Fråga från en läsare om hundar i stallet

En bloggläsare ställer följande fråga idag:

Hos oss har vi  en massa hundar, en period kändes det faktiskt mer som ett hunddagis än något annat, med mer än 10 lösa hundar som for omkring i en stor skock varje dag. Med hundar som jagar hästarna till och från hagarna, gläfser i hasorna när man rider eller tom biter tag i svansen!

Jag är kanske överkänslig för när jag klagat på lösa hundar som beter sig under lektion får jag bara snäst till mig att ”det ska hästar tåla”… och det gör kanske hästen men jag anser det vara en enorm säkerhetsrisk för alla inblandade…gnällkärring är jag ju förstås!!!

Hur resonerar ni som  är hundägare med detta med hundar/hästar?

Som varande hund och hästägare tycker jag att det är väldigt trevligt om det fungerar att ha dessa djur ihop.

När jag flyttade till nuvarande stall var det till och med ett KRAV från min sida- att jag skulle kunna ha med mig Soya eftersom jag just då behövde kunna ha med henne ganska ofta.

Men som sagt; det ska fungera och det gör det också oftast om man har normalt fostrade hundar- det är min erfarenhet i alla fall.

Att hundar ska JAGA hästar är fullständigt oacceptabelt och sådana hundar hade jag förbjudit i stallet- för både hundens och hästens säkerhet.

Min egen Soya är ju stensäker med hästar och en sådan hund ser jag ingen anledning att någon skulle kräva att hon måste gå kopplad på en privat anläggning (på ridskolor får man väl ha andra regler eftersom där finns så mycket folk i omlopp) men till syvende och sist är det ju upp till den som äger stallet vilka regler som ska gälla.

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. jannike

    Alla hundar ska vara kopplade hos oss och de får inte skälla eller föra väsen. Är förbjudna i ridhuset då någon använde det som en rastplats ett tag och inte tog upp efter sig.

    Svara
    • jannike

      jag skulle få fullständig tuppjuck om vi hade lösa hundar hos oss. Man vet aldrig om folk är hundrädda eller om hästen är hundrädd. Tycker att det om något är en säkerhetsrisk. Nu har ingen hos oss pli på sina hundar så att de ens skulle kunna gå utan koppel. Samt att det verkar oerhört svårt att ta upp skiten efter hunden. Nä ska man ha med hunden i stallet ska den vara kopplad enligt mig.

      Svara
  2. Trasselkvast

    Självklart ska hunden vara uppfostrad. Ser inget behov av att den ska vara kopplad OM ägaren har pli på den. I annat fall koppeltvång. Kan hunden inte vara tyst eller stör på annat sätt så får ägaren antingen tydligt arbeta med det, eller lämna hunden hemma. Jag tycker att både hundar och katter är intimt sammankopplade med stall, har två själv (som är hästvana och uppför sig), och tycker det ger en extra trevlig dimension till hästägandet att kunna ha med sig hunden.

    Svara
  3. Ebba

    Stallet är hästarnas hem, jag tycker det är självklart att hunden ska kunna få följa med till stallet. Men som jag sa, det är hästarnas hem och därför får man ju rätta sig efter det.
    Hunden behöver ju inte vara mitt i stallgången när det står en massa hästar där, eller springa efter dom på ridbanan,. Dessutom hoppas man väll att folk är lite rädda om sina djur. En hund som får en skodd hov i pannan är ingen höjdare…

    Svara
  4. Anonym

    Hos oss får man inte ha hund med sig på förekommen anledning. Vi har tröttnat på att plocka hundbajs efter andras hundar i trädgården (där dom för övrigt inte har att göra) och att tjata på folk att hålla koll på sina lösdrivare. Hade varit kul med hundar om det hade fungerat, men tyvärr har alltför många allt för lite vett.

    Svara
  5. Sandra

    Hos oss får hundarna följa med, men de måste vara kopplade och de får inte vistas inne i stallet. Koppeltvånget kom till då en hund sprang in i paddocken och jagade ett sto med föl tills fölet hoppade genom staketet. Anledningen till att de inte får vistas i stallet beror på att vår stallgång är i smalaste laget och att det är hästarna och katternas hem.

    Svara
  6. Birgitta

    Jag skulle i dagsläget vara väldigt tveksam till att ha min häst i ett stall där hundförbud råder.

    I sällsynta fall behöver jag ha med Soya för att kunna rasta henne samtidigt som jag rider eller i anslutning till stallbesöket och jag måste också ta hänsyn till hennes medicinering som sker 2 gånger per dag på mycket bestämda tider som inte får ruckas på (kl 06.00 och 18.00). Min man reser i tjänsten- därav denna situation.

    Dessutom vidhåller jag att just min hund inte på något sätt stör NÅGON i ett stall- varken människor eller djur.

    Men jag förstår givetvis att det både kan finnas hundrädda personer, allergiska dito eller att man som stallägare helt enkelt inte VILL HA andras hundar på anläggningen men då hade detta inte varit stallet för just MIG.

    Jag tycker som nämnts att det är trevligt när djuren kan samsas och eftersom det dessutom besparar mig mycket tid om jag kan rida ut med hunden i stället för att FÖRST rida ut med hästen och sedan gå ut och gå samma runda med hunden så vill jag ha möjlighet till detta.

    Sedan är jag själv fullkomligt allergisk mot både hundar som skäller/gnäller/ gnyr och/ eller jagar hästar- vare sig det är i hage eller när de rids/longeras. Totalt förbud på detta men det är som sagt för mig en milsvid skillnad mot en hund som ”går för sig själv” och som inte ser åt varken hästar eller rusar fram till människor.

    Kan som en parentes berätta om hur det gick till när jag tränade för Ebba med Archie.

    Ebba har en västgötaspets som alltid är med i stallet och Soya är ju som sagt också mycket hästvan.

    Dessa två damer kunde lägga sig i en hörna av ridhuset fast ändå mitt på spåret och de lät sig inte rubbas av att jag kom ridande där.

    Skulle jag rida skolor utmed långsidorna var det JAG som fick börja eller sluta dessa någon meter tidigare/ senare för ”lagd hund ligger”.

    Detta tyckte jag bara var charmigt och det störde mig inte det minsta, inte Arch heller.

    Svara
    • CeciliaL

      Jag tycker jyckar som kan uppfora sig (halla tyst, halla sig ur vagen, inte pa minsta vis ha nagot med min hast att gora) kan fa vara med pa stallet. Stallagarnas egna hundar kan ju fa vara dar, men jag forvantar mig samma av dem – jag vill inte ha nagot med dem att gora annat an om jag sjalv valjer att gora det. Skulle bli fruktansvart irriterad om nagons hund lag pa sparet och helst vill jag inte ha med nagon hund pa ridbanan alls. Att folk tar med sina hundar pa ridtur stor mig daremot inte ett dugg, det vill jag ocksa gora (och har delvis gjort mig av med min forra hund S da det tedde sig som en omojlighet att jag nagonsin skulle kunna ha med honom ut pa ridtur), men da ska hunden halla sig pa mattan (eller vanta i bilen/boxen) tills det ar dags att ge sig av.
      Hundar som far runt, skaller, gor nagot mot/med hastarna etc har inte pa ridskolor eller inhyrningsstall att gora, men hemma hos sig sjalv kan man ju halla sig med vilka ohyfsade byrackor man vill, om ingen annan ska vara dar anda! 😀

      Svara
  7. Cia

    Först och främst tycker jag att mina djur ska vara hyffsat väluppfostrade, detta gäller både hundar och hästarna.
    I vårt stall är vi många som har hundar. De hundar som klarar av att uppföra sig får gärna gå lösa.
    Min Bordercollie korsning på 4½ år är lite busig så jag har henne oftast kopplad om jag inte är ensam eller har henne under uppsikt. är jag själv i stallet och mockar på morgonen så brukar hon få gå runt lös kring stallet och strosa och det gör hon riktigt bra nu.
    Förr kunde hon gå in i hagen och valla hästar – BIG NO! eller nafsa efter bakben och svans på dem. Men efter mycket tjat och jobb med henne genom milijontals platssättningar i ett hörn i stallet där hon ofta är bunden så har hon slutat med detta. Trägen vinner….. oftast.
    Hon följer så gott som alltid med på uteritterna och går då kopplad. Hon och Winston har full koll på varandra och vi har tränat massor på det också.
    När jag rider på vår ridäng, brukar jag ta med en näve katt-torrfoder och kasta ut. Så har hon att göra med att söka upp kattmaten en stund och så håller hon sig i skinnet. Där brukar det även att platslägga henne och träna inkallning från hästryggen. Ibland händer det att vi kör galopprace och det gillar både hund och häst. Eftersom min häst herr W kan vara lätt flegmatisk så kan ett litet race mot hunden pigga upp och skapa bjudning.
    I vårt stall får alltså GÄRNA ha sin hund med sig. Hundarna får gärna leka med varandra. MEN, de får inte skrämma hästarna eller människor. Hundarna ska inte vara på ridbanan eller i hagen och de ska vara ur vägen i stallet eller om man bundit dem utanför.
    Vi gillar hundar, men det vore olyckligt om någon häst skulle bli skrämd så att någon, (häst hund eller människa) blev skadad.
    Så säkerheten går först.

    Svara
  8. Serafim

    Jag har min hund med mig i stallet då och då. Hon är väldigt lydig och tycker snarare att hästarna är läskiga och håller sig på behörigt avstånd. Nu är det ju en mindre hund och som helst ligger mjukt och varmt på en stol i ridhuset när jag rider, eller på en liten kulle på ridbanan.

    Vi har inget koppeltvång förutsatt att hundarna är lydiga och inte stör. Jag har inte med henne varje dag och rätt så ofta så ligger hon i bilen men det beror på väder och vind. Det händer att hon är med i stallet men då ligger hon helst i en hörna på hästtäcken och vilar. Jag skulle inte ha henne lös om hon sprang rundor osv.. Sedan jagar hon inte katter utan de kommer gärna fram till henne och kelar.

    Men visst jag håller i sak med. Kan inte hundarna uppföra sig eller stör vid ridningen så har de inte i stallet att göra.

    Svara
  9. Cristel

    Jag är som Birgitta och skulle aldrig ha häst i ett stall där mina hundar inte fick vara med. De ska få vara lösa och röra sig i stallet. Men jag har bra koll på dem och de vet vad som gäller, inget rusande runt hästar eller i hage/paddock. Jag gapar aldrig på dem och det är lugnt och trevligt. De lyssnar på alla i stallet och alla gillar dem. Om de är för röriga får de sitta i bilen.

    Svara
  10. Anna-Karin Eng

    Det ska vara ordning och reda på de hundar som är med i stallet. Det är inte ok med 10-15 hundar som springer lösa. Och ABSOLUT INTE en endaste jävla hund lös när man hoppar. Jag säger ifrån på skarpen. Kan de inte hålla sina hundar kopplade så ska de ut från ridhuset/ridbanan!

    Svara
  11. Madeleine

    Jag skulle aldrig stå på ett stall där min hund inte var välkommen lös.
    Men självklart ska den lyda och inte bära sig dumt åt.
    Min hund kan i idag sitta i en hörna på ridbanan, gå fot när vi rider ut, även i trafiken.
    Men ingen hund kan detta utan mkt träning.
    Och visst har han burit sig dumt åt i sin ungdom, annars hade jag heller aldrig kunnat tillrättavisa.
    Ett tag hade vi ett problem med att han jagade och skällde på hästarna när dom gick i hagen.
    Kom inte tillrätta med detta utan fick ta till en ”udda” bestraffning.
    Ett el koppel. Han fick en stöt, och har aldrig upprepat det.
    Jag vet att det är olagligt!

    Svara
  12. Lena Lu

    Har själv ingen hund men skulle gärna vilja ha en. Så för mig är det bara en bonus om hundar finns på stallet där jag står. Har stått på 5-6 ställen och det har aldrig varit några stora problem med hundar. Sista stället jag stod på fanns det en vallhund som ibland smet in i hagen och ville valla lite. Hästarna brydde sig inte, det är väl klart att hunden inte skulle vara där. Men jag är glad att min häst är hundvan så när det blir incidenter med hundar, så är hon inte rädd. Tex en gång när jag träffade två äldre quarterryttare som hade en unghund med sig. Den satte sig under min häst för att söka skydd, gjorde väl så annars med de lugna quarterhästarna, men min häst fixade det bra, utan att trampa den stackars hunden. När jag påtalade att deras hund satt under min häst mage så fick jag svaret, ja-vad mysigt (typ):).
    Kan också nämna att på ett ställe hade vi en otrevlig granne som hade en liten terrier som han inte brydde sig om att kalla in när vi red förbi, utan började skälla och springa efter oss. Den hästen jag hade då var världens coolaste kille, han brydde sig inte alls(var van med hundar ), men jag talade om för ägaren om han ville att hans lilla hund skulle överleva så borde han nog kalla in sin hund, annars så sparkar min häst ihjäl hunden om han tar sig nära. Gubben var nog van vid att hästarna blev skraja för hunden och taktade iväg, han tänkte inte alls på varken häst, ryttare eller ens sin egen hund. Riktig skitgubbe!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>