Dagens (operations)fråga

Om Kreon var er häst och utifrån det jag har berättat om honom och hans skada:

Skulle ni vilja vara med på dagens operation?

Varför/ varför inte?

Jag skulle faktiskt gärna vilja vara med- detta är ju inte en direkt blodig historia där jag tror att jag hade riskerat att tuppa av och jag hade tyckt att det hade varit intressant att studera hantverket in action så att säga.

Hade det handlat om en buköppning är jag mer tveksam eller något annat som involverade mer blod, stora synliga inre organ osv.

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag har ju varit med och sett artroskopi, och det var verkligen jätteintressant! Dessutom får man ju se mer än vid en vanlig operation eftersom allt visas på en skärm. Veterinären som opererade när jag var med var mycket pedagogisk och visade mig precis vad han såg och vad han gjorde. Det som kan vara jobbigt med en egen häst kan jag tänka mig är när den faller vid sövningen och att det kan se lite otäckt ut med rören och klossen i munnen. En buköppning på egen häst skulle jag vara mer tveksam till, på främmande häst ok – men jag tror inte det är särskilt givande för en lekman.

    Svara
      • Anna-Kajsa

        Ja, jag tror att det är i princip omöjligt som djurägare att få vara med. Risken är ju stor att veterinären påverkas i sitt arbete av att veta att hästägaren står och tittar på, till exempel. Jag hade ju själv ingen relation till hästen jag såg opereras.

        Svara
  2. Monica

    Jag hade gärna varit med!! Har ju förstås en stor dos nyfikenhet och vill verkligen se och förstå allt som händer med mina hästar! Är inte känslig för blod eller annat så jag skulle nog kunna vara med på vilken operation som helst…

    Svara
  3. MandaS

    Lätta operationer skulle jag gärna vilja vara med på! Men buk öppning? Nja .. Brukar dock kolla på Djur akuten från Strömsholm och där ifrån har de visat några operationer 🙂

    Svara
  4. Åsa T

    Jag tror att jag idag valt att inte vara med. Har blivit känsligare med åldern. När jag var ung var jag med när veterinären kastrerade vår katt, han behövde hjälp att hålla henne. Det var intressant då, men idag hade jag nog inte fixat det. Vår förra häst fick vi operera ut en framtand på, (Ja, hon såg rolig ut sen) då var vi med och det sökte mig en del… mycket blod var det. 🙁

    Svara
  5. Anna-Karin Eng

    Jag skulle åka dit på stört om jag fick lov att vara med. Sånt är jätteintressant och att dessutom få vara med på plats när de grejjar med ens egen häst och se direkt istället för att vänta hemma vore väl toppen! Nu hör jag till den sorten som inte har ont av blod.

    Svara
  6. Jsj

    Jag tror jag skulle vilja vara med om operationen inte är speciellt stor eller med mycket blod.
    För ca 20 år sen tittade jag på en bukoperation genom ett litet glasfönster. Hästen var inte min egen, men en av hästarna jag red i stallet där jag arbetade. Han var favorithästen, men på något sätt lyckades jag slå ifrån mig att det var just han. Det var ju inte någon full insyn på något sätt, men ändå tillräckligt om jag säger så.

    Som Åsa T skriver så blir man nog blödigare med åren och jag vet inte om jag hade klarat den operationen idag.
    För några månader sen så frågade du Birgitta om man valde att vara med om sin hästs avlivning. Jag svarade då som jag alltid sagt och alltid gjort att jag är självklart med. Men för två veckor sen var jag tvungen att ta bort min fina häst sen 19 år och jag fixade inte att vara med när hon bultades utan satt och grät i en shettisbox. Så jag har definitivt blir blödigare…..

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>