Varför och om vad bloggar man?

Ja, flera olika faktorer har bidragit till detta inlägg, dels en diskussion på en ung tjejs blogg och dels en kommentar/ fråga jag själv fick på min blogg.

Om vi ska börja med den andra tjejens blogg så har hon fått både ris och ros för att hon skriver om annat än sin häst/ ridning, exempelvis festande och rent ut sagt fylla.

Jag själv har reagerat negativt på detta då jag (Birgitta, 78 år har talat) kanske inte tycker att det är av allmänintresse att på en hästblogg skriva att man ”har gått in i dimman” samt visa bilder på fulla kompisar, spritflaskor mm.

Men en del läsare attraheras även av sådana inlägg och tycker att de därmed ”lär känna” bloggaren bättre, dvs när denna berättar om även andra sidor av livet än det som utspelar sig i stallet.

Och det står ju en givetvis fritt att skriva om vad man vill- denna bloggare har uppenbarligen valt att dela med sig av sådant som inte alls har med hästeriet att göra och det finns det som sagt många läsare som efterfrågar och tycker om .

Jag skriver för egen del inte så ofta om exempelvis mitt arbete och det finns det flera anledningar till.

Dels måste jag tänka på att det råder sekretess kring mycket och att ingen ska kunna känna igen sig och dels så tycker jag själv att mitt arbete kanske inte är det man vill läsa om när man går in på Birgittas HÄSTSIDA.

Att jag bloggnamnet till trots valt att skriva en del om hundar i allmänhet och Soya i synnerhet är för att jag uppfattar att många ”hästmänniskor” även är intresserade av eller rent av äger hundar och eftersom dessa inlägg är kategoriserade så kan man ju hoppa över dom om man BARA vill läsa om hästar liksom om man inte vill läsa kattinläggen eller humorinläggen.

Nyligen fick jag frågan om jag egentligen är så intresserad av främmande människors åsikter eller om jag mer använder bloggen för att skriva av mig.

Ja, man kan uppenbarligen använda sin blogg till allt möjligt- minns ni att jag för några veckor sedan ställde frågan om en del till och med gör det för att ”skryta”- för att få andra människors (främst barns och ungdomars) beundran över saker man köpt, en fin häst man har eller whatever.

För att svara på rubrikens fråga för egen del så använder jag bloggen mycket för att ventilera åsikter jag har och för att höra om jag är den enda som tycker på ett visst sätt eller det finns andra som delar mina synpunkter. Ibland kan man ju bli lite insnöad och då är det inte fel att kanske väckas ur sin dvala?

Något annat jag använder bloggen till är att få tips och råd kring olika saker och det tycker jag absolut att jag har fått MASSOR genom åren.

En del råd har jag av olika anledningar inte skänkt ytterligare en tanke och andra tillämpar jag hur ofta som helst och sedan finns allt däremellan.

Sedan har jag alltid tyckt att det är roligt att skriva och har väldigt lätt för att krafsa ihop inlägg på 5 minuter så det är väl också en bidragande orsak till att jag bloggar.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. rackemarie

    Håller med Birgitta i protesfrågan så där rent spontant.
    Om bloggandet: Gillar din blogg för att den är så varierad och att du är intresserad av vad vi läsare tycker i åsiktsinläggen. Jag vill inte heller läsa om tonårsfyllor på en hästblogg. Där gick gränsen. Men vi är väl bara ”bittra”(?). Lite fel användning av det begreppet, anser jag. Annars har jag ingenting emot att ta del av bloggarens privatliv till viss del. Något som jag uppskattar är träningsinlägg då det alltid brukar finnas tips och idéer man kan ta till sig och inpireras av.

    Svara
    • Birgitta

      Liiite ”privatliv” vill även jag läsa om på bloggar annars blir det för opersonligt och man har liksom inget att ”hänga upp” bloggarens åsikter på om man inte vet NÅGONTING om denna.

      Finns en ganska stor/ populär bloggerska som i prinicp inte skriver något det minsta personligt och jag har svårt att förstå att folk orkar läsa bloggen när hon aldrig berättar något om sig själv eller sina hästar trots egen stor gård, aktivt hopptävlande, tränaruppdrag osv. Att bara lägga upp bilder man tagit från nätet på diverse utrustning…nej, kan inte för egen del förstå storheten/ det intressanta i detta.

      Svara
  2. G

    Jag skakar mest på huvet åt tonårsfylleinlägg och minns själv hur man var i den åldern. Men när jag var där så fanns inga bloggar :D.
    Bloggar är som tidningar tycker jag, tidsfördriv/tidstjuv där man gillar en del inlägg en del rycker man på axlarna åt och en del blir man irriterad på.
    Måste vara jobbigt att vara bloggare med sponsorer som är beroende av att mätta begäret hos ungdomar som kräver ständiga uppdateringar oavsett kvalité. Ser på en blogg nu där det inte uppdaterats på ett dygn hur man i kommentarsfält börjar efterlysa inlägg. Herregud, get a life. Eller gör din matteläxa istället…

    Svara
  3. Zandra

    Jag tycker det är jättesvårt att hitta en bra nivå mellan hästlivet och ”den jag är”.
    Besitter inte 5-minuterförmågan du själv refererar till så behöver lite utfyllnad mellan hästeriet, dessutom tycker jag det blir aningens tjatigt med häst, på häst, på häst faktiskt.
    Dock är ju inte mina andra inlägg så där jätte mycket ”fylle-inriktade” även om det dyker upp en och annan utgång då och då. =P

    Svara
  4. Birgitta

    Jag skriver ju själv om annat än hästen men att som vissa bara publicera inlägg på 2 rader av typen ”nu har jag vaknat- hörs sen” är enligt MIG heeeelt meningslösa och totalt ointressanta. Men smaken är olika.
    Och jag tar som sagt gärna del av annat än bloggarens HÄST-liv fast jag vill ändå att hästbiten ska överväga.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>