Hoppar tex alltid med väst. 😉

    Svara
  8. Emma

    Jag har varit dålig på att byta ut min hjälm men jag har trillat av väldigt få gånger de senaste 10 åren och aldrig slagit i huvudet. Köpte en ny förra året iallafall, en Lamicell master. Väldigt skönt med funktionshjälm och den är ställbar så jag kan ha mössa under när det är kallt och utan när det är varmt och den sitter bra oavsett. Den kostade runt tusenlappen så jämfört med andra märken var det ju inte så dyrt även om det såklart finns billigare hjälmar. Valde den därför att jag tyckte den var snygg och så var den väldigt skön! Uvex-hjälmarna tycker jag är sjukt fula och jag skulle inte få för mig att lägga flera tusen på en hjälm, tycker min egen var i dyraste laget, men jag hade inte köpt ny hjälm på länge så då unnade jag mig det. 🙂

    Funderar på att köpa en ”ren” tävlingshjälm också men det får vi se om jag hittar någon snygg och prisvärd, vill gärna ha nåt i marinblått för att matcha kavajen/fracken. Har sett att Hööks har blå Lamicell-hjälmar till bra pris så det kanske blir en sån eller så väntar jag och ser om det dyker upp några nya modeller. Så tills vidare får min vardagshjälm duga till tävling också, plasthjälmarna är ju iallafall lättare att hålla fräscha än de gamla sammetshjälmarna.

    Svara
  9. Sara

    Min hjälm kostade 5500. Jag rider i princip aldrig med hjälm (innan jag köpte denna då) och när man inte är van vid något som ”svettar fast” i pannan är kraven ganska stora på hur den skall kännas på. Jag valde helt enkelt den som var absolut skönast i mitt eget tycke.

    Svara
  10. rackemarie

    Jag har bytt hjälm när jag trillat på skallen (försäkringsbolaget ersätter!). Byter även ut hjälmen efter ca 5 år. Har en inställbar Lamicell för runt tusen-lappen som jag trivs superbra med. Provade alla modeller och prisklasser många ggr innan jag bestämde mig och Lamicellen var den som passade min skalle bäst. Bl a provade jag Samshield som jag faktiskt inte fann bekväm alls (nu skulle jag aldrig lägga den pengen på en hjälm).

    Svara
  11. Ulrika

    Jag har flera olika hjälmar. En ny lätt plasthjälm med mycket ventilation som jag rider i på sommaren. På vintern rider jag i min Charles Owen då den är varmare. Jag har en hjälm som jag bara tävlar i. Jag bestämde mig för att inte använda hatt mer och köpte då en hjälm som passar till min frack. Om hjälmen på något sätt utsätts för slag byter jag den. Det händer tyvärr att jag ramlar av då och då. Rider aldrig utan hjälm numera.

    Svara
  12. Liv

    Min hjälm kostade 39 kronor på Hööks, är en klassisk sammetshjälm. Tidsenlig och riktigt snygg, enligt mig är det den snyggaste hjälm som existerar. Alla dessa (förlåt) fula hjälmar med bling-bling, gjorda i något glansigt plastmaterial är riktigt fula i min värld. Jag äger även en MIPS-EQ2-hjälm som är utrustad med ett skyddssystem som bygger på att ytterskalet kan glida mot ett lågfriktionsskikt. På så sätt absorberar denna glidning en del av den energi som annars kan orsaka skador på hjärnan. Jag har ännu inte ramlat av med dessa hjälmar, peppar-peppar, men om så skulle ske kasseras de bums!

    Svara
  13. Linda

    Någon som kan tipsa om modell på hjälm som passar ett mkt ovalt huvud? Jag har stort bakhuvud och panna men ganska smalt huvud på bredden (omkrets 58 cm). Jag har aldrig under mina 35 år som aktiv ryttare hittat en hjälm som passar mitt huvud. Köper jag en hjälm som är tillräckligt stor över panna och bakhuvud (då är vi uppe i strl 61-62) så är den på tok för bred och sitter väldigt instabilt i sidled. Samtliga hjälmar jag haft under åren provar jag ut så de passar på bredden och så måste jag lyfta på fodret fram och bak och gröpa ur frigoliten med kniv.. Hur säker blir den då..? Som ni förstår köper jag aldrig någon dyr hjälm.. De nyare hjälmarna där man kan justera storleken med ett hjul där bak är klart mkt bättre men jag måste ändå gröpa ur i pannan för att inte få ont.

    Svara
        • Linda

          Lite motsägelsefullt det jag skrev att jag inte köper dyra hjälmar när jag i nästa inlägg skrev att jag har en Charles Owen.. Det är ju ingen billig hjälm. Men faktum är att jag köpte den begagnad på tradera. Inte heller bra ur säkerhetssynpunkt.. Men jag vägrar köpa för tusentals kronor när jag dessutom måste skära sönder den det första jag gör. Men jag får tänka att min urgröpta hjälm skyddar bättre än ingen hjälm alls..

          Svara
          • CeciliaL

            Linda, vid narmare eftertanke tror jag att min (ovala) hjalm var en Champion, snarare an Charles Owen, sa det kan ju vara vart att prova? Om du inte redan gjort det. Urgropt hjalm later ju inte som nagon hit, aven om det sakert ar battre an ingen alls. :O

  14. Serafim

    Jag har ett par hjälmar. En lättviktshjälm som jag hittade på Hööks samt en vanlig sammetshjälm ( som är ny och aldrig använd).

    Jag byter hjälm med 2-3 års mellanrum eller köper ny när jag har vurpat. Var väl så där lagom kul året när jag krashade ordentligt några gångar med 2 hjärnskakningar som följd. För mig är hjälmen en förbrukningsvara och jag är inte beredd på att lägga ut en förmögenhet. Spelar liksom ingen större roll för inga hjälmar är enligt min mening snygga. Så någon diskret hjälm UTAN en massa märken och blingbling är vad jag köper.

    Svara
  15. Johanna

    Kanske har jag bara fördomar eller är förförd av bra marknadsföring…men, jag har svårt att tro att en enkel hjälm som kostar 200 kr skyddar lika bra som de nyare mer moderna hjälmar som kostar lite mer? Sen säger jag inte att den måste kosta över 5000 kr för då tror jag mer man betalar för märke och design. Jag tycker det är viktigt att ha en bekväm, fin hjälm med stor säkerhet, priset kommer som nr 2.

    Svara
  16. Prick

    Använder mest nu en Back on track, tror den kostar runt 2500? Bekväm och, tror jag, skyddar lite extra när det som inte ska hända händer.
    Brukar köpa nytt var tredje år eller så, de brukar bli rätt så sunkiga efter ett tag.
    Har som andrahjälm en Eurolite (5-600?) skönt att byta om man blir varm. Svettiga hjälmar är rätt äckligt.

    Svara
  17. G

    Jag har nån från Hööks för 650 spänn, ska byta så småningom till en Lamicell eller liknande. Gillar sportiga varianten och vill ha en bra ventilerad och helst med avtagbar insida som kan tvättas.

    Svara
  18. Cristel

    De enda hjälmar jag tycker är snygga är de urgamla kaskarna som bara är ett skal utan ens en hakband. Bruna ska de vara 🙂
    Så för min del var det viktigt att den var lätt, ventilerad och skön. Jag ser inte klok ut ändå i den 🙂

    Svara
  19. CeciliaL

    Har en skitful Troxel ’Sierra’, som jag kopte mest for att den var pa rea (halva priset) och jag ville ha en ventilerad (cykel/distans)hjalm, samt att de ridsportsaffarer jag besokt pa senaste har saaa himla daligt urval. Sammetshjalm eller vanlig gammalmodig jockey skullcap, sen har de inget mer. For mig ar det absolut allra viktigast att hjalmen ar bekvam och latt, och helst ventilerad. Brukar inte ramla av (ta i tra) sa har inte kasserat nagra hjalmar pga det, men nar jag kopte nya hasten och skulle borja rida igen sa upptackte jag att bada mina hjalmar hade blivit smuliga i innanmatet, dvs materialet som skulle skydda mitt huvud var pa vag att losas upp i smasmulor?! Sa de akte givetvis direkt i soptunnan.

    Har for ovrigt ocksa problem att hitta hjalmar som passar bra dels for att jag har ovalt huvud (Charles Owen var mitt basta tips, synd att det inte funkade for dig, Linda. Sen tycker jag inte man kan kopa hjalm pa internet, maste prova. Sa jag haller utkik efter nagot battre och haller tillgodo med min Sierra sa lange.

    Aven om jag mest bryr mig om komforten sa ar jag inte en san dar distansryttare som skulle ge mig pa att dyka upp i andra sammanhang i distans-kittet – skulle ALDRIG gora en distanstavling iford den dar fula Sierran, that’s for sure! 😀 (puh, du kan andas ut, esteten Birgitta!)

    Svara
    • CeciliaL

      Asch, skrev helt at pipan fel – menade forstas att jag aldrig skulle gora en DRESSYRtavling i den dar Sierran.

      Sen har jag litet problem att hitta hjalmar som sitter bra for att jag har horapparat pa ena orat, och om hjalmen ar for lagt skuren vid orat sa ar det obekvamt, och apparaten piper! Extremt irriterande.

      Svara
  20. Ann

    Jag har ramlat av 2 ggr på 15 år. Båda gångerna slog jag i huvudet och bytte hjälm. Jag rider med Champion Showring. Strl 56 sitter så bra att jag i teorin inte ens skulle behöva hakbandet, men ändå inte för hårt. Viktigt med rätt passform för huvudet. Jag tycker också att den hjälmen ser hyfsat liten och nätt ut och är ju förhållandevis billig (typ 800 kr). Skulle det finnas en RIKTIGT snygg hjälm, dvs lika liten och nätt som de gamla kaskarna, gärna med LITE trendigt bling, och ändå ordentligt säker, skulle jag kunna tänka mig lägga X antal tusenlappar. Men som det är nu har jag inte hittat Den Hjälmen.

    Svara
  21. anonym

    Rider i en Uvex för ca 2000 kr. Tidigare hade jag en vanlig sammetshjälm, och sedan jag började rida med en lättviktshjälm som spänns in exakt efter huvudmåttet kan jag aldrig byta tillbaka,. Det är en enorm skillnad, framförallt på sommaren. Dessutom har man en helt annan uppsyn, när jag tar på min sammetshjälmen idag kan jag inte fatta att jag kunnat rida i den flera år. Nä, är det något man ska lägga pengar på är det en hjälm som känns bra och som man trivs i. Har sett att du är mycket kritisk till att folk köper dyra hjälmar men är det något som faktiskt borde vara ok att lägga ner mycket pengar på är det väl faktiskt hjälmen.

    Svara
    • Birgitta

      Korrigering: jag är inte ”mycket kritisk till att folk köper dyra hjälmar” I ALLMÄNHET, däremot är jag kritisk till OM man köper en hjälm för 5000:- eller nästan det dubbla enbart som en statussymbol.

      Jag kan inte tro att en hjälm för nästan 10.000 är 10 gånger säkrare än en hjälm för en tusenlapp och kan inte heller se att skillnaden i utseende skulle berättiga ett tiodubbelt pris men har man råd och vill ha en sådan hjälm får man givetvis göra vad man vill med sina pengar.

      Det jag inte heller gillar är om ungdomar börjar hetsa varandra till så dyra och enligt mig oberättigade köp men det är en annan historia.

      Svara
  22. anonym

    Jag tycker att det är så inom alla prylar inom häst världen. Det finns sadlar för 5000 och för 50 000, det handlar om varumärke och till viss del kvalitet. Vad som är värt vad går nog inte att obejktivt bedöma. Häst sporten är en ”penga sport”, och det finns allt från billigt till extremt dyrt, som med allt annat. Roligt för dem som gillar varumärken och har pengar till att handla precis vad dem vill. För oss andra finns det produkter till mer prisvärda produkter.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, som tur är finns det utrustning för alla plånböcker så man behöver ju inte köpa det dyraste om man inte vill.

      En del grejer tycker jag verkligen representerar ”man får vad man betalar för”, dvs dyrt = bra kvalité medan annat egentligen inte är ett dugg bättre än lågbudgetgrejen förutom att det sitter en blaffig logga på.

      Som någon skrev så skrattar nog en del tillverkare hela vägen till banken och tackar sin lyckliga stjärna att det finns de som värderar deras märke högre än objektiv kvalité.

      Svara
      • G

        Verkligen, de säljer inte 10000-kronors hjälmar för att de bryr sig så himla jättemkt om kundernas huvuden direkt :D.
        Marknadsföring är jädrigt dyrt t ex, finns en anledning till att Hästen-sängar är väldigt (och i mina ögon oberättigat dyra).
        Tänk om företags-och marknadsekonomi kunde bli obligatoriskt i grundskolan.

        Svara
  23. anonym

    Fast för mig och många andra tror jag hjälmen är mycket viktig. Den ”syns ” och ger ett intryck över dig som ryttare. Då köper man kanske en hjälm som känns fantastisk att ha på huvudet ( för mig är skillnaden enorm mellan lättviks hjälm och den traditionella hjälmen) och tycker man dessutom att varumärke är viktigt ( och har pengar) så klart att man köper en tex GPA. Förstår inte just varför det är så irriterande med dyra hjälmar, en allmän debatt om varumärken är väl sin sak men den här hjälmfrågan tycker jag är löjlig. Jag tror att anledeningen till att så många världsryttare faktiskt idag rider med hjälm beror till stor del på det fantastiska utbud av snygga hjälmar som nu finns på marknaden. Istället för de tråkiga hårda, varma sammetshjälmen tidigare bara funnits. Istället för att irritera sig på de som kan köpa dyra hjälmar så jag mycket mer irriterad på de som fortfarande inte inser att man alltid ska rida med hjälm och vara ett föredöme för alla unga ryttare. Nej hejja alla snygga hjälmar där ute som hjälper till att föra bort hatten!!!!! Just my opinion 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Din entusiasm över lättviktshjälmarna har i alla fall fått mig nyfiken nog att prova en när tillfälle ges.

      Tycker de är fula men om de är så bekväma som du påstår så kanske det tål att tänkas på i alla fall.

      Svara
      • anonym

        Haha, det tycker jag absolut att du ska göra. Smaken är som baken, och det är väl tur det. Det finns faktiskt lättvikiktshjälmar under din ”limit”också. Kan dock inte garantera att de är lika underbara som min guldklimp 😀 Lycka till !

        Svara
  24. Hästis

    Charles Owen Wellington Classic – min favorit! Köpte en Uvex lättviktshjälm att ha på sommaren. Visst är det skönt med ventilation och att man kan ställa in den. Men jag tycker inte att den känns lika säker – vilket jag VET att den är. Att man sen ser ut som en idiot är en annan sak… 🙂

    Apropå kostnad – jag provar ut en hjälm sen köper jag på internet. Charles Owen kostar ca. 2200kr i Sverige men kan köpas för 1600kr från England inkl frakt.

    Svara
  25. jannike

    700kr ca kostade min senaste hjälm som jag köpte i Falsterbo i somras, ställbar i nacken och uttagbart foder som kan tvättas. Byter ca var 3dje år om jag inte ramlat av o slagit huvudet rejält.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>