Dagens (färg)fråga

Om ni utan kostnad fick byta ut er sadel och träns + eventuellt kandar- skulle ni välja svart eller brunt läder och skulle det vara samma färg som ni redan har på er utrustning eller skulle ni byta?

Själv tyckte jag i många år att svart läder var tveklöst snyggast och hade också svarta grejer själv (utom en hoppsadel som jag köpte begagnad av en stallkamrat).

Sedan flera år tillbaka har jag dock brun utrustning och vill INTE byta- tycker det är mycket snyggare.

Och numera finns det också så många olika nyanser av brunt medan svart liksom är svart.

25 kommentarer Skriv kommentar

 1. rackemarie

  Har svart idag och skulle inte vilja byta. Retar mig till och med ibland på att jag köpte bruna civila stövlar i år.

  Svara
 2. Anonym

  Fuxen har brunt, och jag tycker generellt sett att brunt läder är absolut snyggast. Den svarta har idag svarta träns, men han lånar fuxens sadel. På kolsvart häst är nog ändå svart läder snyggast tror jag. Skimmeln har också brunt, och husse har bruna stövlar till.

  Svara
  • Birgitta

   Archie var mer eller mindre kolsvart och jag var väldigt tveksam till hur han skulle klä i brunt läder. Men det visade sig vara hur snyggt som helst, snyggare än svart- absolut!

   Svara
   • Anna-Kajsa

    Jag har ny dator, så jag blev visst anonym! Min svarta har inte ett enda brunt hår, men vi får se hur det blir när/om han får egen sadel. (just nu ligger Ams sadel perfekt på honom, och han är ju redan fem, så det kanske håller ett tag till?) Brunt = hästarna kan dela. Svart = hästarna slipper dela 🙂 Brunt läder åldras ju dessutom mycket snyggare än svart.

    Svara
    • Birgitta

     Jag förstod att det var du :).

     Ja, brunt läder åldras definitivt snyggare- en del svarta grejer tappar ju färgen så att det nästan blir vita fläckar på sadeln tex.

     Svara
 3. LenaB

  Har brunt idag och vill inte byta, tycker det är snyggast! Innan hade jag svart men det berodde nog mest på att sadeln jag köpte råkade vara det och då fick allt annat bli det också, förr (läs för 20-25 år sedan) var det inte så vanligt med brunt, så vitt jag minns iaf. Idag finns det ju ett fantastiskt utbud av färger och nyanser!!

  Svara
 4. Tessa

  Brunt är snyggast. Innan jag köpte sadeln som är brun var jag en svartförespråkare. Nu fanns sadeln inne i brunt och jag orkade inte vänta på de svarta och det har jag inte ångrat.

  Svara
  • Birgitta

   Det var faktiskt så jag ”upptäckte” brunt :), jag var tvungen att ha en viss sadel som just då bara fanns i brunt fast jag då egentligen helst hade velat ha en svart.

   Svara
  • Birgitta

   Verkligen! Idag skulle det extremt mycket till för att jag skulle köpa en svart sadel- mina bruna är sååå snygg :)!

   Svara
 5. Lena

  Tycker också bäst om brunt,det slits snyggare.Min vita häst har trots det svart dressyrsadel och träns,gör sej fin i svart och min bruna har brun läderutrustning.

  Svara
 6. rackemarie

  Är det bara jag som gillar svart??? Om jag beställer ny sadel blir det definitivt en SVART 😀 Vet inte ens om jag tar en brun begagnad om det skulle finnas i rätt storlek 😉

  Svara
 7. CeciliaL

  Skimmel kräver svart, tycker jag. Annars sproll, beror på lädret och vilken brun färg det är. Lustigt nog har jag fn svart därför att jag blev så påverkad av snacket på ryttarfiket, där ”alla” insisterade (på den tiden, sadeln jag har till nya hästen köpte jag till gamla hästen för rätt många år sen) på att svart var det enda rätta och snygga, annars skulle det inte fallit mig in att köpa annat än brunt då. Har även ett vackert (ehh…) klargrönt distansträns med matchande breastplate men som TUR är så är det för litet för nya hästen, så han ska få mörkblått med en diskret liten silverkant. 😀

  Svara
 8. Mandas

  Svart, tycker det är snyggast på min fux men till den svarta när hon ska ridas in ska hon nog få brunt 😉

  Svara
 9. Minstral

  Tycker svart är snyggast på fux, eftersom jag bara har fuxar så blir det svart. Svart även på skimmel. Brun hade jag kunnat tänka mig på brun eller svart häst. Men även där tycker jag nog svart är snyggast, ser lite ”dyrare” ut tycker jag, men det är nog för att jag är uppväxt med att typ alla ridskolehästar hade brunt medan de ”fina privathästarna” hade svart. Svart läder av kvalitet tycker jag åldras snyggt, men lite sämre dito kan se lite billigt ut. Summan av kardemumman är att jag tycker svart är klart snyggast:)

  Svara
 10. Serafim

  Jag har brunt eller rättare sagt tobacco på hoppgrejerna och svart till dressyr.. Sen kan jag väl råka vara den som har ett ganska stort urval av just träns. Tanken var att ha svart till hoppning men när jag blev tvungen att byta sadel så råkade det bli en tobaccofärgad. Så kan det gå. Dressyrsadel vill jag ha svart för nu har jag allt i svart och det är en betydande kostnad att byta ut allt. Jag har haft lite flax och fått tag kvalitetsträns till bra pris..
  Hästen är brun och fin i vilket som..

  Svara
 11. Åsa T

  Svart, har svart häst och skulle inte byta ut det mot brunt om jag så fick det gratis. Gillar svart. 🙂

  Svara
 12. Mia

  Har brunt idag och skulle inte vilja byta.. Hade brunt på min fux tidigare och var lite skeptisk hur det skulle funka på min nya svart/bruna häst men de var hur snyggt som helst 🙂

  Svara
 13. Linda Ferne

  Hej! Har alltid haft klassiskt svart o jordnära färger på utrustning samt tillbehör. Men Dottern tyckte jag var för konservativ i min inställning till färger o rätt va det var så hade vi både brun sadel o bruna träns.. Dock den mörkare tonen.. O snyggt är det på ponnyn! Enda jag absolut inte tål är kycklinggult,babyblått,rosa o alla neonfärger! Är jag för ”gammal” i mitt tycke? Färgen på hästen spelar stor roll tycker jag..En skimmel/fux osv i rosa eller påskgult är inte snyggt. . Dags att ändra mitt estetiska tänkande? Mvh Linda

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>