Dagens (stallskötsel)fråga

Idag undrar jag hur ORDNINGEN är i ditt stall och hur du FÖREDRAR att ha det?

Vill du helst stå uppstallad i ett PEDANT-skött stall eller föredrar du ett där var och en gör lite som man vill? Tycker du om ordning eller är du själv ganska slarvig och trivs med det?

Tycker du att det stall där du har din häst motsvarar dina förväntningar på den punkten och om inte- varför står du kvar trots allt?

Själv föredrar jag stall med ganska god ordning utan att det ska råda kadaver-disciplin.

Jag vill inte mötas av arga budskap på tavlan om jag glömt att hänga upp ett täcke eller känna mig liksom ”förföljd” av stallägaren och de andra inackorderingarna om jag inte har sopat minutiöst, bara för att ta några exempel.

Jag skulle också ha svårt för ett stall där allting låg slängt huller om buller, det skulle dels störa mitt estetiska sinne och dels göra mig orolig för både skaderisk och att mina saker ”for illa”.

Minns ett ganska fint stall som jag var och tittade på men där sadelkammaren riktigt STANK av smuts och gammalt läder.

”No way att jag hänger in min 30.000-kronors sadel där” tänkte jag då.

I det stall där jag står nu tycker jag att ordningen motsvarar mina önskemål.

Alla håller efter sina saker på ett ok sätt och samma sak gäller den gemensamma stallskötseln. Visst kan det sliras lite ibland, bli missförstånd eller gud förbjude GLÖMMAS 🙂 , men det är inte hela världen och man blir inte lynchad.

Däremot skulle kontinuerligt slarv påtalas vilket jag också tycker är bra för min erfarenhet är att om man BÖRJAR slarva med något är risken stor att man fortsätter och att andra dessutom tar efter då de ser att ”kan hon så kan jag”.

24 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonym

    Jag håller med dig till fullo!
    Där jag står nu är det ordning och reda, men inte kadaverordning. Ingen blir lynchad om de glömmer eller missar och alla håller efter så det ser snyggt och prydligt ut.
    Jag hade aldrig velat stå i ett stall med saker huller om buller! Nån ordning får det allt vara 🙂

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    God ordning utan kadaverdisciplin är vår melodi med. En viktig del i det är ju att det finns plats för alla saker så man slipper knöla. Med eget stall är det ju bara att se till att det funkar, liksom . Det finns ett område där vi däremot är pedanter: ridbanan. Den ska utan undantag alltid mockas direkt efter ridning (fast det är bara husses häst som kan tänka sig att bajsa under arbete…) och den sladdas flera gånger i veckan – oftast direkt efter vi ridit.

    Svara
  3. Erika

    Klart det ska vara ordning, men som du skriver jag vill inte stå i ett stall där man får utskällning om man glömmer bort något.

    Så något mitt i mellan tycker jag. 🙂
    Dit vi flytta i lördags verkar de vara så som jag vill ha de.
    man klagar inte på varandra utan man är trevlig o snäll. 🙂

    Sen är det lite rörigt eftersom dom renoverar stallet o allt tar ju sin tid.
    Men de får man ha överseende med. 🙂

    Svara
  4. Anna-Karin Eng

    Jag skulle nog vilja ha lite mer ordning. Lättast för alla att ha det så. Nu har jag ju inte ens ett stall eller ens en riktig sadelkammare, rena kaoset här. Men det ska väl bli ordning så småningom. Bara mitt eget och delar det inte med någon så det är bara jag som lider.

    Svara
  5. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Vi står i drömstallet, ordning o reda o alla hjälps åt:))))

    Svara
  6. Sandra

    Står i ett stall med relativt ok ordning. Jag kan i vissa perioder ”störa” mig på att en del glömmer sopa efter sig på stallgången innan de rider iväg eller glömmer plocka upp bajs efter sig i paddocken,. Även om jag stör mig så låter jag det inte gå ut över de andra… Det enda är om de glömmer fodringar eller ut/insläpp då får de veta det och ”böta” 200 kr till den som får göra det i stället ( detta kom till efter att vi haft upprepade gånger då samma människor ”glömt”).

    Svara
    • Birgitta

      Det där med bajs, fast på stallgången, har tidigare varit ett störningsmoment i mitt stall IBLAND, dvs när folk bara sopar det till sidan medan de ”bara ska ut och rida en stund”. Vårt stall har så smal stallgång och liten uppbindningsplats att det blir oundvikligt att antingen man själv eller ens häst trampar i en annans hästs bajs och det tål jag bara inte. Sedan ser det dessutom så slarvigt och äckligt ut tycker jag och tar ju bara en minut att sopa bort.

      Svara
  7. CeciliaL

    Tycker som duuuu, Birgitta. 🙂 Har for ovrigt eget nu och nog ar det ordning och reda hos mig minsann! Blir valdigt irriterad om jag kommer hem och hastvakten inte hallit i ordning, da kan jag inte ens packa upp resvaskan forran jag har organiserat allt sa som det ska vara i stallet. Fast nagon kadaverdisciplin har jag inte. Pa privatstall jag statt har det alltid varit ordning och klara regler, det funkar bast.

    Svara
    • Birgitta

      Hade jag haft EGET stall hade jag nog haft ganska minutiös ordning och inte kunnat ha inackorderingar eftersom jag troligen hade ansett att de hade ”stökat till” i MITT stall :)!

      Svara
      • CeciliaL

        Precis! Innan jag fick mitt eget stall hade jag tankt att jag skulle kunna tjana litet genom att ha inackorderingar (tja, en iaf) men bara tanken far det att krypa i mig nu….

        Svara
      • Anna-Kajsa

        Nej, vi har också svårt att tänka oss inackorderingar av den orsaken. Sen är det ju så att om jag blir avbruten och tänker att jag går ut och sopar om en halvtimme (inte bajs då, utan bara hö) så får det ju bara konsekvensen att jag får göra det en halvtimme senare. Om jag har inackorderingar och de ser det blir det regel att man inte behöver sopa. Och de kommer ju liksom inte tillbaka och gör det sen… Ju fler personer i ett stall, desto striktare tror jag att man måste vara för att det ska fungera.

        Svara
  8. G

    Ordning o reda men frihet under ansvar och vi hjälps självklart åt om saker glöms. Nu är vi bara 2 st (3 inkl min dotter men hon är väl indrillad 🙂 ) så det är inte så många att ta hänsyn till som tur är.

    Svara
    • CeciliaL

      Forsoker drilla min dotter ocksa, men hon ar en riktig slarvmaja! Undrar just hur lang tid den traningen kommer ta… Hon ar 6.5 ar nu, och har bara haft egen ponny sedan i juni. 😀

      Svara
      • G

        Haha ja det är min med…i sitt rum :D. Hon är 9 och fick vår (vi är noga med att det är VÅR=familjens ponny) och hon är superskötsam i stallet. Men som sagt, hennes rum ser för ¤%¤&”#”# ut :D. Får väl se det som hennes fristad :).

        Svara
  9. Lena

    Har mitt eget stall nu och gör som jag vill. Håller ordning, var sak på sin plats och behöver inte störa mig på andra. Samtidigt som att jag kan glömma vissa saker, eller prioritera bort, om jag skulle ha tidspress tex. Utan att få arga tillmälen. Perfekt.
    Det jag aldrig glömmer är själva skötseln och fodringarna av mina hästar. Går alltid först. Men har jag inte någon morgon tid att sopa stallgången, då sk*ter jag gladeligen i det 🙂

    Men jag har inte alltid haft det så här avslappnat och har upplevt lite blandad kompott.

    Något jag tyckte var ännu värre än pedanter och slarvers var alla konfliktsökande, likväl som konflikträdda människor i stallet. Hur en liten fjäder kunde bli en struts. Hur en, i deras ögon, felhantering av deras lilla porslinshäst i ett kollektiv kunde bli en oförlåtlig gärning.

    Det kan du gärna få ta upp i din blogg 🙂 Eller det kanske du har redan förresten?

    Svara
  10. Anonym

    Jag vill stå i ett stall där det är ordning och där alla hjälps åt och tar ansvar MEN där misstag behandlas just som misstag med en vänlig påminnelse. Jag vill att utgångspunkten ska vara att folk faktiskt tror på att jag vill göra göra mitt bästa. Jag är en vuxen människa som är van att ta ansvar och jag vill inte bli behandlad varken som en idiot eller som ondskefull om jag gör ett misstag. Tyvärr är det inte så där jag står idag. Det är svårt att lära sig alla rutiner när man är ny i stallet och jag känner att det är en himla ovänlig stämning. Alla passar på varann för att avslöja ev felsteg och jag känner mig mest rädd och nervös när jag är i stallet.

    Svara
    • rackemarie

      Usch. Så ska man verkligen inte behöva känna. Stallet ska ju vara stället man åker till för att må bra. Försök att hitta ett annat stall med en vänligare atmosfär.

      Svara
    • Birgitta

      Usch, det låter inte alls trevligt.

      Jag minns att jag också var nervös i mitt stall i början och tog en evighet på mig med att verkligen kolla igenom om jag hade gjort allting ”som man skulle”- just för att det inte är lätt med alla nya regler och att man gör så olika i olika stall.

      Svara
  11. Lena Öhlin

    Drömstallet finns inte, då måste man ha ett eget tror jag. det viktigaste är ju hästarna att dom mår bra eller

    Svara
  12. Susanna

    Min stallägare sa härom dagen när min medryttare glömt fylla Ztarlets höpåsar att ”det är skillnad på att glömma och att medvetet strunta i”. Det tycker jag sammanfattar det hela ganska bra. Ordning och reda, men alla kan vi glömma ibland. För mig är det viktigt att alla delar samma inställning när det gäller att ge och ta. Vare sig det gäller fodringar, utsläpp, pälsglans som är slut, kaffe eller vad som helst. Ibland har jag, kan jag. Ibland har någon annan, kan någon annan. Delar alla samma inställning där, som vi gör i mitt stall, så kommer det också jämna ut sig i längden.

    Svara
  13. Den luttrade

    Jag skulle kunna skriva en bok om det ämnet.
    Jag stod länge i samma stall, ca 11 år. Där var en härlig, förlåtande varm stämning. Men otroligt slarvigt och dåligt skött.
    Försökte tänka positivt om det. Bra social träning…
    Men en dag kom min häst ut ur sin box pga slarv och skadade sig så på gårdsplanen så illa att jag fick ta bort henne.
    Då flyttade jag med min nya häst till ett annat stall.
    Mkt välskött och absolut majoriteten av de tvåbenta är bra folk.
    Men det finns en orm i alla paradis.
    Min taktik just nu är att ignorera ormen.

    Svara
    • Birgitta

      Vilken historia!

      Angående ”ormar” är det väl inte helt ovanligt vad jag har förstått- det kan vara någon som snackar en massa skit om allt och alla, som försöker ”ta över” stallägar-ansvaret och komma med egna idéer om hur allt möjligt ska skötas och göras osv.

      Bäst är nog att försöka ignorera dylika personer och/ eller ta en diskussion med stallägaren om det är läge för detta.

      Svara
  14. rackemarie

    Nu står vi i ett toppenstall verkligen. Några få trivselregler finns. Den viktigaste att vi ska ha en vänlig atmosfär så att både människor och djur trivs och absolut inget skitsnack. Tycker det efterlevs riktigt bra dessutom. Alla är ganska självständiga men vi hjälper varandra om det behövs. Ordningen på de gemensamna ytorna hålls på en bra nivå. Inget kaos men inte heller hysteriskt pedantiskt. Fanns en människa som gick och finsopade efter andra men hen är inte kvar. Skönt. Lagom nivå nu. Hur andra har det med sina privata prylar i skåp och korgar struntar jag i. Vill aldrig behöva flytta från detta toppenstall.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>