Mycket intressant artikel om knivskärningar

Tycker att detta är en mycket intressant artikel som jag kan ”köpa” rakt av.

Jag har tidigare ställt mig skeptisk till all möjlig skrämselpropaganda som matas ut via tex Facebook om ”mystiska män som smyger runt i hagarna” och denna artikel gör mig inte mer benägen att tro på allt man varnas för.

Visst finns det allsköns ”wackos”, absolut, men ibland måste man ändå titta på både sannolikhet och möjlighet innan man drar förhastade slutsatser.

27 kommentarer Skriv kommentar

  1. Mandas

    Jag vet inte riktigt vad jag tycker om artikeln faktiskt. Jag tror de kan hända och jag tror de har hänt men inte 20 fall om året.

    Svara
  2. Lena

    Mycket intressant, har alltid tyckt det verkar konstigt att man kan ge sig på en häst i hagen på det viset.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har faktiskt aldrig funderat över hur det skulle gå till rent konkret så att säga men efter att ha läst artikeln ifrågasätter jag verkligen om någon hade kunnat leka kirurg på en obedövad häst på detta vis. Jag tror INTE det!

      Svara
      • lindinr1

        vem säger att hästen inte fått ngt lugnande..det är väl den första tanken och det som det pratas om , att hästen fått ngt lugnande. Dessutom så använder man betäckningshillor – så att stona inte kan sparka. Kan tyvärr meddela dig att det sker och har skett flera ”skärningar”… om du sett skadorna så hade du nog inte heller tvivlat. Naturligtvis är vissa hästar duktiga på att skada sig själv men skuren i slidan och märken/sår efter betäckningshillor och eventuellt bortskurna delar från anus eller slidan tycker jag inte kan feltolkas… likaså täcken som tagits av och hängts till sidan för att kunna skära i hästen.. Det hade varit så skönt om sanningen var så enkel att det inte fanns några som skar i hästar..

        Svara
  3. jannike

    Håller fullständigt med, de som jag tror är ngn sicko som gjort är de i Blentarp då man även fann spår av lugnande i en häst, men alla möjliga runt omkring speciellt de med sår på ben osv är nog oftast rena olyckor.

    Svara
  4. Minstral

    Fast de bilder man sett fattar jag inte hur någon häst kan lyckas med själv. Dessutom är ju grejen att de ger hästarna lugnande, jag tror att en del kan vara lösa skott men jag tror faktiskt ändå man ska vara vaksam. Har aldrig under alla år varit med om att sto skadar sig själva på det viset faktiskt. Att inte ta det på allvar tror jag faktiskt är att stoppa huvudet i sanden för att man vill ha hästarna på bete i lugn och ro. Tyckte artikeln var löjlig, det fattar väl vem som helst att det inte går att göra bara genom att springa in i en hage med en kniv, nä det är nog mer genomtänkt än så.

    Svara
    • Birgitta

      Jo, men HUR genomtänkt är det då menar du? Man har ju tagit prov på hästarna utan att finna bedövningsmedel eller dylikt och då fattar i alla fall inte jag hur man rent KONKRET skulle kunna GENOMFÖRA dessa dåd?

      Tidelag tex är något helt annat för det lär knappast göra ONT men att just lyckas stå och SKÄRA utan att bli nersparkad och dylikt….nej, för mig är det för osannolikt.

      Svara
      • Minstral

        Det går ju att binda ihop både fram och bakben t.ex., binder du dessa väldigt hårt lär ju hästen trilla om den försöker något. Dessutom har det ju hittats lugnande i vissa fall. Det är det jag menar, alla fall är nog inte sant men att skriva som de gör i artikeln att hästar skulle få dessa skador av sig själv tycker jag är märkligt. Det är ju också väldigt märkligt att ston helt plötsligt skulle få massiva skador i underlivet bara sådär. Då tycker jag det är konstigt att vi som har ston och känner massa människor med avelsston aldrig har varit med om detta fenomen som tydligen är vanligt om man ska läsa i artikeln vad som har hänt de skadade stona. Hur dessa förövare bär sig åt vet jag inte men jag vågar inte avfärda det så lätt som veterinärerna i artikeln. Dock har vi våra hästar på bete ändå, man kan inte vara rädd för och skydda sig mot allt. Men jag har väldigt svårt att tro på att stona får dessa skador på egen hand.

        Svara
    • Anna-Kajsa

      Lugnande som ges oralt är ju inte särskilt effektivt, hästen kan se lite dåsig ut, men så fort det händer något är de ju vakna igen. Att få tag på lugnande som ges intravenöst är ju inte så himla lätt. Jag är orolig för massor av saker som kan hända på betet. Att hästarna ska bli knivskurna av människor är inte en av dem.

      Svara
      • Minstral

        Jo att få tag på lugnande som ges intravenöst är himla lätt faktiskt. Med rätt kontakter kan du få tag i precis vad som helst. Jag har inte massa skumma kontakter men jag skulle kunna få tag på lugnande att ges intravenöst inom några timmar faktiskt.

        Svara
        • Anna-Kajsa

          Nu började jag fundera lite på det här. Som jag ser det finns det två sätt att få tag på preparat som inte går att köpa i handeln. Det ena är genom en veterinär, det andra är genom illegal verksamhet. Jag kan mycket väl tänka mig att en veterinär kan ge en person de känner, litar på och som de vet har hästar preparat som de ger själva, även om det inte är helt enligt lagen. Men en person som inte har egna hästar och inte är känd kund hos veterinären sedan innan, hur troligt är det? Vad illegala droghandlare har för sortiment är helt främmande för mig, jag har absolut ingen aning. Men hur stor är sannolikheten att de dealar domosedan egentligen? Så det troligaste i så fall är väl en person som förenar de båda verksamheterna – en veterinär som ägnar sig åt illegal droghandel. Det finns säkert någon, men knappast en i varje buske.
          Jag tror att det har förekommit enstaka fall, men att de flesta faktiskt är historier som rullar likt snöbollar i kramsnö. Vi hade ett fall inte långt från mig för några år sedan. Jag pratade med flera personer som sett hästen och var helt övertygade om att det var knivskador – hästkunniga, i något fall med professionell verksamhet. Men veterinären var övertygad – hästen hade skadat sig själv.

          Svara
  5. Johanna

    Det kan ju vara så att de snarar hästen med rep och lägger omkull den? Då har den inte stor chans. Hemskt att tänka på och sjuka människor finns det.

    Jag tycker DN artikeln är lite naiv. Vad vet exakt de tre veterinärerna om detta. Däremot tycker jag det är bra att de försöker lugna oroliga hästägare.

    Jag vet själv inte vad jag ska tro, men det finns ju de som blivit dömda så visst förekommer det. Intressant att veterinärförbundet gått ut med en bemötande skrivelse.

    Men jag vill inte ha skärsår på min häst, oavsett hur de uppstått…..

    Svara
    • Birgitta

      Att snara en häst för att lägga omkull den kräver stor kunskap- jag skulle inte ha en aning om hur man gör.

      Jag finner det extremt osannolikt att ALLA påstådda skärningar skulle ha utförts av en och samma hästkunniga/vana person (kanske med en medhjälpare) runt om i Sverige utan att åka fast och ännu mer osannolikt att det är flera personer som agerar på detta vis utan att åka fast.

      Att det kan förekomma; ABSOLUT men i den omfattning som nu basuneras ut; nej- det tror jag definitivt inte.

      Svara
      • Anonym

        Som du kanske läst så struntar polisen oftast i hästskärningar, se artikel i Ystads Allehanda på nätet under Sjöbo

        Svara
  6. Michael

    Hände min bror i småland flertalet ggr.

    I Skogarna kunde man se skumma typer med huvor som hade sina satanistprylar för sig tände svarta ljus i flaskor och ritade pentagram på stenar.

    Inavlade mehän.

    Svara
  7. Prick

    Att det har hänt råder det ju knappast tvivel om. Flera domar finns ju! Naivt att påstå att det inte ens inträffat!!

    JAG tycker det är obehagligt och visst är det väl ganska enkelt att skydda sig mot sparkar utan att sedera?

    För de som blivit drabbade måste det ju kännas som ett stort hån att läsa artikeln.

    *Ogilla*

    Svara
  8. AnnH

    Finns det verkligen domar? Har bara läst varningar, aldrig en enda gång om någon som åkt fast och blivit dömd.

    Jag har alltid tyckt att hela scenariot låtit extremt konstigt. Ett snitt – sen är hästen väck.

    Att som någon säger; snara och lägga ner, kräver ju en enorm kunskap och övning. Skulle jag försöka det skulle hästen ha sparkat sig loss ur repen på en jäkla sekund. Därtill skulle troligen märken efter rep OCKSÅ uppkomma som skada på dessa hästar – vilket jag aldrig läst om.

    Vad gäller lugnande så kan man så klart få tag i detta och lära sig hitta en ven, men av det jag har läst har det heller aldrig stått att hästarna varit drogpåverkade. En så kraftig sedering som krävs för att hästen ska stanna på plats trots att nån tillfogar den smärta sitter också i ganska länge och borde uppmärksammats även utan prov.

    Jag tror säkert att någon NÅGON gång har skadat en häst, men att 99 % av fallen är tillfogat av andra hästar alt lösa föremål. Vi hästägare vet ju hur ENORMT konstigta grejer hästar lyckas göra illa sig på. Vare sig det är på mulen eller under svansen.

    Svara
  9. Prick

    Läs Djurskyddsmyndighetens rapport från 2007. Eller, om ni inte orkar läsa allt, scrolla ner till de tre sista sidorna, där finns beskrivning av händelser med nerlagda förundersökningar och fällande domar, identifierade med brottsmålsnummer. Visserligen inte ”bara” hästar men att påstå att det inte skulle ha hänt är ju enbart löjligt.

    Ett exempel – EN person plågade SJU ston så de kastade. Alla.

    http://www.svf.se/Documents/F%c3%b6rbundet/Styrelsen/Rapport%20sex_utnyttjande%202007.pdf

    Svara
    • Birgitta

      Ingen här på sidan har väl påstått att det ALDRIG har hänt men att det skulle ha inträffat så frekvent som en del gör gällande- det är DET vi ifrågasätter.

      Svara
  10. Prick

    Jag läser bara det som står. Du m fl stöder helhjärtat artikeln du länkar till och där står tydligt att inte ett endaste fall i Sverige lett till fällande dom. Det är DET som har hänt. Den fällande domen alltså.

    Blev det lite klarare så?

    Svara
  11. Prick

    Eller, för att förtydliga ytterligare, så är det förstås de tre veterinärerna som skrivit artikeln som säger att det inte finns några fällande domar.

    *sommarvärme*

    Svara
  12. AnnH

    Klar att något händer NÅGON gång. Artikeln av veterinärerna hårdrar kanske det för mycket åt andra hållet.
    I de 9 fall som redovisas i PDF:en handlar 5 om hästar och det är under 20 års tid, 1980–2000. Givetvis är det många som inte tas/fälls, men det känns ju »enklare« för en galen jävla tidelags-idiot att våldta en höna, tacka eller uppbunden kossa. Mindre risk för att få huvudet avsparkat.

    Svara
    • Prick

      Men hallå – det var ju inte HÄNDELSERNA som redovisades i slutet av rapporten utan DOMARNA. Vill man veta mer om antal händelser/fördelning djurslag måste man läsa mer ingående i rapporten. Då ser man tex att det under en ganska kort tid, 4 år, 2000-2004, handlade om dryga 100 fall. Fler dokumenterade fall ju närmare nutid man rapporterat. Totalt 161 hästar hela perioden.

      Svara
      • AnnH

        Men hallå vadå? DOMARNA ja, det var ju just det jag frågade efter om det fanns sådana.
        Inget av de totalt 115 fallen under perioden 2000-2005 har lett till åtal.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>