”Onödig” veterinärvård?

Hade en intressant diskussion med några arbetskamrater gällande veterinärvård vad gäller hundar och katter där vi ibland känt oss ”skinnade” i den bemärkelsen att vi känt att allt som utförts med våra djur kanske inte varit helt berättigat utan snarare mer åt over-kill-hållet (och kostat därefter).

Jag har faktiskt aldrig upplevt att man gjort undersökningar/ gett medicner eller utfört annan behandling så att säga i onödan med mina hästar men jag minns för några år sedan då Soya bröt av en pytte-bit av en hörntand.

Det veterinärbesöket kändes i efterhand otroligt överdrivet (och kostade EFTER att försäkringsbolaget betalat sin del ca 3.500:–)  .

Till att börja med SÖVDE man min supersnälla hund som inte hade det minsta obehag av sin avbrutna tand och bara det kändes överdrivet- bara för att undersöka en tand liksom.

Och de rekommendationer vi fick var nästan ännu värre; man ville att vi skulle komma på en uppföljning om 6 månader, att Soya skulle äta smärtstillande medicin i 10 dagar och att vi skulle ge henne ett speciellt tandfoder (!). Allt detta utan att man ansåg att  tanden VAR till besvär för då hade det ju givetvis varit en annan sak.

Jag skäms inte att säga att vi inte gjorde något av det- jo, medicinen gav jag väl i kanske 2-3 dagar men slutade då det kändes helt obefogat (hunden var som sagt fullständigt opåverkad av tanden)  och när jag efter en tid bad hästtandläkare Torbjörn L att titta på Soya så menade han att man inte skulle göra NÅGOT med tanden vilket vi inte heller har gjort under de mer än 3 år som har förflutit sedan dess.

Har ni någon gång känt er överkörda/lurade/ uppskörtade?

Jag tror att djurägare många gånger både vill göra ALLT i sin makt för sitt djur OCH saknar tillräckliga kunskaper att ifrågasätta och även om seriösa kliniker/ veterinären inte borde göra ”onödiga” undersökningar så kanske det ändå kan förekomma, eller vad tror ni?

Och att försäkringssystemet också kan inbjuda till detta kanske också spelar roll?

För  kanske är det även så att djurägarna SJÄLVA också vill ha lite over-kill-undersökningar ”eftersom det mesta ändå går på försäkringen”.

Tankar/ teorier/ åsikter?

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Mandasliv

    Nej mina hästar har oftast vart friska, bara vart på klinik två gånger med ponnyn på 7 år så nej och då pga av fång. Men då gör man alltid minst ett besök med hälft utredning och sen ett äter besök några månader senare för att få kör tecken att börja smått arbeta dem igen. Aldrig i pricip haft en sjuk katt för ens nu. Sen att jag inte upptäckt de för ens 10 månader senare att han troligtvis har ett virus ja då känner man sig dum, men vi har bra veterinärer här omkring! De förklarar bra och säger vad man kan göra osv.

    Svara
  2. Titti

    Jag kan inte minnas att jag har upplevt detta hos någon vetrinär med några av mina djur faktiskt.

    Däremot så har jag varit med om det vid så kallade alternativa behandlingar en gång själv och åtskilliga gånger med stallkamrater. Där behandlaren i fråga säger att man ska göra si eller så, köpa ny sadel (genom behandlaren), införskaffa diverse foder, piller, medel eller annat som ska ha en fantastisk effekt.

    Själv lät jag behandla hästen en gång av en sådan där handpåläggare, jag skaffade inte något av det behandlaren sa att jag skulle göra. Stallkamraterna har inte alltid varit lika obstinata utan har glatt köpt både ny sadel och gett hästarna små piller och handpåläggningar av olika slag!!

    Svara
    • Birgitta

      Det du beskriver har jag faktiskt också hört om flera gånger.

      De massörer/ kiropraktorer jag själv anlitat har jag uppfattat som ”seriösa i branschen” så att säga och har inte kommit med några sådana idéer tack och lov.

      Svara
  3. Trasselkvast

    Oj… efter det senaste halvåret-året så har jag väldigt mycket att säga om behandlingar… Men jag tror inte ditt kommentarsfält är bästa forumet för det tyvärr. Låt oss bara konstatera att jag inte är helt nöjd nej.

    Svara
  4. Louise

    Tog ut vet för att kolla på en sårskada min häst fått, en skinnflik där öppningen var uppåt och jag gärna ville att fliken skulle skäras bort.

    Vet ville raka benet, min häst är aldrig klippt = hatar ljudet. Vet hade ingen manuell rakmaskin/rakblad med sig. Ville inte skära bort hudfliken, tyckte vi skulle vänta.

    Plåstrade om med mina sårvårsdsprodukter och sa att jag kunde raka bort håret runt omkring när jag köpt en hyvel.

    Pris? 1500:-

    Svara
  5. Jenny

    Är sällan jag åkt in med djur som inte behövt vård. Så därför har det inte blivit för mycket eller onödig vård på det viset, även om det inte blivit rätt vård..

    Har känt mig överkörd hur många gånger som helst utav veterinärer, är en stor anledning till att jag väljer veterinär att åka till och ser till att ha med mig medhjälpare som håller kallt huvud när jag är stressad över att mitt djur mår dåligt.
    Mina djur har utav att jag blivit överkörd blivit givna behandlingar jag inte beviljat (och inte velat ha eller betala) och pålurad behandlingar som bara inte är logiska (varit ifrågasättbart om de verkligen är vetenskapligt bevisade och beprövade) för djurens åkomma…

    Jag har haft oförsäkrade djur och a2 försäkring och tycker att det är en självklarhet att åka in med djuret och be om undersökningar när de mår dåligt lika väl som de försäkrade. Vet inte om jag läser frågeställnigen fel, men för mig är det en självklarhet att mina djur får veterinärvård när de mår dåligt likaså att jag åker på förebyggande besök hos veterinären (vilket försäkringsbolag överlag aldrig står för).
    Gjorde hellre förebyggande tand/mun operation på hunden vilket försäkringen inte stod för än vänta på att det blir ett problem och djuret får onödig smärta! (För när det blir ett problem och mkt större ingrepp behöver göras så täcker oftast försäkringen däremot…)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>