Dagens (samvets)fråga

Scenario:

En stallkamrat ska resa bort i en vecka och undrar om du kan mocka till dennas häst dessa 7 dagar. Stallkamraten är en person som du i vanliga fall inte har så mycket kontakt med eller brukar utbyta tjänster med.

Vad svarar du:

* Du accepterar att hjälpa till med mockningen men säger att du vill ha betalt.

* Du accepterar att hjälpa till med mockningen och säger att du hoppas kunna få samma tjänst tillbaka någon gång i framtiden i gengäld.

* Du ber personen att fråga någon annan då du inte vill binda upp dig i så många dagar.

Följdfråga: om du vill ha betalt- vad är en rimlig summa anser du?

22 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Beroende på mina egna planer – 2 el 3. Jag hade även kunnat erbjuda mig att ta en del av dagarna om det passade mina planer. Jag hade inte heller sagt att jag hoppades få samma tjänst tillbaka – men visst är det så att hjälper man till så har man lättare att få hjälp själv. Häromkring hjälper vi hästägare varandra när det behövs. Oftast hjälps vi åt om någon är borta så inte en person behöver ta allt. Och så förenklar vi rutinerna så det blir så lite arbete som möjligt – vi har ju alla egna stall också.

    Svara
  2. Prick

    Mocka EN box i ett stall jag ändå är i varje dag? Hade hjälpt till och inte tagit betalt.

    Svara
  3. Mandas

    Vi hjälps alltid åt men de är ju för att de är familjen och jag mockar även om Pappa är hemma så han får avlastning då han jobbar mycket så för mig är de en självklarhet!

    Svara
  4. Cia

    Jag hjälper till (det är brukligt i vårt stall med 11 hästar) och förväntar mig hjälp tillbaka någon annan gång.
    I vårt stall har vi en FB sida som gäller oss i stallet, där skriver vi inlägg om vad som är aktuellt i stallet och vad vi vill informera varandra om.
    Det händer att vi skriver in när vi är bortresta, med kommentaren att XX har huvudansvaret men att man naturligtvis är tacksam för den hjälp och de ögon som ser efter ens häst.
    Faktiskt väldigt skönt att vi fått till den stämningen i stallet. <3
    Parentes, det är jag och ett par till som står för arrendet av gården och vi har gallrat hårt när det gäller att ta in folk och deras hästar. Rätt sammansättning av folk och väldigt klara regler. Uppstallningskontrakt och innan dess kollas referenser och så har vi en "intervju" då den som söker stallplats kommer och fikar med oss och vi visar runt och berättar i lugn och ro i stallet.
    Jo, det kan tyckas omständigt för "bara en stallplats" . Vi vet hur det är om vi får in "fel" folk i stallet… så sladdade jag lite utanför ämnet igen 😉

    Svara
    • Birgitta

      Det låter verkligen som ett bra upplägg i ert stall och också lite ovanligt misstänker jag?

      Men ni är väl visa av tidigare dåliga erfarenheter vad jag har förstått?

      Svara
  5. Bibbi

    Jag hade självklart hjälpt till. I vårt stall brukar vi dela upp dagarna om någon skall åka bort, det har aldrig varit något bekymmer.

    Det hade varit skillnad tycker jag om jag själv aldrig åkte bort men stallkompisen åkte ofta, då kanske man vill ha någon form av ersättning/ annan hjälp. Aldrig kul att känna sig utnyttjad.

    Svara
  6. CeciliaL

    Hade hjalpt till om jag hade tid, om jag gillade personen och hade tagit for givet att det var underforstatt att jag kunde fa hjalp i gengald nan gang.

    Jag har hastarna hemma och har ingen hjalp och ingen jag kan byta med. Sa jag far vackert betala for hastvakt varje gang jag aker bort. Det kostar £15 – £17.50 per dag sa blir en hel del da jag ju aker till Sverige da och da med dottern (sa hon ska kunna prata svenska bra), och nan gang ska maken (som inte pratar svenska och sallan far aka med till Sverige) ju fa aka pa semester med sin familj… Lagger darfor en hel del pengar pa hastvakt. Om jag hade mera mark skulle jag ta in en inackordering att dela med, men det gar inte just nu.

    Svara
    • CeciliaL

      PS. Nar jag tanker efter ar det kanske inte sa fasligt dyrt for 2 hastar och en ponny? Jag lagger upp skotseln sa att det ar smidigt och sa litet arbete som mojligt, men det blir ju anda en del med mockning av hage (tack o lov att jag har sma hastar = sma hogar!), och sa det eviga pysslandet med Archie som ALLTID har nagot fel pa sig, om det sa ar solbranna i nasborren eller insektsbett som blivit infekterat eller nat tacke som skaver. Ingen mockning av boxar, men att knata runt i hagen tar ju litet tid ocksa. Men pa en timme hinner man allt, sa hyfsad timlon iaf.

      Svara
      • Birgitta

        Vad är det du behöver få gjort?

        Tycker inte att det är så fasligt dyrt just för att någon ändå ”binder upp sig” på att komma (köra?) till dig varje dag.

        Svara
        • CeciliaL

          Hastvakten kommer pa sen-eftermiddagen/tidig kvall och gor foljande:
          – Ge hastarna (inte ponnyn) en liten mathink en gang om dagen (med tillskott och butta for Archie), behover inte binda upp dem for detta, sa bara att stalla fram.
          – sopa ur 3 boxar och plocka upp ev. mock i dem (gummimattor, ingen badd)
          – fylla pa vattenkar/hinkar
          – lagga ut litet ho i boxarna nar de ar stadade
          – kolla ev. tacken/flughuvor och byta/satta pa som behovs
          – behandla ev. sar och lagga pa solkram pa Archies rosa nasa
          – spraya med flugsprej om det behovs
          – mocka hagarna (borja hogst upp, dynghogen ar langst ner)
          – slappa ut hastarna i hagen (de har tillgang till minihage+box+grusplan pa dagarna)
          Ja, det var val det hela. Och, ja, hon maste kora hit fran nasta by. Betalar vanligen £13.50-£15 for detta, plus ytterligare £2.50 for en annan hastvakt som bor i byn och bara aker forbi oss pa vagen till sina hastar, och slapper in mina fran hagen (sa gor huvud-hastvakten allt annat), tar henne ungefar 15 min totalt och hennes timlon ar £10 sa det blir £2.50. Total kostnad for min resa till Sverige nu i juli/aug blir t.ex. £228.50.

          Svara
          • Birgitta

            Det är väl just där svårigheten kan ligga tänker jag; att hitta någon som vill binda upp sig dagligen för att tjäna så pass lite per dag. För dig blir det ju en stor/större klumpsumma men ska man tjäna en hundring om dagen vill det nog till att det är väldigt lättförtjänta pengar eller att man verkligen behöver dom.

            Jag tar ju betalt av mina stallkamrater för att tex mocka åt dom men jag skulle aldrig ÅKA till stallet ENKOM för detta, det skulle bli en ren förlustaffär om jag bara räknade bensinen.

  7. Sandra

    Reser jag iväg så brukar jag byta tjänster, oftast tar jag några fodringar för den som hjälper mig, då jag bor på gården. Byter egentligen bara tjänster med en person i stallet då vi tyvärr inte har den sammanhållningen som man kanske skulle önska.. Så för mig är det tjänster och gentjänster alt betalning som ”känns bäst” i detta stallet.

    Svara
  8. rackemarie

    Byter gärna tjänster med mina stallkamrater. Inte så noga att jag får igen precis lika mycket hjälp som jag ger, men vill inte heller känna mig utnyttjad. I det stora hela fungerar det bra hos oss, tycker jag. Hade det varit så att någon ständigt behövde hjälp utan att kunna ge något tillbakagång jag kunnat tänka mig att ta betalt. Hundra kr/dag kanske? Kan också tänka mig att betala för att få hjälp. Ibland det det enklaste 😉

    Svara
    • Birgitta

      Jag behöver ytterst sällan hjälp men de gånger jag rest bort har jag betalat. För mig känns det bäst, då behöver jag inte fundera på om den som ger hjälpen känner sig ”utnyttjad” eller kanske kommer att slarva. För ja, jag tror att folk är mer noga när de får betalt för något.

      Själv skulle jag inte mocka åt något i en vecka utan att ta betalt, just eftersom jag ”aldrig” behöver någon hjälp tillbaka så att säga.

      I mitt stall fungerar det så att man antingen hjälper varandra gratis (tjänster och gentjänster) eller betalar för att få hjälp med tex mockning. Vilket man väljer är upp till var och en.

      Svara
  9. CeciliaL

    Na, precis, Birgitta, det ar ju struntsummor om man tanker pa hur bunden man blir om man ska gora detta i tva veckor. Skulle inte heller ta pa mig ansvar for 3 hastar i drygt tva veckor for bara £15 om dagen (minus mina kostnader, som du sager), fast nu talar vi om unga tjejer (inte mogna kvinns som vi sjalva!) som har svart att fa jobb (och garna vill jobba med hastar) och da ar ju timlonen battre an National Minimum Wage (som ar vad de annars skulle fa for nagot lagstatusjobb) som ar £6.19, sa i jamforelse ar ju £13.50- £15 for en timmes arbete ratt bra betalt. Och som sagt, jag har gjort skotseln sa enkel som den nagonsin kan vara – givetvis gor jag sjalv mera an vad jag skriver i listan ovan. De gor hellre helger/langhelger (mindre bundet) men har gatt med pa att gora arbetet i 2v nu, och gjorde aven 10 dagar i maj/juni da vi var i Turkiet. Men som sagt, helst gor de bara 2-3 dagar, vilket jag kan forsta.

    Svara
  10. Titti

    Jag hade mockat, utan betalning om jag ändå var i stallet. Tjänster och gentjänster hade jag nog tänkt, men inte tagit för givet. Lite karma tänk helt enkelt. Man vet aldrig när man själv kan behöva hjälp. Jag vet med mig, att folk runtomkring mig hade ställt upp om jag hade behövt hjälp så varför inte hjälpa någon annan även om inte just den personen ”betalar” tillbaka. Jag var en gång sjuk i tre veckor och då turades dom i stallet om att ta hand om min häst under tiden. Så på något sätt tror jag att man har igen att man ställer upp lite då och då./ Titti

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Ja, så tänker jag med. What goes around comes aroud. Och det man behöver hjälp med behöver ju inte vara exakt det man själv hjälper till med.

      Svara
  11. Minstral

    Vi byter tjänster med grannarna, tror vi åker bort längre perioder (typ en vecka utomlands) men i gengäld så åker de bort fler kortare perioder (lördag-söndag). Himla smidigt.

    Svara
  12. Madeleine

    Om det är någon jag tycker om så tar jag gärna hand om deras häst gratis. Bara jag har tid. Men det brukar lösa sig med lite god vilja

    Svara
  13. AnnH

    Jag hade aldrig tagit betalt, det hade bara känts mkt märkligt. Ingen stor grej att mocka en box liksom. Utan resonerat som ovan: what goes around… Och då menar jag i det långa loppet, inte kanske just med DEN personen. Däremot är det väl smart att i såna här fall dela upp det lite. Typ månd-torsd mockar X. Fred-sönd mockar Y.

    Om jag däremot rider andras hästar tar jag betalt men det är ju för att jag ÄR de fakto tränare och vill hålla det rent proffessionellt och konsekvent.

    Svara
  14. Rie

    Vi byter tjänster med våra hästgrannar som oftast har tre travhästar, ibland fyra.
    Oftast åker de bort mer än vad vi gör så de brukar hitta på annat i stället. T ex har de bjudit oss på fin restaurang, konsert och annat.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>